Οι γύπες από την Ισπανία εγκλιματίστηκαν στις κυπριακές συνθήκες και αφέθηκαν ελεύθεροι

Αναμένεται ότι θα σμίξουν με τους εναπομείναντες γύπες του νησιού.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Eleni Karatzia / VCF

Απελευθερώθηκαν στην κυπριακή φύση οι γύπες που στάλθηκαν από την Ισπανία τον Νοέμβριο του 2021, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή με τους Γύπες», που έχει στόχο να αποτρέψει την εξαφάνιση του Πυρόχρου Γύπα - Gyps fulvus από το νησί και παράλληλα να ενισχύσει τον πληθυσμό του και να τον διατηρήσει μακροχρόνια.



Δείτε την ανάρτηση του BirdLife Cyprus:

Οι 15 γύπες που κατέφθασαν αεροπορικώς το περασμένο φθινόπωρο από την Ισπανία έχουν απελευθερωθεί στο νέο τους σπίτι, την κυπριακή φύση. Η απελευθέρωση των ισπανικών πουλιών σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία επιβίωσης του πιο εμβληματικού πουλιού στο νησί μας.

Η εισαγωγή και η απελευθέρωση των γυπών (του ίδιου είδους) γίνεται για σκοπούς ενίσχυσης του εξαιρετικά μειωμένου κυπριακού πληθυσμού, ο οποίος σήμερα αριθμεί γύρω στα 8-10 πουλιά και βρίσκεται στα πρόθυρα εξαφάνισης λόγω δηλητηριάσεων.

Οι γύπες από την Ισπανία παρέμειναν για 10 μήνες σε ειδικό κλωβό προσαρμογής, ώστε να εγκλιματιστούν στις τοπικές συνθήκες προτού απελευθερωθούν στη φύση. Όλα τα πουλιά που απελευθερώθηκαν φέρουν πομπούς GPS για τη μετέπειτα παρακολούθηση των κινήσεων τους και της κατάστασής τους. Αναμένεται ότι τα πουλιά θα σμίξουν με τους εναπομείναντες γύπες της Κύπρου και ότι σύντομα θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν τις ίδιες περιοχές τροφοληψίας και κουρνιάσματος.

Η τύχη αυτών των πουλιών είναι τώρα στα δικά μας χέρια και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ένα φιλόξενο και ασφαλές φυσικό περιβάλλον για αυτά, ελεύθερο από δηλητήρια και άλλες απειλές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ