Δύο ακτιβίστριες ΛΟΑΤΚΙ καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν για «διαφθορά επί της γης»

Κρατούνταν εδώ και μήνες στη φυλακή.

Article featured image
Article featured image

Δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο στο Ιράν με την κατηγορία της «διαφθοράς επί της γης» και της διακίνησης προσώπων, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο IRNA.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των γυναικών, εξηγώντας ότι πρόκειται για ακτιβίστριες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

«Αντίθετα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο, οι καταδικασμένες παραπλάνησαν και έβγαλαν νεαρές γυναίκες και κορίτσια από τη χώρα με την υπόσχεση ότι θα μπορέσουν να μορφωθούν και να εργαστούν, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο στην αυτοκτονία πολλά από τα θύματά τους», ανέφερε το IRNA.

Σύμφωνα με την οργάνωση «Hengaw», που καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κουρδιστάν, πρόκειται για τη Ζάχρα Σεντίκι Χαμεντανί, 31 ετών και την Ελχάμ Τσουμπντάρ, 24 ετών, που κρατούνταν εδώ και μήνες στην κεντρική φυλακή της Ούρμια στο Ιράν.Εναντίον τους η εισαγγελία της Ούρμια είχε απαγγείλει τον Ιανουάριο κατηγορίες για «διαφθορά επί της γης» για «προώθηση της ομοφυλοφιλίας», «προώθηση του χριστιανισμού» και για «επικοινωνία με μέσα ενημέρωσης που είναι αντίθετα στην Ισλαμική Δημοκρατία».

Τον Μάρτιο ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία μέρος της «ανηθικότητας» που είναι ευρέως διαδεδομένη στον δυτικό πολιτισμό.

Δυτικές οργανώσεις αρωγής έχουν επικρίνει επανειλημμένα το Ιράν για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Βάσει του ποινικού δικαίου του Ιράν, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις μπορεί να τιμωρηθούν με την εσχάτη των ποινών.

Το Ιράν εκτελεί συχνά άνδρες με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Η τελευταία εκτέλεση για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, με τους δύο καταδικασθέντες να έχουν περάσει έξι χρόνια αναμένοντας την εκτέλεσή τους.

Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες συνήθως καταδικάζονται σε 100 μαστιγώσεις και επισήμως κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή μόνο σε περίπτωση υποτροπής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ