Η Βιργινία «εισέβαλε» σε έναν κλάδο ανδροκρατούμενο και θέλει να φτάσει στην κορυφή!

Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Frederick και ήταν ένα από τα μόλις δύο κορίτσια του προγράμματος.

Article featured image
Article featured image


Η Βιργινία Κλάδου σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Frederick, έναν κλάδο που ελάχιστα κορίτσια επιλέγουν, παρόλο που παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές ανάπτυξης. «Ήμουν ένα από τα δύο κορίτσια του προγράμματος. Το περίμενα, γιατί ξέρω ότι δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες Μηχανολόγοι Μηχανικοί». Παρόλα αυτά, δεν ένιωσε καμία διάκριση ούτε από τους συμφοιτητές της ούτε και από τους καθηγητές της εξαιτίας του φύλου της.

«Όταν μπήκα για πρώτη φορά στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Frederick, ενθουσιάστηκα αλλά παράλληλα προβληματιζόμουν αν θα κατάφερνα να αντεπεξέλθω. Η σκέψη αυτή όμως έφυγε αμέσως καθώς οι καθηγητές ήταν εκεί σε κάθε μου βήμα να με ενθαρρύνουν και να πιστεύουν σε μένα! Από πλευράς του Πανεπιστημίου δεν υπήρξε ποτέ καμία διάκριση ή διαφορετική μεταχείριση. Η στήριξη που μου πρόσφεραν αυτοί οι εξαιρετικοί καθηγητές με έκανε να αγαπήσω κάθε πτυχή του προγράμματος σπουδών που επέλεξα να ακολουθήσω και παράλληλα ανακάλυψα ότι οι γυναίκες μπορούμε να κάνουμε πιο σωστά και με ακρίβεια κάποια πράγματα, λόγω και των διαφορετικών χαρακτηριστικών που έχουμε σε σχέση με τους άντρες, όπως για παράδειγμα τα πιο λεπτά άκρα μας».

1.JPG



Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να ενθαρρύνει κορίτσια και γυναίκες να εμπλακούν στην επιστήμη, και συγκεκριμένα στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά (STEM). Ωστόσο, η συμμετοχή γυναικών σε αυτούς τους τομείς παραμένει δυσανάλογη. Ακόμη κι αν επιλέξουν να σπουδάσουν ένα σχετικό αντικείμενο, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν κίνητρα για να ακολουθήσουν μια επαγγελματική σταδιοδρομία σε αυτούς τους τομείς. Πολλές φορές φοβούνται ότι σε έναν ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο δεν θα ληφθούν σοβαρά υπόψη ή ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον. Συχνά λόγω των ανισοτήτων που υπάρχουν, νιώθουν ότι δεν θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες ανέλιξης με τους άντρες συναδέλφους τους ή ότι θα αμείβονται λιγότερο από αυτούς. «Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να αποδείξω περισσότερα από έναν άντρα συνάδελφό μου. Στις εταιρείες κυριαρχούν οι άντρες και ειδικά στις υψηλότερες βαθμίδες εργασίας. Αυτό πρέπει να αλλάξει», αναφέρει η Βιργινία.

3.jpg



Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις, οι κοινωνικοί κανόνες και οι προσδοκίες που υπάρχουν σε οικογενειακό, σε σχολικό και σε κοινωνικό επίπεδο πολύ συχνά επηρεάζουν τις επιλογές των κοριτσιών σε σχέση με τους κλάδους που ακολουθούν. Όταν ένα κορίτσι επιλέγει μαθήματα στο σχολείο πολλές φορές επηρεάζεται από στερεότυπα, που τείνουν να θεωρούν ότι τα επιστημονικά μαθήματα και επαγγέλματα είναι «αρσενικής φύσης». Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια διστάζουν να επιλέξουν αντικείμενα σπουδών που σχετίζονται με την επιστήμη και την τεχνολογία, ακόμα και όταν έχουν εξαιρετική απόδοση στα σχετικά μαθήματα. Η Βιργινία όμως επέλεξε να σπάσει τα στερεότυπα και να ακολουθήσει τα όνειρά της. «Από μικρή είχα κλίση στα μαθηματικά και στη φυσική, επομένως ήταν λίγο μονόδρομος για μένα οι θετικές επιστήμες. Ο πατέρας μου είναι Αεροναυπηγός οπότε η μηχανολογία είναι λίγο μέσα στην οικογένεια. Μου άρεσαν τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα εξαρτήματα, τα κατσαβίδια…».

Αυτήν τη στιγμή η Βιργινία βρίσκεται στο Μόναχο της Γερμανίας και κάνει την πρακτική της σε μια πολύ καλή εταιρεία. «Εργάζομαι στον τομέα του design και επειδή ασχοληθήκαμε πολύ μ’ αυτό στο Πανεπιστήμιο, μπορώ να πω ότι μου είναι αρκετά εύκολο. Ξέρω ότι σ’ αυτήν την εταιρεία θα μάθω πολλά, όμως διαπιστώνω επίσης πόσο καλά με προετοίμασε το Πανεπιστήμιο Frederick γι’ αυτήν τη θέση. Μου έδωσαν όλες τις απαραίτητες βάσεις για να ξέρω τι μου γίνεται και να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση. Ο κλάδος των Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick είναι πραγματικά κορυφαίος και σου δίνει μια πολύπλευρη κατάρτιση. Είχαμε εξαιρετικά εργαστήρια, εκπληκτικούς καθηγητές και πολύ καλές μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης. Με αυτό εννοώ ότι οι αξιολογήσεις γίνονται στα ενδιάμεσα των μαθημάτων και των εργαστηρίων, δεν περιμένεις να δώσεις εξετάσεις μια φορά στο τέλος της χρονιάς. Με αυτόν τον τρόπο δεν φορτώνεσαι όλο αυτό το άγχος, γίνεται πολύ πιο σωστό διάβασμα και μπορείς σε κάθε στάδιο να εντοπίζεις κενά, να επιλύεις απορίες και να προχωράς στο επόμενο. Οι σχέσεις με τους καθηγητές υπήρξαν άριστες και παραμένουν μέχρι σήμερα. Είναι τόσο προσιτοί που τους αισθάνεσαι σαν φίλους και μπορείς να σηκώσεις το τηλέφωνο, να στείλεις email, οποιαδήποτε στιγμή για να κουβεντιάσεις τα πάντα. Αισθάνομαι μεγάλη ασφάλεια ξέροντας ότι αν χρειαστώ οτιδήποτε θα πάρω ένα τηλέφωνο τους καθηγητές μου».

5.jpg



Η Βιργινία ενθαρρύνει τις γυναίκες να ακολουθήσουν τον κλάδο που τόσο αγαπά: «Θεωρώ ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να θριαμβεύσουν σε αυτό το επάγγελμα. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι ότι μπορώ και θέλω να φτάσω στην κορυφή. Αυτό που θα μπορούσε να φέρει περισσότερα κορίτσια στον κλάδο μας και γενικότερα στους τομείς STEM, είναι μια καλύτερη ενημέρωση. Τα στερεότυπα ακόμη καλά κρατούν, υπαγορεύοντας σε αγόρια και κορίτσια τι ‘πρέπει’ να ακολουθήσουν».

4.jpg



Στην προσπάθεια αυτή το Πανεπιστήμιο Frederick δεν μένει αμέτοχο. Γι’ αυτό υλοποιεί μακροπρόθεσμη εκστρατεία διαφώτισης των κοριτσιών από νεαρή ηλικία για τις προοπτικές των τομέων αυτών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας, το Πανεπιστήμιο Frederick ενώνει δυνάμεις με πετυχημένες γυναίκες στους τομείς αυτούς, που μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τα κορίτσια όλων των ηλικιών. Υλοποιεί, παράλληλα, σειρά βιωματικών εργαστηρίων και διαδραστικών εκδηλώσεων, ώστε να φέρει τις μαθήτριες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε επαφή με τους τομείς αυτούς.

Προσφέρει επίσης ειδικές υποτροφίες ύψους 50% σε όλα τα κορίτσια που θα επιλέξουν να σπουδάσουν σε προπτυχιακό επίπεδο σε προγράμματα Μηχανικής και Τεχνολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick το ακαδημαϊκό έτος 2022-23:

Computer Science

Computer Engineering

Mechanical Engineering

Automotive Engineering

Electrical Engineering

Architectural Engineering

Civil Engineering


Για περισσότερες πληροφορίες και για διευθέτηση συνάντηση με τους Συμβούλους του Πανεπιστημίου, μπορείτε να καλέσετε στα τηλέφωνα 22394394 (Λευκωσία) και 25730975 (Λεμεσός), να στείλετε email στο info@frederick.ac.cy ή να επισκεφθούν τη σελίδα: https://frederick.ac.cy/campaign/2021/gr/WomeninSTEM. Το νέο ακαδημαϊκό εξάμηνο αρχίζει στις 3 Οκτωβρίου 2022.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ