Τα πολυτελή αυτοκίνητα των Κυπρίων του περασμένου αιώνα

Μερικές σπάνιες φωτογραφίες των Κύπριων με τα αυτοκίνητά τους, μεταξύ του 1930 και του 1950.

Article featured image
Article featured image


Με τίτλο «Μερικές σπάνιες και παλιές φωτογραφίες των Κύπριων με τα αυτοκίνητά τους μεταξύ του 1930 και του 1950», ο χρήστης u/aceraspire8920, μάς ταξίδεψε πίσω στην εποχή που τα αυτοκίνητα θεωρούνταν ένα προϊόν πολυτελείας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο αυτοκίνητο στην Κύπρο το έφερε το 1907 ένας επιφανής Λεμεσιανός, ο Ιωάννης Πιερής, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι. Ήταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Peugeot του μοντέλου «Bebe» και επρόκειτο αναμφισβήτητα για μία πρωτόγνωρη μηχανή για τον κυπριακό λαό.

Ο γιατρός από τη Λεμεσό είχε πρωτοπορήσει για την εποχή του. Άπειρος καθώς ήταν στη χρήση του νέου οχήματος, λέγεται πως έμαθε να το οδηγεί μέσω των οδηγιών που συνόδευαν το περίεργο «κάρο». Το παράδειγμά του ακολούθησαν στη συνέχεια κι άλλοι επιφανείς Κύπριοι. Το δεύτερο αυτοκίνητο στην Κύπρο φαίνεται ότι το έφερε ο επίσης Λεμεσιανός, Ιωάννης Κολακκίδης, ο οποίος εισήγαγε στη συνέχεια άλλα δύο, τα οποία χρησιμοποιούσε για να κάνει εκδρομές.

Μετά την έλευση των πρώτων αυτοκινήτων, τα οποία εισάγονταν με ιδιωτική πρωτοβουλία, γρήγορα δημιουργήθηκαν και οι πρώτες αντιπροσωπείες οχημάτων, αφού ο ενθουσιασμός των Κυπρίων για τα αυτοκίνητα μεγάλωνε.

reddit-retro-aftokinita-kipros-7_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης ΘεοδώρουΌπως αναφέρει σε μεταγενέστερο σχόλιο ο χρήστης που έκανε την ανάρτηση στο Reddit, οι εν λόγω φωτογραφίες ανήκουν στον Δημήτρη Θεοδώρου.

reddit-retro-aftokinita-kipros-6_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης ΘεοδώρουΣτα σχόλια κάτω από την ανάρτηση των εικόνων, δεν έλειψε το χιούμορ, όπου ένας χρήστης έγραψε: «Μοιάζουν με τα τυπικά αυτοκίνητα που θα έβλεπες στην Γκόθαμ. Μια επιβεβαίωση πως ο Batman είναι Κύπριος».

reddit-retro-aftokinita-kipros-5_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης Θεοδώρουreddit-retro-aftokinita-kipros-4_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης Θεοδώρουreddit-retro-aftokinita-kipros-3_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης Θεοδώρου


reddit-retro-aftokinita-kipros-2_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης Θεοδώρουreddit-retro-aftokinita-kipros-1_city.png
Φωτογραφία: Reddit / Δημήτρης ΘεοδώρουΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ