H φρίκη του πολέμου: Σφαγή στη Γάζα και στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

Εικόνες και περιγραφές που δεν τις χωρεί ο ανθρώπινος νους.

Article featured image
Article featured image

Το τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Μέση Ανατολή, λίγα χιλιόμετρα δηλαδή, μακριά μας, δεν το χωρεί ο ανθρώπινος νους. Οι εικόνες που φτάνουν από την περιοχή προκαλούν έναν ανελέητο κόμπο στο στομάχι. Άνθρωποι νεκροί, τραυματισμένοι, αγνοούμενοι. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί. Η Γάζα έχει ισοπεδωθεί ούσα υπό πλήρη αποκλεισμό χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό και καύσιμα. Ο παλαιστινιακός λαός εκτοπίζεται -ακόμα μια φορά- κατά εκατοντάδες χιλιάδες. Η Χαμάς απειλεί με εκτελέσεις ομήρων και το Ισραήλ απαντά με ανελέητα σφυροκοπήματα και με μια χερσαία επιδρομή προ των πυλών. Ο διεθνής παράγοντας διαλέγει στρατόπεδα τη στιγμή που αθώος κόσμος και από τις δύο πλευρές πεθαίνει και η ένταση δεν φαίνεται να καταλαγιάζει. Η φρικτή μοίρα του πολέμου.


H φυλακή της Γάζας


Το Ισραήλ σφυροκοπά για πέμπτη ημέρα τη Λωρίδα της Γάζας, με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να προαναγγέλλουν άγρια και ευρείας κλίμακας επίθεση. Ο αριθμός των νεκρών των Παλαιστινίων έχει αυξηθεί σε 1.055 και 5.184 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανέφερε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για ακρότητες πληθαίνουν με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες πως θα τελειώσουν σύντομα οι ιατρικές προμήθειες στη Λωρίδα. Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί στην καταγγελία της Παλαιστινιακής Αρχής ότι το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να επιτρέψει να περάσουν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στη Γάζα.



Οι αρχές της Γάζας ανακοίνωσαν ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση είναι πολύ μεγάλα και πως η περιοχή ενδέχεται να μείνει χωρίς ρεύμα σε περίπου 12 ώρες.

«Όλες οι βασικές υπηρεσίες στη Γάζα εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και δεν θα είναι δυνατή η μερική λειτουργία τους με γεννήτριες λόγω της αποτροπής της παροχής καυσίμων μέσω της πύλης της Ράφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας.

Ακόμη πιο σοβαρή είναι η καταγγελία από το υπουργείο Υγείας της Γάζας το οποίο ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν εσκεμμένα τους Παλαιστίνιους υγειονομικούς και γιατρούς. Πυρά χτύπησαν ένα ασθενοφόρο σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους δύο.

Η εσκεμμένη στόχευση υγειονομικού προσωπικού σε εμπόλεμη ζώνη θεωρείται έγκλημα πολέμου.



Σύμφωνα με το δίκτυο Al Jazeera υπάρχουν καταγγελίες ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί βόμβες με λευκό φώσφορο.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa υποστηρίζει ότι οι βόμβες έπεσαν στην περιοχή αλ Καραμά στη Γάζα την περασμένη νύχτα, ενώ κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ο λευκός φώσφορος θεωρείται εμπρηστικό όπλο και το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση του κατά στρατιωτικών στόχων που βρίσκονται ανάμεσα σε πολίτες.

alkarama2.png
Περιοχή αλ Καραμά στη Γάζα.


alkarama.png
Περιοχή αλ Καραμά στη Γάζα.



Την ίδια στιγμή, σε βίντεο φαίνονται νεκρά παιδιά να απομακρύνονται μετά από τον βομβαρδισμό της εν λόγω γειτονιάς.



Χθες, διευθυντής νοσοκομείου στη Γάζα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η κατάσταση που ζούμε αυτές τις μέρες είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις που έχω δει ποτέ. Η καταστροφή είναι σε όλα τα μέρη της Λωρίδας της Γάζας. Τα αεροπλάνα, τα F16 και τα F35, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να χτυπούν νοσοκομεία, τζαμιά, πανεπιστήμια, δρόμους, εκκλησίες. Έχουμε τρελαθεί. Πάνω από όλα μας έχουν κόψει το ρεύμα. Χτυπάνε κόσμο που είναι στα σπίτια τους, που δεν έχουν όπλα».


Σφαγή στο κιμπούτς Κφαρ Αζά


Στο επίκεντρο της αιματηρής σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς έχουν βρεθεί τις τελευταίες ώρες και οι μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ που έρχονται από το κιμπούτς Κφαρ Αζά -πολύ κοντά στον φράχτη της Λωρίδας της Γάζας- και κάνουν λόγο για μια άνευ προηγουμένου επιδρομή από μαχητές της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός βρέθηκε στην περιοχή για να «καθαρίσει» από τους μαχητές της Χαμάς και χθες, Τρίτη, έδωσε άδεια σε δημοσιογράφους ξένων πρακτορείων να μπουν στον οικισμό.

Οι αναφορές που έρχονται από εκείνη την ώρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στον δυτικό κόσμο, καθώς τα ρεπορτάζ κάνουν λόγο για εκατοντάδες αμάχους νεκρούς, οι οποίοι φαίνεται να εκτελέστηκαν μέσα στα σπίτια και τις εργασίες τους. Παράλληλα, διεθνή μέσα μεταφέρουν αναφορές για αποκεφαλισμένα, αλλά και καμμένα πτώματα μικρών παιδιών, με τα νεκρά ανήλικα να υπολογίζονται σε 40.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, στο σημείο βρέθηκαν πτώματα μαχητών της Χαμάς, μαζί με πτώματα Ισραηλινών πολιτών.

Η Haaretz στη δική της ανταπόκριση κάνει λόγο για ένα έγκλημα από ανθρώπους που ζούσαν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά του φράχτη και προσθέτει ότι εκείνοι που επέζησαν είναι περίπου 30 ηλικιωμένοι που απουσίαζαν σε οργανωμένο ταξίδι στη Βουλγαρία και τώρα επιστρέφουν για τις κηδείες των παιδιών και των εγγονιών τους.

«Η σφαγή φαίνεται πως σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της επίθεσης», σχολιάζει στη δική του ανταπόκριση το BBC και προσθέτει ότι ο ισραηλινός στρατός χρειάστηκε περίπου 12 ώρες για να φτάσει στο σημείο.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω περιοχή επλήγη περισσότερο όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της το Σάββατο, στέλνοντας χιλιάδες ρουκέτες και μαχητές στο Ισραήλ. Στο Kfar Aza, οι επιτιθέμενοι έκοψαν τον φράχτη, πιθανώς χρησιμοποιώντας χωματουργικό, ανοίγοντας τον δρόμο για δεκάδες άλλους ενόπλους να εισέλθουν από το ρήγμα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, oι κάτοικοι του Kfar Aza ήταν συνηθισμένοι σε εντάσεις και βία, αλλά επέλεξαν να ζήσουν κοντά στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Κάποιοι πίστευαν ότι έπρεπε να διατηρήσουν μια ισραηλινή παρουσία κοντά στον παράκτιο θύλακα, ακόμη και αφού το Ισραήλ απέσυρε τα στρατεύματά του από εκεί το 2005, ενώ άλλοι είχαν φτιάξει τα σπίτια τους εκεί επειδή ήταν φθηνότερο από αλλού στο Ισραήλ.

sfaggφaza.png


alkarama3.png


Χαμάς: «Δεν στοχεύουμε παιδιά»


Στον απόηχο των εν λόγω δημοσιευμάτων, η ένοπλη οργάνωση Χαμάς είπε ότι «δεν στοχεύει παιδιά», προσθέτοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να είναι ακριβή και «να μην τάσσονται στα τυφλά με τη σιωνιστική αφήγηση, η οποία είναι γεμάτη ψέματα και συκοφαντίες».

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η αντίσταση και οι Ταξιαρχίες Al-Qassam στόχευσαν το «σιωνιστικό στρατιωτικό σύστημα και σύστημα ασφαλείας».

«Εμείς… επιβεβαιώνουμε κατηγορηματικά το ψεύδος των κατασκευασμένων ισχυρισμών που προωθούνται από ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία υιοθετούν αντιεπαγγελματικά τη σιωνιστική αφήγηση γεμάτη ψέματα και συκοφαντίες κατά του παλαιστινιακού λαού μας και της αντίστασής του, η τελευταία από τις οποίες ήταν ο ισχυρισμός της δολοφονίας παιδιών, ο αποκεφαλισμός τους και η στόχευση σε αμάχους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ