Το 2021 η κυρία Παναγιώτα είδε το σπίτι της να καίγεται και τώρα να βουλιάζει στις λάσπες

Η γυναίκα το πρόσωπο της οποίας έγινε σύμβολο της απόγνωσης χάρη σε εκείνη τη συγκλονιστική βουβή κραυγή που αποτυπώθηκε στη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη.

Article featured image
Article featured image


Το 2021 οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας είδαν τη γη τους να παραδίδεται στις φλόγες. Δύο χρόνια μετά, οι ίδιοι άνθρωποι είδαν τα χωριά τους να πλημμυρίζουν εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας Elias που έπληξε την Ελλάδα. Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ evima.gr, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο χωριό Γούβες που θάφτηκε κυριολεκτικά στις λάσπες.

Είναι το ίδιο χωριό, από όπου τραβήχτηκε η ιστορική φωτογραφία με τη συγκλονιστική «κραυγή» της κυρίας Παναγιώτας στις φωτιές του 2021.

Μάλιστα, δόθηκε στη δημοσιότητα μία σχετική φωτογραφία με την ίδια να προσπαθεί να συμμαζέψει όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία. Η ηλικιωμένη γυναίκα φαίνεται να συνομιλεί με τον βουλευτή Εύβοιας, Θανάση Ζεμπίλη, για τις πληγές που μετρά το χωριό της μετά τις πλημμύρες.

kirfiapanagiota_citypng.png



Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης, που αποτυπώνει την κραυγή της κυρίας Παναγιώτας που έβλεπε τη φωτιά να σαρώνει την Εύβοια, είχε προκαλέσει συγκλονισμό ανά το παγκόσμιο, με μεγάλες εφημερίδες να την επιλέγουν για τα πρωτοσέλιδά τους. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Guardian τη συμπεριέλαβε σε ένα μεγάλο φωτογραφικό λεύκωμα αφιερωμένο στα γεγονότα που καθόρισαν την Ευρώπη τα τελευταία 50 χρόνια.

Συγκεκριμένα ο ανταποκριτής της εφημερίδας για την Ευρώπη, Τζον Χένλι και ο συντάκτης φωτογραφιών, Γκαί Λέιν θυμούνται τα σημαντικά γεγονότα του τελευταίου μισού αιώνα μέσα από μεγάλες εικόνες. Δύο από αυτές είναι από την Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος που καλύπτει την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2023, βρίσκεται το στιγμιότυπο με την απόγνωση που έχει αποτυπωθεί στα μάτια της κυρίας Παναγιώτας από τις φωτιές στην Εύβοια το 2021. Στο πρώτο μέρος που αφορά στα χρόνια από το 1973 μέχρι το 1999, οι συντάκτες περιέλαβαν τη στιγμή που το τανκ γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973.

tank.png
H φωτογραφία από το Πολυτεχνείο / AP



«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου. Οι πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και της Κρήτης, ακολουθήθηκαν από μια καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, που έκαψε σχεδόν 50.000 εκτάρια πευκοδάσoυς και ελαιώνες, ενώ οδήγησε σε αναγκαστική απομάκρυνση, με φέρι και μικρό σκάφος, περισσότερων από 2.000 ατόμων», αναφέρει ο Guardian κάτω από τη φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας.

«Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», έγραψε περαιτέρω.

kiriapanagiota_citypng.png


Με πληροφορίες από Evima

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ