Η προθυπουργός της Ισλανδίας λαμβάνει μέρος στη μεγάλη απεργία που γίνεται σήμερα

Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και non-binary άτομα αρνούνται να εργαστούν σήμερα.

Article featured image
Article featured image


Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες και non-binary άτομα στην Ισλανδία, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Katrín Jakobsdóttir, αρνούνται να εργαστούν σήμερα, Τρίτη.

Το «kvennafrí», ή η ημέρα των γυναικών, έχει κηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το χάσμα στις αμοιβές των φύλων και τη βία με βάση το φύλο.

Οι τομείς στους οποίους οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, επηρεάζονται ιδιαίτερα.

Η προγραμματισμένη απεργία σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975.

Οι γυναίκες και οι μη δυαδικοί άνθρωποι κλήθηκαν να αρνηθούν την αμειβόμενη και απλήρωτη εργασία την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών δουλειών.

«Δεν θα δουλέψω σήμερα, όπως περιμένω ότι θα κάνουν και όλες οι γυναίκες [στο υπουργικό συμβούλιο]», είπε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας κα Jakobsdóttir στον ιστότοπο mbl.is πριν από τη διαμαρτυρία.

Η κ. Jakobsdóttir είπε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμώνται τα επαγγέλματα που κυριαρχούν οι γυναίκες, σε σύγκριση με τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Δασκάλων, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των δασκάλων σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του 94% των νηπιαγωγών.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας, το μεγαλύτερο στη χώρα, είναι γυναίκες.

Η Ισλανδία κατατάσσεται ως η καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) για 14 συνεχή χρόνια. Όμως η χώρα δεν είναι εντελώς ισότιμη, με το WEF να της αποδίδει συνολική βαθμολογία 91,2%.

Το ηφαιστειακό νησί, το οποίο είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες, κατατάσσεται στην 14η θέση στον κόσμο για οικονομική συμμετοχή, κάτω από χώρες όπως η Λιβερία, η Τζαμάικα και η Νορβηγία.

Περίπου το 90% του γυναικείου εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας έκανε απεργία το 1975, επιδιώκοντας να τονίσει τη σημασία των γυναικών για την οικονομία. Η απεργία ώθησε το κοινοβούλιο της χώρας να ψηφίσει νόμο για ίσες αμοιβές το επόμενο έτος.

Η πρώην πρόεδρος της Ισλανδίας Vigdís Finnbogadóttir είπε στο BBC το 2015 ότι η απεργία του 1975 ήταν «το πρώτο βήμα για τη χειραφέτηση των γυναικών στην Ισλανδία», που άνοιξε το δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε δημοκρατικά αρχηγός κράτους στον κόσμο το 1980.


Με πληροφορίες από bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ