Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα συνεχίζονται και οι λεπτομέρειες είναι «γροθιά στο στομάχι»

Παιδί κλαίει πάνω από τη νεκρή του μητέρα παρακαλώντας να είναι ζωντανή, γιατροί μιλούν για τη σκληρή ρουτίνα των νοσοκομείων, καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζουν να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό.

Article featured image
Article featured image


Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με το Al Jazeera:

- Οι ΗΠΑ λένε ότι έπληξαν ιρανικές και φιλοϊρανικές τοποθεσίες στη Συρία, σε μια ενέργεια που, όπως είπαν, ήταν «ξεχωριστή και διακριτή» από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

- Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα, πλήττοντας κτίρια κατοικιών και σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά.

- Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δημοσίευσε τα ονόματα χιλιάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις, λέγοντας ότι «πίσω από κάθε αριθμό κρύβεται η ιστορία ενός ανθρώπου», αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε την αξιοπιστία του απολογισμού των νεκρών.

- Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ισραηλινή «επίθεση» κατά της Γάζας θα «αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή».

- Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει αρχίσει έκτακτη συνεδρίαση για τη Γάζα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται ψηφοφορία επί ψηφίσματος που συνέταξε η Ιορδανία.

- Τουλάχιστον 7.028 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, καθώς το Ισραήλ υπόσχεται να συνεχίσει τις επιδρομές στα παλαιστινιακά εδάφη. Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.



Πάνω από 480 άτομα σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες

Τουλάχιστον 481 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την υγειονομική αρχή της Γάζας.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο αριθμός ήταν μερικές φορές σημαντικά υψηλότερος.

Συνολικά 7.028 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της τελευταίας σύγκρουσης, το 66% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με την αρχή.

polemos-isaril-xamas-27-10-4_city.png
Καπνός και φωτιά υψώνονται από ένα ισοπεδωμένο κτίριο στον απόηχο της ισραηλινής επίθεσης στην πόλη της Γάζας. Φωτογραφία: Omar El-Qattaa/AFP/Getty Images




Τα νοσοκομεία αναζητούν απεγνωσμένα αιμοδοσίες και καύσιμα

Αυτή είναι η ρουτίνα κάθε πρωί στο νοσοκομείο:
Όλοι όσοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταφέρονται στο νοσοκομείο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Περίπου στις 8-9 π.μ., τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας έρχονται στο νοσοκομείο για να παραλάβουν τις σορούς. Το νοσοκομείο προσπαθεί να κάνει χώρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για τα εισερχόμενα θύματα και τα πτώματα που συγκεντρώνονται κάτω από τα χαλάσματα.

Με αυτό που συμβαίνει όλο το εικοσιτετράωρο, τα νοσοκομεία έχουν απόλυτη ανάγκη από ανθρώπους που έρχονται να δώσουν αίμα, γιατί το χρειάζονται για τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται αμέσως. Ένας από τους γιατρούς είπε ότι γίνονται τουλάχιστον τρεις, τέσσερις επεμβάσεις ταυτόχρονα και ορισμένες από αυτές πραγματοποιούνται στο πάτωμα των χειρουργείων [λόγω του υπερπληθυσμού].

Υπάρχει ανάγκη για ιατρικές, βασικές προμήθειες, αλλά το πιο σημαντικό, υπάρχει ανάγκη για καύσιμα για να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο.

polemos-isaril-xamas-27-10-5_city.png
Συνάδελφοι και συγγενείς της παλαιστίνιας νοσοκόμας Haniyeh Qudih, η οποία σκοτώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα, θρηνούν δίπλα στο σώμα της, στο Khan Younis. Φωτογραφία: Mohammed Salem/Reuters




Η Χαμάς λέει ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει αιχμαλώτους μέχρι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός

Μέλος αντιπροσωπείας της Χαμάς που επισκέπτεται τη Μόσχα δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους που συνελήφθησαν κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ μέχρι να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Η εφημερίδα επικαλείται τον Αμπού Χαμίντ της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτώσει 50 από τους αιχμαλώτους και ότι η ομάδα χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους εκείνους που είχαν μεταφερθεί στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις.

polemos-isaril-xamas-27-10-6_city.png
Ένας μάγειρας σερβίρει φαγητό στην Παλαιστίνη.




Οι ισραηλινοί «βομβαρδισμοί-χαλί» συνεχίζονται από βορρά προς νότο

Συνεχίζονται οι μαζικοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, από το βορρά προς το νότο, σε αυτό που φαίνεται να είναι η στρατηγική του ισραηλινού στρατού -η ισοπέδωση κάθε τμήματος, κάθε πόλης, κάθε γειτονιάς της Γάζας.

Τις τελευταίες 12 ώρες, υπήρξε μαζικός βομβαρδισμός στο βορρά, σε μια περιοχή όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχει ήδη εκκενωθεί. Αυτό περιελάμβανε αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς πυροβολικού καθώς και μια περιορισμένη χερσαία εισβολή ειδικών ισραηλινών δυνάμεων για τον εντοπισμό θέσεων μαχητών της Χαμάς στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Περνώντας στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές γύρω από το συγκρότημα του νοσοκομείου al-Shifa, καταστρέφοντας περισσότερες κατοικίες και οικοδομικά τετράγωνα.

Και στην περιοχή Γιαρμούκ, στο κεντρικό τμήμα της πόλης της Γάζας, σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μαζικές αεροπορικές επιδρομές που κατέστρεψαν πολλά συγκροτήματα κατοικιών.

polemos-isaril-xamas-27-10-2_city.png
Μια τραυματισμένη Παλαιστίνια και το παιδί της οδηγούνται στο νοσοκομείο Nasser μετά από ισραηλινούς βομβαρδισμούς, στο Khan Yunis, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 26 Οκτωβρίου 2023, εν μέσω ισραηλινών επιδρομών. Φωτογραφία: Mohammed Abed/AFP/Getty Images




«Πες ότι είσαι ζωντανή»: Παιδί κλαίει για τη μητέρα του που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό

Ο δημοσιογράφος Mohannad Al-Khateeb κατέγραψε ένα σπαρακτικό βίντεο με μια μικρή Παλαιστίνια να κλαίει για τη μητέρα της που σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Γάζα.

«Πες μου ότι είσαι ζωντανή και όχι νεκρή, οι άνθρωποί μου είναι νεκροί», λέει το παιδί.



Οι Ισραηλινοί πολίτες γίνονται κάτοχοι όπλων σε αριθμό ρεκόρ

Περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί υπέβαλαν αιτήσεις για άδεια οπλοφορίας
μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενθαρρυμένοι από κυβερνητικούς αξιωματούχους και νέες αμφιβολίες για την ασφάλεια της χώρας τους.

polemos-isaril-xamas-27-10-3_city.png
Οι άνθρωποι αναζητούν κάλυψη κατά τη διάρκεια συναγερμού πυραύλων ενώ παρευρίσκονται σε μια διαδήλωση που καλεί να απελευθερωθούν οι όμηροι που μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στις 26 Οκτωβρίου 2023 στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Φωτογραφία: Amir Levy/Getty I



Με πληροφορίες από Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ