Η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού επιστρέφει με ένα πλούσιο πρόγραμμα (και) για τα παιδιά

Η Παιδική-Νεανική Σκηνή της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Λεμεσού είναι αφιερωμένη φέτος, στην αποδοχή και τη συμπερίληψη με διαδραστικές αφηγήσεις βιβλίων, εργαστήρια και Escape Room.

Article featured image
Article featured image

Αναγνωρίζοντας ότι η φιλαναγνωσία και η μαγεία του βιβλίου καλλιεργείται πρωτίστως στην παιδική και νεανική ηλικία, η 2η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού επιστρέφει και φέτος με ένα πλούσιο και γεμάτο εκπλήξεις πρόγραμμα για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Η Παιδική και Νεανική Σκηνή του 2ου Limassol Int’L Book Fair είναι αφιερωμένη στη συμπερίληψη και την αποδοχή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας στις 17 Νοεμβρίου. Θα περιλαμβάνει διαδραστικές αφηγήσεις από αγαπημένους συγγραφείς, την Πολυπολιτισμική Γωνιά με αναγνώσεις σε διάφορες γλώσσες και συναρπαστικές δράσεις και παιχνίδια όπως το αγαπητό σε όλους παιχνίδι Escape Room. Ο πρώτος Βιβλιομαραθώνιος της Έκθεσης ο οποίος ανακοινώθηκε πριν από κάποιους μήνες και είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών, θα κορυφωθεί με ένα διασκεδαστικό Βιβλιοκουίζ και την επιβράβευση των συμμετεχόντων.


Το πρόγραμμα αναλυτικά


Διαδραστικές αφηγήσεις από τους συγγραφείς


Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εικονογραφημένων βιβλίων και νεανικών πεζογραφημάτων. Το Σάββατο, 18/11, την αρχή κάνει η Έλενα Αρτζανίδου με το νέο της βιβλίο «Η Φλο στον δρόμο» από τις Εκδόσεις Ψυχογιός στην πρώτη του ανοιχτή παρουσίαση. Συνεχίζει η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με την επετειακή έκδοση για τα 50 χρόνια «Τα μαγικά μπλε γυαλιά μάς ταξιδεύουν στα λιμάνια της Κύπρου» με τη συγγραφέα Μελίνα Ηλιοπούλου και την εικονογράφο Studded Betrayal (Χριστίνα Δημητρά) η οποία θα κάνει και σκίτσα με τα παιδιά. Την ίδια μέρα από τις 15:15-17:30, τρεις ακόμη καταξιωμένες συγγραφείς εικονογραφημένων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας θα παρουσιάσουν τα βιβλία τους. Την αρχή θα κάνει η κυρία Σιντορέ - Μαρία Καριωτάκη από τις εκδόσεις Ίτανος, που με τους στίχους της βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν ευχάριστα τους κανόνες της ορθογραφίας και της γραμματικής. Ακολουθεί η Χριστίνα Αποστολίδη με το βιβλίο της για τα συναισθήματα «Οχ, κοκκίνισα!» από τις εκδόσεις Μίνωας, ενώ οι αγαπημένοι Πιτσιμπουίνι και το «Κάτι βρομάει στου Πίτσου» με την Ευτυχία Γιαννάκη, εκδόσεις Ίκαρος, θα κλείσει τη σειρά των παρουσιάσεων. Στις 18:15 θα καλωσορίσουμε στην Παιδική και Νεανική Σκηνή τη Νικολέτα Καπίλλα με ένα βραβευμένο βιβλίο που απευθύνεται σε εφήβους με τίτλο «Η χρονιά που όλα έγιναν γκρι» από τις εκδόσεις Κέδρος.

Οι βιβλιοπαρουσιάσεις της Κυριακής κάνουν αρχή με την εκπαιδευτικό Γιώτα Χ. Διάκου και το βιβλίο της «Η πράκτορας Αστραπή», εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο (13:00-13:45), ακολουθεί η Αφροδίτη Θεοφάνους με το βιβλίο «Παππού, τι έγινε το 1974 στην Κύπρο» Εκδόσεις Ηλία Επιφανίου (14:30-15:00), η Δέσποινα Ηρακλέους με το βιβλίο «Ρίχλα», Εκδόσεις Καστανιώτη (15:45-16:30), η Μαρία Λοϊζίδου με το «Ο Βάτραχος Τζο», Εκδόσεις Τελεία (16:30-17:15) και η Πάμελα Αναστασίου-Παπαϊακώβου με το «Όνειρα στην άμμο», Εκδόσεις Νόστος (17:15-18:30).


LIMASSOL
BOOK FAIR AWARDS


Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το Limassol International Book Fair, τιμά Κύπριους δημιουργούς με σημαντικό έργο στην παιδική λογοτεχνία. Την Κυριακή, 19/11, στις 12:15 βραβεύεται η Μαρίνα Μιχαηλίδου Καδή. Η συγγραφέας επιλέγει να γράφει για ευαίσθητα θέματα με ενσυναίσθηση και αγάπη για τον άνθρωπο και τη φύση. Το βιβλίο της «Το Κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ» (Εκδόσεις Πάργα/Τελεία), μια ιστορία για τη μετανάστευση, κλείνει φέτος δέκα χρόνια από την κυκλοφορία του. Η συγγραφέας μετά τη βράβευσή της θα παρουσιάσει με τη θεατρολόγο Στέλια Δημητρίου το θεατρικό κείμενο που συνέγραψαν βασισμένο στο βιβλίο. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά, μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων του θεατρικού.


Πολυπολιτισμική Γωνιά


Με κεντρικό στόχο την προώθηση της συμπερίληψης, εντός της Σκηνής θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η Πολυπολιτισμική Γωνιά, η οποία θα περιλαμβάνει αφηγήσεις ιστοριών σε διάφορες γλώσσες, παιχνίδια και ζωγραφική. Η αρχή θα γίνει το Σάββατο 18/11, από τα Goethe - Institut Zypern, École Franco-Chypriote de Limassol, Private Kindergarten 1, 2, 3 Soleil και The Island Private School που θα διαβάζουν ιστορίες σε έξι (6) γλώσσες για παιδιά και έφηβους στα γερμανικά, γαλλικά, αγγλικά, πολωνικά, κινέζικα και ρώσικα, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον πολιτισμό από τις 13:00-15:00. Το απόγευμα της ίδιας μέρας , η Στέλλα Τσίγγου θα διαβάσει το «Τέσσερις εποχές και ένα όνειρο – Χαϊκού για παιδιά» από τις Εκδόσεις Τεχνοδρόμιον στις 19:30-20:00 και από τις 20:00 20:30 ταξιδεύουμε στη Μικρά Ασία με το βιβλίο «Νασρεντίν Χότζας, Το γέλιο της Μικρασίας», του Στέλιου Πελασγού, Εκδόσεις Πρώτη Ύλη σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου. Την Κυριακή, 19/11, οι αναγνώσεις θα συνεχιστούν από τις 13:45-14:30 στα ουκρανικά, πορτογαλικά, ισπανικά και αγγλικά!


Αναγνώσεις και κατασκευές στα αγγλικά


Το βιβλιοπωλείο Kompot οργανώνει δύο εργαστήρια, το Σάββατο 18/11, από τις 10:30-11:30, όπου η συγγραφέας Eugenia Ershova θα διαβάσει το “ABC Book about emotions”, ενώ στη συνέχεια παιδιά ηλικίας 4+ θα δημιουργήσουν μια κατασκευή για το δωμάτιό τους. Την Κυριακή 19/11, από τις 10:30-11:30, ένα δεύτερο εργαστήρι για εικονογράφηση με τίτλο “How to make your own Leporello book?” θα πραγματοποιηθεί από τις Anna Renar, Anastasia Suvorova, Yulia Breyneng, Irina Pakhmutova.


Βιβλιομαραθώνιος και Βιβλιοκουίζ


Ήδη από τον Ιούνιο, το Limassol Int'l Book Fair ξεκίνησε τον πρώτο του Βιβλιομαραθώνιο, προτείνοντας βιβλία για παιδιά σε δύο κατηγορίες, τους βιβλιοκατακτητές, παιδιά ηλικίας 4-7 ετών και τους βιβλιοταξιδευτές, παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στον Βιβλιομαραθώνιο μπορούν το Σάββατο 18/11, από τις 17:30-18:15, να λάβουν μέρος σε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, το Βιβλιοκουίζ. Κατά τη διάρκειά του, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους συντελεστές των βιβλίων (συγγραφείς/εικονογράφους/μεταφραστές), ενώ τα παιδιά θα κερδίσουν δώρα ως επιβράβευση για τη συμμετοχή τους στον Βιβλιομαραθώνιο.


Συζήτηση «Ιστορίες σε καρέ. Από τα Comics στο Graphic
Novel;» και εργαστήρια


Η Παιδική-Νεανική Σκηνή θα ρίξει αυλαία το Σάββατο 18/11, με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Ιστορίες σε καρέ. Από τα Comics στο Graphic Novel;», στο οποίο συμμετέχουν οι Νίκος Αργύρης, εκδόσεις Ίκαρος, Γιάννης Παλαβός, συγγραφέας, Λουίζα Μαλλούρη, εκπαιδευτικός και Στέλλα Στεργίου, εικονογράφος υπό τον συντονισμό της παιδαγωγού-συγγραφέως Δέσποινας Λιαράκου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν δύο κλειστά εργαστήρια για νέους με θέμα το storyboard με τη Χριστίνα Δημητρά και τα κόμικς ως εργαλείο μάθησης με τον Σώτο Βοσκαρίδη.


Βιβλιοβαλίτσα


Η Κυπριακή Ένωση Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΚΕΒΕΠ) και το Ίδρυμα Χριστίνας Αποστόλου, διοργανώνουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με μια Βιβλιοβαλίτσα στο χέρι». H Βιβλιοβαλίτσα αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι της στις Κυπριακές βιβλιοθήκες κάνει μια στάση την Κυριακή 19 Νοεμβρίου στην Παιδική και Νεανική σκηνή του Int'l Limassol Book Fair και καλεί τα παιδιά να ανακαλύψουν την ιστορία του βιβλίου και να γνωρίσουν ιστορίες με πρωταγωνιστές τα ίδια τα βιβλία. Σας περιμένουμε για να ακούσουμε μαζί την ιστορία του βιβλίου, να μάθουμε, να εξερευνήσουμε, να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής εδώ: http://bit.ly/46necbW).


Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου


Ήδη από την Τετάρτη 15/11 ο Κυπριακός Σύνδεσμος Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου θα υλοποιεί δράσεις για μαθητές και εργαστήρια δημιουργικής γραφής με συγγραφείς και εικονογράφους στην αίθουσα Πλεύση στο πλαίσιο του Limassol Book Fair. Την Κυριακή 19/11 από τις 11:30-12:15, ο Σύνδεσμος θα υλοποιήσει τη δράση «Δημιουργώ και με τη δύναμη των ιστοριών αλλάζω τον κόσμο», ως αποκορύφωμα των δράσεων που προηγήθηκαν.


Παρουσίαση εικονογραφημένης ιστορίας για την κυβερνοασφάλεια & Escape Room


Το πρόγραμμα της Παιδικής και Νεανικής Σκηνής θα κλείσει την Κυριακή 19/11 με την παρουσίαση μιας εικονογραφημένης ιστορίας για την ψηφιακή ασφάλεια και ένα συναρπαστικό Escape Room για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για το Escape Room).

Και φέτος, σχολεία όλων των βαθμίδων συμμετέχουν στις δράσεις φιλαναγνωσίας του Limassol Book Fair. Οι μαθητές παρακολουθούν, συμμετέχουν, γίνονται συνδημιουργοί της πιο μεγάλης γιορτής του βιβλίου.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


17 Νοεμβρίου - Επαγγελματικό Συνέδριο (ανοικτό για τους επαγγελματίες της βιομηχανίας)

18-19 Νοεμβρίου - Γενική Έκθεση (ανοικτή για το κοινό)

Χαρουπόμυλοι Λανίτη

www.limassolbookfair.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ