Πρώην νικήτρια της Eurovision καταζητείται από τη Ρωσία

Η Τζαμάλα είναι Ουκρανή Κριμαϊκής Ταταρικής καταγωγής και κέρδισε τον διαγωνισμό το 2016.

Article featured image
Article featured image


Στη λίστα των καταζητούμενων έβαλε η Ρωσία την Ουκρανή νικήτρια της Eurovision του 2016, Τζαμάλα.

Τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι στη βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται πλέον και η τραγουδίστρια και νικήτρια της Eurovision 2016, Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα, γνωστή ως Τζαμάλα, καθώς φέρεται να είναι καταζητούμενη για παραβίαση ποινικού νόμου.

Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona, ο οποίος καλύπτει θέματα αντιπολίτευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ότι η Τζαμάλα κατηγορείται βάσει νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι, ο οποίος απαγορεύει τη διάδοση των φερόμενων ψεύτικων πληροφοριών για τον ρωσικό στρατό και τις συνεχιζόμενες μάχες στην Ουκρανία.

Η Σουζάνα Τζαμαλαντίνοβα είναι Κριμαϊκής Ταταρικής καταγωγής και κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision το 2016 με το τραγούδι «1944», έναν τίτλο που αναφέρεται στη χρονιά που η Σοβιετική Ένωση απέλασε μαζικά τους Τατάρους της Κριμαίας.

Η νίκη της στη Eurovision ήρθε σχεδόν δύο χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία καθώς η πολιτική αναταραχή κατέλαβε την Ουκρανία.



Η Ρωσία διαμαρτυρήθηκε για την άδεια, που δόθηκε από την Eurovision για το τραγούδι «1944», λέγοντας ότι παραβίαζε τους κανόνες κατά του πολιτικού λόγου στον διαγωνισμό μουσικής. Αλλά το τραγούδι δεν έκανε συγκεκριμένη κριτική για τη Ρωσία ή τη Σοβιετική Ένωση, αν και είχε τέτοιες επιπτώσεις, ξεκινώντας με τους στίχους «Όταν έρχονται ξένοι, έρχονται στο σπίτι σου, σας σκοτώνουν όλους και λένε “Δεν φταίμε”».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ