Εταιρεία λάνσαρε ταμπόν για άνδρες με έμμηνο ρύση και οι τρανσφοβικοί ενοχλήθηκαν

Τα άτομα τα οποία αφορά το προϊόν όμως νιώθουν ορατότητα και ευγνωμοσύνη.

Article featured image
Article featured image


Μια φιλανδική εταιρία προϊόντων υγιεινής δέχτηκε τρανσφοβικά σχόλια στο διαδίκτυο, επειδή λάνσαρε ένα ταμπόν που απευθύνεται σε τρανς άτομα.

Η Vuokkoset λάνσαρε το προϊόν κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τα Τρανς άτομα, ως μέσο αντιμετώπισης της δυσφορίας φύλου που νιώθουν οι τρανς άνδρες και non-binary άτομα γύρω από την έμμηνο ρύση, με στόχο την αλλαγή των αντιλήψεων για την περίοδο, και τη μείωση του άγχους που μπορεί να προκαλέσει.

Σε ένα δελτίο τύπου στο πλαίσιο της εκστρατείας, η μάρκα δημοσίευσε έρευνα που διαπιστώνει ότι το 93% των τρανς ανδρών έχει βιώσει δυσφορία φύλου που σχετίζεται με την έμμηνο ρύση.

Με την εύστοχη ονομασία «Tampon for Men», το προϊόν περιέχεται σε ένα μπλε κουτί με ένα έξυπνο λογοπαίγνιο. Στη μία πλευρά αναγράφονται οι λέξεις «for men» και στην άλλη «struation», που αν το διαβάσεις μαζί λέει «for menstruation (για την έμμηνο ρύση)». Η εταιρεία εργάζεται επίσης πάνω σε ένα εντελώς ουδέτερο ως προς το φύλο προϊόν.«Όταν ήμουν νέος, η περίοδος μου φαινόταν όχι μόνο παράξενη αλλά και κάπως λάθος. Η κουλτούρα μας δεν αναγνωρίζει πραγματικά την ποικιλομορφία των ατόμων που έχουν περίοδο», δήλωσε το πρόσωπο της εκστρατείας και σύμβουλος της DEI, Dakota Robin.

«Είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλάζοντας τις στάσεις και διευρύνοντας τις προοπτικές, μπορούμε επίσης να εξαλείψουμε τις διακρίσεις εις βάρος των έμφυλων μειονοτήτων».


Τρανσφοβικά πυρά κατά της εταιρείας και της κοινότητας

Δυστυχώς όπως συμβαίνει συνήθως με τα συμπεριληπτικά προϊόντα, η εταιρία και το προϊόν αντιμετώπισαν μια πληθώρα αντί-τρανς σχολίων.

Πολλά από τα σχόλια ήταν γεμάτα μίσος, κάνοντας misgendering, μειώνοντας και υποτιμώντας την τρανς κοινότητα.

«Οι άνδρες δεν έχουν έμμηνο ρύση. Πολύ απλό», έγραφε ένα αρνητικό σχόλιο στο Instagram.

«Αυτή η εποχή με ξεπερνάει», είπε κάποιος άλλος, με έναν άλλον να λέει ότι «δεν ξέρει καν τι να πει πια».

Άλλοι έβαλαν ευθέως στο στόχαστρο την Vuokkoset και χλεύασαν τη συμπεριληπτική της ιδέα.

«Όχι, δεν έχουν εφεύρει κάτι καινούργιο για μια σωματική λειτουργία που οι άνδρες δεν έχουν», έγραψε επίσης ο αντί-τρανς λογαριασμός «Two Genders One Truth» – που έχει 5.000 ακόλουθους – και πρόσθεσε: «Βάζουν ταμπόν μέσα σε ένα κουτί που λέει “για άνδρες”. Κερδίζουν από τη δημιουργία μιας αγοράς ακρωτηριασμένων, ιατρικοποιημένων και μπερδεμένων γυναικών».Νιώθουν «ορατά» τα άτομα τα οποία αφορά το προϊόν

Ωστόσο, εν μέσω των χυδαίων αντιδράσεων υπήρξαν πολλά περισσότερα υποστηρικτικά σχόλια που επαίνεσαν το προϊόν και το μήνυμα της καμπάνιας.

«Ευχαριστώ για αυτή τη θαρραλέα καμπάνια», σχολίασε ένα άτομο στο Instagram, «Πολύ όμορφα εκτελεσμένη! Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι έκαναν πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τον σχεδιασμό της συσκευασίας».

Ένας άλλος απάντησε στα τρανσφοβικά σχόλια: «Αν ήρθατε εδώ μόνο και μόνο για να γίνετε τρανσφοβικοί, τότε έχω μόνο μια λέξη για εσάς: ξεπεράστε το».

Άλλα άτομα αποκάλεσαν το προϊόν «επαναστατικό» και είπαν ότι τους βοήθησε να νιώσουν «ορατά».

Το Tampon for Men της Vuokkoset θα είναι αρχικά διαθέσιμο ως μια περιορισμένη έκδοση στη Φινλανδία, ενώ η ευρύτερη διανομή θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024. Οι πωλήσεις από το προϊόν θα διατεθούν στην Trasek ry, μια οργάνωση που επικεντρώνεται στην έμφυλη ποικιλομορφία και τη σεξουαλική υγεία.
Με πληροφορίες από avmag

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ