Μια τρανς γυναίκα και ένας cis άνδρας έγραψαν ιστορία στο Νεπάλ

Μετά από παρατεταμένες νομικές μάχες έγιναν το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρι που παντρεύτηκε στη χώρα τους.

Article featured image
Article featured image


Στο Νεπάλ καταγράφηκε ο πρώτος γάμος ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριού, μετά από μια παρατεταμένη νομική μάχη του ζευγαριού και των ακτιβιστών.

Οι αρχές στη δυτική περιοχή Lumjung καταχώρισαν επίσημα τον γάμο της 36χρονης Μάγια Γκούρουνγκ και του 26χρονου Σαρέντα Πάντεϊ την Τετάρτη. Η Γκούρουνγκ είναι τρανς γυναίκα, ενώ ο Πάντει είναι cis άνδρας, δηλαδή γεννήθηκε και προσδιορίζεται με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννα. Ο γάμος του ζευγαριού, ο οποίος περιγράφεται από διεθνή μέσα και επίσημους φορείς της χώρας ως «ομόφυλος γάμος», νομιμοποιήθηκε πέντε μήνες αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή που επέτρεψε στα ομόφυλα ζευγάρια να καταχωρίσουν τους γάμους τους.

Η Ταϊβάν ήταν μέχρι σήμερα το μοναδικό μέρος στην Ασία που είχε νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Η Γκούρουνγκ και ο Πάντεϊ είναι μαζί εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Παντρεύτηκαν σε τελετή σε ναό το 2017 και έκτοτε επεδίωκαν τη νομική αναγνώριση της ένωσής τους.

Στις 13 Ιουλίου, ένα περιφερειακό δικαστήριο στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, Κατμαντού, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον γάμο τους παρά τη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου που κατηύθυνε την κυβέρνηση να καταχωρήσει τέτοιες ενώσεις μέχρι να προετοιμάσει νομοθεσία για την αλλαγή του νόμου.

Το περιφερειακό δικαστήριο είχε υποστηρίξει ότι τα κατώτερα δικαστήρια δεν ήταν υποχρεωμένα να ακολουθήσουν τη διαταγή, καθώς αυτή απευθυνόταν μόνο στην κυβέρνηση.

«Εκδώσαμε το πιστοποιητικό εγγραφής γάμου στο ζευγάρι λαμβάνοντας υπόψη τη διαταγή του Ανώτατου Δικαστηρίου και τις οδηγίες των αρμόδιων κυβερνητικών αρχών», ανέφερε την Τετάρτη επικεφαλής διοικητικός υπάλληλος του αγροτικού δήμου Dordi.

Ο κορυφαίος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, Sunil Babu Pant, χαρακτήρισε την στιγμή «ιστορική» και «νίκη για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα».

Το ζευγάρι είπε στο BBC τον Ιούλιο ότι μόλις αναγνωριστεί ο γάμος τους, θέλουν να ανοίξουν έναν κοινό τραπεζικό λογαριασμό και να μοιραστούν την ιδιοκτησία της γης που αγόρασαν. Το μεγαλύτερο όνειρό τους όμως είναι να υιοθετήσουν ένα παιδί, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά τους.
Με πληροφορίες από lifo, bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ