Υπέρ της ευλογίας ομόφυλων ζευγαριών ο πάπας Φραγκίσκος

«Οι ιερείς δεν μπορούν να γίνονται δικαστές που μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

Article featured image
Article featured image

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος, άφησε πλέον ανοικτό το «παράθυρο» στην ευλογία ομόφυλων ζευγαριών από την καθολική εκκλησία, εν μέσω μιας «εκκλησιαστικής εξέγερσης» στη Γερμανία.

Σε επιστολή με την οποία απάντησε σε ερωτήσεις πέντε συντηρητικών καρδιναλίων, ο πάπας Φραγκίσκος έγραψε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τρόποι για να ευλογούνται τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι συντηρητικοί καρδινάλιοι τον καλούσαν με τα ερωτήματά τους να επιβεβαιώσει τη στάση της εκκλησίας για την ομοφυλοφιλία.

Το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή στην οποία ο Ποντίφικας αναφέρει ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να μελετηθούν, αν δεν συγχέονται με το μυστήριο του γάμου. Το Βατικανό πρεσβεύει ότι ο γάμος είναι μια ένωση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα και είναι αντίθετο με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Όμως, ο πάπας Φραγκίσκος έχει υποστηρίξει νόμους που επεκτείνουν τα νομικά οφέλη σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, ενώ καθολικοί ιερείς σε κάποια σημεία στην Ευρώπη ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια, χωρίς αντίδραση από το Βατικανό.

popef.png


«Οι ιερείς δεν μπορούν μόνο να αποκλείουν»


Στην επιστολή, επανέλαβε την άποψη της εκκλησίας ότι ο γάμος είναι η ένωση ανάμεσα σε άνδρα και γυναίκα. Αλλά απαντώντας στην ερώτηση των καρδινάλιων για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και την ευλογία του, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι ιερείς δεν μπορούν να γίνονται δικαστές που «μόνο αρνούνται, απορρίπτουν και αποκλείουν».

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να διαπιστώνεται αν «υπάρχουν μορφές ευλογίας, που ζητά ένα ή περισσότερα άτομα», οι οποίες «δεν δίνουν μια λανθασμένη εικόνα γάμου» - και εφόσον αυτή η ευλογία παραμένει κάτι ξεχωριστό από το μυστήριο του γάμου.

«Γιατί όταν ζητείται μια ευλογία, αυτή εκφράζει ένα αίτημα για βοήθεια από τον Θεό, μια έκκληση να μπορέσεις να ζήσεις καλύτερα, μια εμπιστοσύνη σε έναν πατέρα που μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε καλύτερα», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πάπας Φραγκίσκος.

Υπάρχουν, ανέφερε, καταστάσεις που αντικειμενικά «δεν είναι ηθικά αποδεκτές», αλλά- συμπλήρωσε- οι άνθρωποι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αμαρτωλοί που μπορεί να μην φταίνε πλήρως οι ίδιοι για την κατάστασή τους. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι θα μπορούσε κάθε μία τέτοια περίπτωση -για την ευλογία ομόφυλων ζευγαριών- να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και δεν υπάρχει ανάγκη να υπάρχουν προκαθορισμένες νόρμες ή πρωτόκολλα.


Ηδη ευλογούνται ομόφυλα ζευγάρια στην Κολωνία


Πρόσφατα, στη σκιά του καθεδρικού ναού της Κολωνίας, ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια στάθηκαν στην ουρά για να δεχθούν την ευλογία για την ένωσή τους, από καθολικούς ιερείς που φορούσαν άμφια στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Την ίδια ώρα η χορωδία νέων του Αγίου Στεφάνου τραγουδούσε το «All You Need Is Love».

3ππ.png


pop2f2.png



«Ηταν μια πράξη αγάπης – αλλά και εξέγερσης, ξεκάθαρη περιφρόνηση της απόφασης του Βατικανού πως οι ενώσεις ομοφυλοφίλων δεν πρέπει να γιορτάζονται ή να αναγνωρίζονται», σχολιάζει η Wall Street Journal σημειώνοντας πως η Γερμανική Καθολική Εκκλησία, είναι γνωστή «για την υπέρβαση των ορίων»: «Το ερώτημα για 1,3 δισεκατομμύρια Καθολικούς είναι αν η γερμανική εκκλησία είναι κατάφωρα ανυπάκουη, ή αν δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο».

popf.png



Η θέση του Πάπα Φραγκίσκου φαίνεται να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με μια παλαιότερη ανακοίνωση του Βατικανού, του 2021, που επαναλάμβανε την απαγόρευση της ευλογίας ζευγαριών του ίδιου φύλου
. Ο Πάπας έχει λάβει αξιοσημείωτες αποστάσεις από τον συντηρητικό αξιωματούχο που λέγεται ότι ήταν ο «αρχιτέκτονας» αυτής της απόφασης και διόρισε έναν συνάδελφό του από την Αργεντινή, που φαίνεται να διατηρεί διαφορετική άποψη.


Με πληροφορίες από Lifo, Καθημερινή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ