Βόρειο Σέλας: Εμφανίστηκε στον ουρανό της Ελλάδας χθες το βράδυ [Εικόνες]

Πώς το εντυπωσιακό φαινόμενο έγινε ορατό σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Article featured image
Article featured image


Ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο παρατηρήθηκε τη νύχτα στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το Βόρειο Σέλας που χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, στις Σέρρες, την Πιερία και τη Θεσσαλονίκη.

Η εμφάνιση του Σέλαος, αν και πολύ σπάνια για παραμεσόγειες χώρες, κίνησε το ενδιαφέρον των ανθρώπων και εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους με τις κόκκινες αποχρώσεις του.

Εικόνες και βίντεο από την εντυπωσιακή εμφάνιση έγιναν γρήγορα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Μια ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία», τόνισε σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.



Για πρώτη φορά, το Βόρειο Σέλας εμφανίστηκε και στον ουρανό της Βουλγαρίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται για πρώτη φορά ορατό στην Βουλγαρία, εξαιτίας της ιδιαίτερα ισχυρής γεωμαγνητικής καταιγίδας (ηλιακή έκλαμψη), που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Βόρειο Ημισφαίριο.

Στατιστικά, είναι πρακτικά και επιστημονικά αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, καθώς είναι κατά κανόνα ένας γεγονός που γίνεται ορατό μόνο στις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς βρίσκονται πιο κοντά στον Βόρειο Πόλο. Κι όμως για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο, καταλήγοντας έως και τα βόρεια τμήματα της Ελλάδας, δημιουργώντας έτσι μοναδικής ομορφιάς εικόνες, αλλά θα έλεγε κανείς και έως έναν βαθμό... απόκοσμες.



Με πληροφορίες από ertnews, protothema

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ