O Νετανιάχου αποκλείει κατάπαυση του πυρός, ενώ η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται

- Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε όλη τη Γάζα συνεχίζονται έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμου.
-Ισραηλινό χτύπημα έπληξε χθες, την οροφή του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη Γάζα, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων και καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες.
- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι η Γάζα μετατρέπεται σε «νεκροταφείο για τα παιδιά».
-Η καταστροφή στη Γάζα μέσα από αριθμούς που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Article featured image
Article featured image

O Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστήριξε τη Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον, αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στη Χαμάς, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός δηλώνει έτοιμος να επιχειρήσει εντός των συνοικιών εντός 48 ωρών.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News για το ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια στον παλαιστινιακό θύλακα», πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.


«Όχι» Νετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός


Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά το παλαιστινιακό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».


«Σε ό,τι αφορά (…) μικρές παύσεις -μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί-, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη.

Αναφερόταν σε ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί -ανθρωπιστικά αγαθά- να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Η Ουάσινγκτον- όπως και το Ισραήλ- έχουν εκφράσει ανησυχία πως η Χαμάς θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί μια γενική κατάπαυση του πυρός, για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.



Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τη Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, περισσότεροι από 140 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη βία και τις ισραηλινές επιδρομές.

lorida3.png


Ανελέητοι βομβαρδισμοί


Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι έχουν αποκόψει τη βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη πολιορκημένη περιοχή και τη σφυροκόπησαν με έντονες αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα, θέτοντας τις βάσεις για μια αναμενόμενη ώθηση στα πυκνά όρια της πόλης της Γάζας και μια ακόμη πιο αιματηρή φάση του πολύμηνου πολέμου.

Μάλιστα, ισραηλινό χτύπημα έπληξε την οροφή του νοσοκομείου Al Σίφα στη Γάζα, σκοτώνοντας έναν αριθμό εκτοπισμένων που είχαν βρει καταφύγιο στον τελευταίο όροφο του και καταστρέφοντας ηλιακούς συλλέκτες, δήλωσε ο γενικός διευθυντής όλων των νοσοκομείων στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται και στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα όπου έχουν βρει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι. Παλαιστίνιοι που κατέφυγαν προς τα νότια τη Δευτέρα ανέφεραν σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό Σάτι. Είπαν ότι ο ισραηλινός στρατός σφυροκόπησε τον καταυλισμό και την περιοχή γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατά τη διάρκεια ενός μπλακ άουτ επικοινωνιών. «Σφυροκόπησαν τον καταυλισμό όλη τη νύχτα. Τα κτίρια του νοσοκομείου έτρεμαν όλη τη νύχτα και αρχίσαμε να δεχόμαστε πτώματα και τραυματίες. Ήταν φρικτό», είπε ένας γιατρός στο Associated Press.



Φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν πως τα αποθέματα σε τρόφιμα λιγοστεύουν «επικίνδυνα», κι έτσι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Γάζα είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τον θάνατο. Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία, με τις γεννήτριες λόγω της έλλειψης καυσίμων να μην αναμένεται να κρατήσουν για πολύ ακόμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών τη Δευτέρα. Το 15μελές σώμα εξακολουθεί να προσπαθεί να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα αποτυγχάνοντας τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες να αναλάβει δράση. Διπλωμάτες δήλωσαν ότι ένα βασικό εμπόδιο είναι το αν θα ζητηθεί κατάπαυση του πυρός, παύση των εχθροπραξιών ή ανθρωπιστικές παύσεις για να επιτραπεί η πρόσβαση βοήθειας στη Γάζα.

lorida.png


H κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας


Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας μόλις εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα. Εδώ είναι μερικά βασικά συμπεράσματα:

-Κατά μέσο όρο, τα νοσοκομεία δέχονται έναν τραυματία κάθε λεπτό και 15 πτώματα κάθε ώρα.

-Έξι παιδιά και πέντε γυναίκες σκοτώνονται κάθε ώρα κατά μέσο όρο.

-Σχεδόν το 70 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί βίαια από τα σπίτια του λόγω ισραηλινών βομβαρδισμών και επιδρομών.

-Περίπου 30.000 τόνοι εκρηκτικών χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ στους βομβαρδισμούς – κατά μέσο όρο 82 τόνοι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.

-Τα μισά νοσοκομεία και το 62 τοις εκατό των κέντρων υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ουσιαστικά εκτός λειτουργίας.

-Το πενήντα τοις εκατό των κατοικιών υπέστησαν ζημιές από βομβαρδισμούς και επιδρομές, το 10 τοις εκατό έχουν καταστεί μη κατοικήσιμα.

-Το ένα τρίτο των σχολείων υπέστησαν ζημιές από τους βομβαρδισμούς και περίπου το εννέα τοις εκατό είναι εκτός λειτουργίας.

-Το 14 τοις εκατό των τζαμιών στη Λωρίδα της Γάζας υπέστησαν ζημιές και το 5 τοις εκατό από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, tvxs, ΕΡΤ, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ