Βίντεο από τη στιγμή του ισχυρού σεισμού στις Φιλιππίνες

Προειδοποίηση για τσουνάμι.

Article featured image
Article featured image

Καμπανάκι κινδύνου για πρόκληση τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε το Σάββατο (2/12) το νησί Μιντανάο, στις νοτιοανατολικές Φιλιππίνες εξέδωσαν οι Αρχές την ώρα που το γύρο του κόσμου κάνουν βίντεο από τη στιγμή της σεισμικής δόνησης.

«Αναμένεται καταστροφικό τσουνάμι με κύματα, των οποίων το ύψος αποτελεί απειλή για τις ζωές», δήλωσε το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Συνέστησε στους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικού Νταβάο να «απομακρυνθούν αμέσως» από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό, στην ενδοχώρα ή προς εδάφη που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 32 χλμ. (16.37 ώρα Ελλάδας), σε απόσταση σχεδόν 21 χλμ. βορειοανατολικά της Χινατουάν, διευκρίνισε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής USGS.

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών που έπληξε ήδη την περιοχή του νησιού Μιντανάο στις 17 Νοεμβρίου.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ιαπωνία για τις δυτικές ακτές της στον Ειρηνικό όπως ανακοίνωσε το Σάββατο (2/12) η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

Το τσουνάμι, τα κύματα του οποίου εκτιμάται να έχουν ύψος ενός μέτρου, πιθανόν να φθάσει στην Ιαπωνία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής τοπική ώρα (βράδυ Σαββάτου στην Ελλάδα), μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Στις Φιλιππίνες, δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα ή ζημιές αλλά σύμφωνα με τον αξιωματικό της αστυνομίας Τζόζεφ Λάμπα στη Χινατουάν, ο σεισμός ήταν «πολύ ισχυρός».

«Οι άνθρωποι απομακρύνονται λόγω του συναγερμού για τσουνάμι», δήλωσε διευκρινίζοντας ότι 45.000 κάτοικοι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και ότι πολλοί μεταξύ αυτών προσπαθούν να φθάσουν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο πεζή ή με το αυτοκίνητο.

Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών συγκλόνισε τις νότιες Φιλιππίνες, λίγο μετά έναν πρώτο ισχυρό σεισμό που προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Αρκετοί ήταν και μικρότερου μεγέθους μετασεισμοί που σημειώθηκαν στο νησί Μιντανάο μετά τον σεισμό των 7,6 βαθμών.

Σεισμοί σημειώνονται καθημερινά στις Φιλιππίνες, καθώς το αρχιπέλαγος βρίσκεται στον «δακτύλιο της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα που εκτείνεται από την Ιαπωνία και τη νοτιοανατολική Ασία έως τη λεκάνη του Ειρηνικού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ