Το δυστοπικό μέλλον 196 παράκτιων πόλεων

Πόλεις θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν – αν όχι να βυθιστούν εντελώς – από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών [και αυτές οι εικόνες μάς το δείχνουν].

Article featured image
Article featured image

Tην ώρα που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώνονται στο Ντουμπάι για την COP28, μια νέα ανάλυση δείχνει πώς θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν αν όχι να βυθιστούν τελείως 196 παράκτιες πόλεις, αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας – μεταξύ αυτών και πόλεις που έχουν ήδη φιλοξενήσει συνόδους για το κλίμα.

Η αδυσώπητη αύξηση της ρύπανσης από την υπερθέρμανση του πλανήτη έχει ήδη οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για το κλίμα. Ξηρασίες, θανατηφόρες πλημμύρες και ταχεία τήξη των παγετώνων σε όλο τον κόσμο είναι ήδη μερικές από τις συνέπειες και οι επιστήμονες λένε ότι η σταθερή άνοδος της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας θα συνεχιστεί για πολλές δεκαετίες, καθώς οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν.

Η ανάλυση από την Climate Central, μια μη κερδοσκοπική ομάδα έρευνας για το κλίμα, δείχνει τον κίνδυνο εάν οι χώρες αποτύχουν να σταματήσουν την απότομη τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αριστερά είναι η εικόνα όπως είναι οι πόλεις με άνοδο 1,5 βαθμούς Κελσίου και δεξιά πώς θα είναι με 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι πέντε πόλεις που έχουν φιλοξενήσει συνόδους κορυφής για το κλίμα:
[ΔείτεΕΔΩ όλες τις πόλεις].

Ντουμπάι

ARE__0__Dubai__Burj_Khalifa__L13__percent50__left1p5C__right3C.png


Λίμα

PER__0__Lima__Fortaleza_del_Real_Felipe__L13__percent50__left1p5C__right3C.png


Ντούρμπαν

ZAF__0__Durban__Durban_City_Hall__L13__percent50__left1p5C__right3C.png


Μουμπάι

IND__0__Mumbai__Chhatrapati_Shivaji_Maharaj_Vastu_Sangrahalaya__L13__percent50__left1p5C__right3C.png


Κοπεγχάγη

DNK__0__Copenhagen__Christiansborg_Palace__L13__percent50__left1p5C__right3C.png



Η ομάδα χρησιμοποίησε προβλέψεις ανόδου της στάθμης της θάλασσας σε συνδυασμό με τα τοπικά υψόμετρα με βάση τα μοντέλα του Climate Central και τα ευρήματα παρουσιάζουν συναρπαστικές εικόνες που δείχνουν την έντονη αντίθεση μεταξύ του κόσμου όπως τον ξέρουμε και του μέλλοντος της παλίρροιας, αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην COP28 θα διαμορφώσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον των παράκτιων πόλεων της Γης, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπάι», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Στράους, επικεφαλής επιστήμονας και διευθύνων σύμβουλος του Climate Central.

Πειραιάς

GRC__0__Pireas__St_Nicholaos_Church_of_Piraeus__L13__percent50__left1p5C__right3C.png


Θεσσαλονίκη

GRC__0__Thessaloniki__Aristotelous_Square__L13__percent50__left1p5C__right3C.png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ