Η βουλή της Ουγκάντα ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει μέχρι και θανατική ποινή σε γκέι άτομα

Έτσι, χωρίς να είναι μεσαίωνας.

Article featured image
Article featured image


Η βουλή της Ουγκάντα ενέκρινε νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, που προβλέπει ακόμη και τη θανατική ποινή, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόνο δύο από τους 389 βουλευτές δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο εισάγει τη θανατική ποινή και την ισόβια κάθειρξη, για το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση» ομοφυλοφιλικών «δραστηριοτήτων».

«Είναι κακοσχεδιασμένο, περιλαμβάνει διατάξεις αντισυνταγματικές, αναιρεί την πρόοδο που έχει καταγραφεί στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και αντιμετωπίζει ως εγκληματίες ανθρώπους αντί για συμπεριφορές, κάτι που αντιβαίνει όλες τις γνωστές νομικές νόρμες», επεσήμανε ο Φοξ Οντόι- Ογουελόγουο, ο ένας από τους δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.

Η πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας είχε προκαλέσει διεθνείς επικρίσεις και στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγκάντας, για διαδικαστικούς λόγους. Πλέον, το νομοσχέδιο θα πάει στον πρόεδρο της χώρας, Γιουέρι Μουσέβενι, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει. Σε πρόσφατη ομιλία του, φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο.


Νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας: «Τραγική ημέρα στην ιστορία της Ουγκάντας»

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Αφρική, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Ήδη, στην Ουγκάντα το σεξ μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τιμωρούνταν με ισόβια κάθειρξη.



Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα ήδη έχουν καταδικάσει το νομοσχέδιο του μίσους, όπως το έχουν χαρακτηρίσει. «Σήμερα είναι μια τραγική ημέρα στην ιστορία της Ουγκάντας. Η βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που προάγει το μίσος και στοχεύει στο να στερήσει από τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους», έγραψε στο Twitter η Σάρα Κασάντι, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βάρβαρες και αντισυνταγματικές.

«Τα σημερινά γεγονότα στο κοινοβούλιο δεν είναι μόνο ανήθικα, αλλά μια απόλυτη επίθεση στην ανθρωπότητα. Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από το μίσος και την ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον δρακόντειο νόμο;», επεσήμανε ο γκέι ακτιβιστής Έρικ Νταγουάλα.


Ουγκάντα: Ανοίγει την πόρτα σε πιο καταπιεστικούς νόμους

Μόνο τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 110 ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες στην Ουγκάντα ανέφεραν γεγονότα όπως συλλήψεις, σεξουαλική βία και εξώσεις
στην οργάνωση «Sexual Minorities Uganda», σύμφωνα με την οποία επηρεάζονται δυσανάλογα οι τρανς πολίτες.

Τον προηγούμενο μήνα ο πρόεδρος της χώρας δήλωσε πως η Ουγκάντα δεν θα αγκαλιάσει την ομοφυλοφιλία, λέγοντας πως η δύση επιδιώκει να αναγκάσει άλλες χώρες να «κανονικοποιήσουν» αυτό που περιέγραψε ως «αποκλίσεις».

«Οι δυτικές χώρες πρέπει να σταματήσουν να σπαταλούν τον χρόνο της ανθρωπότητας προσπαθώντας να επιβάλλουν τις πρακτικές τους σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Μουσέβενι μιλώντας στο κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου.

«Είναι απογοητευτικό που το κοινοβούλιο, για μια ακόμη φορά, εγκρίνει ένα νομοσχέδιο που ξεκάθαρα έρχεται σε αντίθεση με αρκετά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», επεσήμανε ο Όριεμ Νιέκο, ερευνητής του αφρικανικού τμήματος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Αυτό απλά ανοίγει την πόρτα σε πιο καταπιεστικούς νόμους και για να παραβιαστούν τα δικαιώματα τον ανθρώπων ευρέως. Ο Μουσέβενι δεν πρέπει να συναινέσει σε αυτό», συμπλήρωσε.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ