3 πρόσφατες κυπριακές ειδήσεις που αποδεικνύουν πως η γυναίκα στην Κύπρο δεν μπορεί να γιορτάζει ακριβώς

Από το πρωί έχουμε δει δεκάδες αναρτήσεις στα social και δεκάδες δηλώσεις ανώτατων και ανώτερων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων που εκθειάζουν τη δύναμη της γυναίκας. Αυτό, είναι η εικονική πραγματικότητα. Η πραγματική κατάσταση σκιαγραφείται στην ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Article featured image
Article featured image


Η 8η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε έναν κόσμο, ωστόσο, βαθιά πατριαρχικό. Τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «σε 300 χρόνια». Στην Κύπρο που γενικώς -και ειδικώς- τα πράγματα τείνουν να κινούνται λίγο πιο αργά, δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν.

Με αφορμή την εν λόγω μέρα, μαζέψαμε τρεις πρόσφατες κυπριακές ειδήσεις που αποδεικνύουν πως η γυναίκα στην Κύπρο δεν μπορεί να γιορτάζει ακριβώς. Ή πως θα χρειαστεί να διανυθούν πολλά αγωνιστικά χιλιόμετρα, μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.


Είδηση 1η: Ποινή με αναστολή σε 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τη σύζυγό του

«Ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε τη Δευτέρα το μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, στον 63χρονο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τη γυναίκα του τον Οκτώβριο του 2022, στην Τάλα», αναφέρει η είδηση.

Τα επιχειρήματα του Δικαστηρίου: «Το Δικαστήριο ανέφερε πως το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επισκέφτηκε τον αστυνομικό σταθμό Πέγειας και από μόνος του αποκάλυψε τα όσα έπραξε εναντίον της συζύγου του και το γεγονός ότι παραδέχτηκε ενώπιον του Κακουργιοδικείου την πράξη του αποτελούν στοιχεία που αποκαλύπτουν “πλήρη και ειλικρινή μεταμέλεια” και κατ’ επέκταση “αντίληψη του λανθασμένου των ενεργειών του προς το πρόσωπο της συζύγου του, περιορίζοντας εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων ενεργειών”».

Το Δικαστήριο έλαβε ακόμη υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι 63 ετών, με λευκό ποινικό μητρώο, νομοταγής πολίτης και «ένα νοικοκυρεμένο άτομο».

Η απόφαση του Δικαστηρίου μάς θυμίζει περισσότερο (φιλικές) συμβουλές «how to get away with a murder». Ή έστω απόπειρα φόνου.


Είδηση 2η: Θεσμικός σεξισμός στην κυπριακή καλαθόσφαιρα

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθόσφαιρας απέκλεισε την Εθνική ομάδα κοριτσιών U16, από συμμετοχή στις διεθνείς διοργανώσεις νέων της FIBA, ενώ θα στείλει τις δύο ομάδες αγοριών U16 και U18.

Όπως διαβάζουμε, αυτό αποτελεί πάγια πρακτική της ομοσπονδίας, αφού οι εθνικές ομάδες μπάσκετ κορασίδων U16 και U18 εδώ και χρόνια συμμετέχουν εναλλάξ στο αντίστοιχο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, σε αντίθεση με αυτές των αγοριών. Με άλλα λόγια, η ΚΟΚ συνηθίζει κάθε χρόνο να στέλνει σε διεθνείς διοργανώσεις και τις δύο Εθνικές αγοριών U16 και U18 ενώ μόνο μία Εθνική κοριτσιών, τη U16 ή τη U18.

Φέτος, το αφήγημα επαναλαμβάνεται με την ομάδα των U16 να αποκλείεται από το πανευρωπαϊκό που θα διεξαχθεί στο Μαυροβούνιο. Σημειώνεται ότι αυτά τα κορίτσια πέρυσι πήραν το χρυσό, ανέβηκαν κατηγορία (από την τρίτη στη δεύτερη) και με τη φετινή μη-συμμετοχή τους η FIBA θα τα ξανακατεβάσει στην τρίτη κατηγορία. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται είναι το περιορισμένο μπάτζετ, ο υπολογισμός πιθανοτήτων επιτυχίας της κάθε συμμετοχής και η αριθμητική αναλογία αρρένων και θηλέων στο άθλημα – δηλ. το γεγονός ότι τα αγόρια που παίζουν μπάσκετ είναι πολλά περισσότερα από τα κορίτσια (!).

Νομίζω καταλαβαίνουμε όλοι την προβληματική των εν λόγω επιχειρημάτων και τον βαθιά εδραιωμένο σεξισμό που κρύβεται πίσω από αυτά.


Είδηση 3η: Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά

Σε προχθεσινή συνεδρία της Βουλής ανοίχτηκε εκ νέου το ζήτημα της δυσμενούς διάκρισης που υπέστησαν γυναίκες υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς – διάκριση που σχετίζεται με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βάση της διάκρισης φύλου. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις αρμοδιότητες της οποίας εμπίπτει το θέμα, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, ενώ παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη αγωγές εναντίον του ΥΠΑΜ από παραπονούμενες που θεωρούν «γελοίες» - κατά την έκφρασή τους στη Βουλή - τις μισθολογικές προσαυξήσεις 50-74 ευρώ, χάριν αποκατάστασης της διάκρισης.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση η εκπρόσωπος των υπαξιωματικών και επίτιμη Πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαξιωματικών Κυπριακού Στρατού, Κατερίνα Μαρκουλίδου, για συνολικά οχτώ σειρές γυναικών υπαξιωματικών που υπηρέτησαν ως εθελόντριες στην Εθνική Φρουρά μεταξύ 1990-2016, πριν ενοποιηθούν οι κανονισμοί για προαγωγές αντρών και γυναικών, δεν αναγνωρίστηκαν ως χρόνια προϋπηρεσίας έως και 14 έτη εθελοντικής υπηρεσίας των γυναικών.

«Είναι παραδοχή όλων των αρμόδιων φορέων ότι έγινε αδικία στο θέμα της ανέλιξής των γυναικών τόσα χρόνια», ανέφερε η κ. Μαρκουλίδου, σημειώνοντας ότι κατά τη μονιμοποίηση των γυναικών υπαξιωματικών, δεν αναγνωρίστηκαν ως προϋπηρεσία τα χρόνια που υπηρέτησαν ως εθελόντριες.

Εξήγησε ότι μεταξύ των παραπονούμενων, οι πιο αδικημένες είναι οι γυναίκες της 8ης σειράς, που υπηρέτησαν για 20 χρόνια ως εθελόντριες, κάτι που έχει, όπως πρόσθεσε, σημαντικές επιπτώσεις στα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε ότι σήμερα υπάρχει απόστρατη γυναίκα υπαξιωματικός, που λαμβάνει σύνταξη 800 ευρώ, ενώ οι απολαβές άντρα συναδέλφου της σε αντίστοιχη περίπτωση, είναι άνω των 1400 ευρώ.

Η κ. Μαρκουλίδου αναφέρθηκε, ακόμα, σε τροποποίηση της νομοθεσίας που ψήφισε η Βουλή το 1996, σύμφωνα με την οποία για την προαγωγή γυναικών υπαξιωματικών, απαιτούνταν προϋπηρεσία έξι ετών, αντί δύο ετών που ίσχυε για την προαγωγή αντρών συναδέλφων τους, επισημαίνοντας ότι δεν τους δόθηκε αιτιολόγηση για την απόφαση αυτή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ