«Μέσα στους επόμενους 18 μήνες η τεχνητή νοημοσύνη θα διδάσκει γράμματα στα παιδιά»

Η τολμηρή πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς για την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εφαρμογή της.

Article featured image
Article featured image


Σε μια μεγάλη πρόβλεψη, που δείχνει πόσο ραγδαία εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και πόσο δραστικά θα αλλάξει τις ζωές όλων, προχώρησε ο Μπιλ Γκέιτς. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο συνιδρυτή της Microsoft, η τεχνητή νοημοσύνη βαδίζει σε τέτοιο δρόμο που θα μαθαίνει γράμματα στα παιδιά σε 18 μήνες από τώρα.

Ο Γκέιτς έκανε την εξής τρανταχτή δήλωση σε μια ομιλία του στο συνέδριο «ASU+GSV» στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Εκεί όπου ξεκίνησε το επιχείρημά του λέγοντας ότι τα AI chatbots, όπως το ChatGPT έχουν ήδη «απίστευτη ευχέρεια στο να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν», γεγονός που θα τα βοηθήσει σύντομα να διδάξουν στους μαθητές να βελτιώσουν τις ικανότητές τους για ανάγνωση και γραφή, με τρόπους που η τεχνολογία δεν μπορούσε ποτέ πριν. «Στην αρχή, θα μας εντυπωσιάσει περισσότερο το πώς βοηθάει στην ανάγνωση -λειτουργώντας σαν ένας ερευνητικός βοηθός ανάγνωσης- και το πώς σου δίνει feedback για τη γραφή», δήλωσε ο Γκέιτς, όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο ίδιος τονίζει ότι το να διδάσκει μια τεχνητή νοημοσύνη σε ένα παιδί να γράφει έχει αποδειχθεί από την ιστορία ως μια εξαιρετικά δύσκολη εργασία. Για παράδειγμα, είπε ότι όταν οι καθηγητές σχολιάζουν και βαθμολογούν τις εργασίες, κοιτάνε για χαρακτηριστικά όπως η αφηγηματική δομή και η σαφήνεια της γραφής, στοιχεία που αποτελούν «άσκηση υψηλής γνωστικής ικανότητας» κάτι που είναι «δύσκολο» να αναπαραχθεί από τους προγραμματιστές και τον κώδικά τους.«Αν απλά δούμε τι θα γίνει στους επόμενους 18 μήνες, οι τεχνητές νοημοσύνες θα έρθουν ως βοηθοί του δασκάλου και θα δίνουν παρατηρήσεις για τον γραπτό λόγο. Και στη συνέχεια θα ενισχύσουν αυτό που είμαστε σε θέση να κάνουμε με τα μαθηματικά», ανέφερε επίσης ο Γκέιτς.

Προβλέπει μάλιστα και ένα μέλλον όπου η ικανότητα των δασκάλων για διδασκαλία θα εξισωθεί με την τεχνητή νοημοσύνη. Πιστεύει επίσης ότι τα AI chatbots θα γίνουν «τόσο καλός δάσκαλος όσο και ένας οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος θα μπορούσε να γίνει» για τους μαθητές. Ο ίδιος αναμένει ότι οι άνθρωποι θα μείνουν «έκπληκτοι από το πώς θα βοηθήσει» στην εκπαίδευση στο εγγύς μέλλον.

Ευελπιστεί ότι όσο προχωράει η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε εκατομμύρια μαθητές που διαφορετικά δεν θα είχαν την οικονομική δυνατότητα για να τα κάνουν.Με πληροφορίες από unboxholics, cnbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ