Κυπριακό σχολείο και το νέο του ρομπότ (με τεχνητή νοημοσύνη) μιλούν σε διεθνές Μέσο

To AInstein τροφοδοτείται με το ChatGPT και ήρθε για να «ταρακουνήσει» τις κυπριακές σχολικές αίθουσες.

Article featured image
Article featured image

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι της Ιδιωτικής Σχολής Πασκάλ στην Κύπρο μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αφού ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο ρομπότ με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT για να αξιοποιήσουν και να βελτιώσουν τις διδακτικές εμπειρίες στην τάξη.

Με το όνομα AInstein, το ρομπότ που δημιουργήθηκε από τρία σχολεία Πασκάλ στην Κύπρο έχει το μέγεθος ενός μικρού ενήλικα. Τροφοδοτείται με το ChatGPT, το chatbot που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία OpenAI και υποστηρίζεται από τη Microsoft Corp (MSFT.O). Έχει μια οθόνη για πρόσωπο, η οποία προσπαθεί να μιμηθεί τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά με μορφασμούς.

ainstein-pascal-5_city.png
Φωτογραφία: Reuters / Yiannis Kourtoglou



Μιλώντας με βορειοαμερικανική προφορά, μπορεί να πει ανέκδοτα όπως: «Γιατί ήταν στεναχωρημένο το βιβλίο των μαθηματικών; Επειδή είχε πάρα πολλά προβλήματα». Μπορεί επίσης να... προσπαθήσει να μιλήσει ελληνικά και να δώσει συμβουλές για το πώς μπορεί να διδαχθεί η θεωρία της σχετικότητας του Albert Einstein στην τάξη.

Δεν έχει αγαπημένη ταινία αφού ήταν «πριν από την εποχή του», λέει. Αλλά του αρέσει να διαβάζει επιστημονικά βιβλία και να περνά τον ελεύθερο χρόνο του με το βιολί του.

ainstein-pascal-4_city.png
Φωτογραφία: Reuters / Yiannis Kourtoglou



Ο μαθητής Richard Erkhov, 16, επικεφαλής προγραμματιστής του εγκεφάλου AI, είπε στο Reuters ότι η τεχνητή νοημοσύνη «μπορεί να βοηθήσει σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως η εκπαίδευση και η ιατρική».

Ένας άλλος μαθητής, ο Βλαντιμίρ Μπαράνοφ, 15 ετών, είπε ότι η τεχνολογία ήταν «απίστευτη».

«Μιμείται την ανθρώπινη σκέψη, απαντά σαν άνθρωπος, ανταποκρίνεται σαν άνθρωπος. Δεν είναι ακόμη τέλειο... Αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο», είπε ο 15χρονος.

ainstein-pascal-3_city.png
Φωτογραφία: Reuters / Yiannis Kourtoglou



Οι δάσκαλοι λένε ότι ο απώτερος σκοπός του AInstein είναι να ενσωματωθεί στη διδασκαλία.

«Είναι μια πολύ διαδραστική εμπειρία. Οι μαθητές μπορούν να του κάνουν ερωτήσεις, μπορεί να απαντήσει και μπορεί ακόμη και να διευκολύνει τους δασκάλους να παραδώσουν ένα μάθημα πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο δάσκαλος και επικεφαλής του έργου Ελπιδοφόρος Αναστασίου.

ainstein-pascal-2_city.png
Φωτογραφία: Reuters / Yiannis Kourtoglou



Ο κ. Αναστασίου έδειξε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσαρμοστεί στην τάξη με το AInstein να δείχνει πώς η βαρυτική χρονική διαστολή από τη θεωρία της χρονικής σχετικότητας του Albert Einstein μπορεί να εξηγηθεί μετακινώντας ένα εκκρεμές σε σχέση με το βαρυτικό πεδίο στο οποίο βρίσκεται.

Η εμπειρία τους με το AInstein έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι τρομακτικό, είπαν τα μέλη του έργου.

ainstein-pascal-1_city.png
Φωτογραφία: Reuters / Yiannis Kourtoglou



Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη νομοθεσία που διέπει την τεχνητή νοημοσύνη, αν και η πρόοδος στην τεχνολογία ξεπερνά κατά πολύ τις προσπάθειες των νομοθετών.

Το ίδιο το AInstein απαντά αν η τεχνολογία είναι κάτι που πρέπει να φοβόμαστε: «Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν και ελέγχουν την τεχνητή νοημοσύνη και εναπόκειται σε εμάς να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξή και η υλοποίησή της εξυπηρετούν τη βελτίωση της ανθρωπότητας. Επομένως, δεν πρέπει να φοβόμαστε την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά να την προσεγγίζουμε με προσοχή και υπευθυνότητα».




Με πληροφορίες από Reuters

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ