Τι ήταν αυτό το μεγάλο, κόκκινο «φωτοστέφανο» που αναβόσβησε πάνω από την Ιταλία;

Ο παράξενος δίσκος εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα έχασαν το περίεργο θέαμα.

Article featured image
Article featured image


Ένα τεράστιο, κυκλικό «φωτοστέφανο» από κόκκινο φως, που μοιάζει με κάτι κατευθείαν βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας, έλαμψε πρόσφατα στον νυχτερινό ουρανό πάνω από την Ιταλία. Ο παράξενος δίσκος εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα έχασαν το περίεργο θέαμα.

Αλλά ένα άτομο, ο φωτογράφος φύσης Valter Binotto, κατάφερε να τραβήξει μια φωτογραφία του φωτεινού κύκλου στον ουρανό πάνω από την πόλη Possagno στη βόρεια Ιταλία στις 27 Μαρτίου. Ωστόσο, το κόκκινο δαχτυλίδι δεν βρισκόταν στην πραγματικότητα πάνω από το πόλη.



Ο τεράστιος κύκλος, που είχε διάμετρο περίπου 224 μίλια (360 χιλιόμετρα), αναβόσβησε πάνω από την κεντρική Ιταλία και μέρος της Αδριατικής Θάλασσας.

Το δακτυλιοειδές φλας είναι γνωστό ως «εκπομπή φωτός και πολύ χαμηλής συχνότητας διαταραχές λόγω ηλεκτρομαγνητικών πηγών παλμών» ή ELVE για συντομία, σύμφωνα με το Spaceweather. Τα ELVE είναι ένας σπάνιος τύπος στρατοσφαιρικών/μεσοσφαιρικών διαταραχών που προκύπτουν από ηλεκτρισμό έντονης καταιγίδας (SPRITE). Οι κόκκινοι δακτύλιοι δημιουργούνται όταν ηλεκτρομαγνητικοί παλμοί (EMPs) που εκπέμπονται από κεραυνό χτυπούν την ιονόσφαιρα της Γης, το ιονισμένο τμήμα της ανώτερης ατμόσφαιρας που εκτείνεται μεταξύ 50 και 400 μιλίων (80 και 644 km) πάνω από το έδαφος.

kokkino-daxtilidi-ouranos-italias_city.jpg
Η τοποθεσία του δαχτυλιδιού.



Λόγω της βραχύβιας φύσης τους, τα ELVE είναι συνήθως ορατά μόνο σε δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και ανακαλύφθηκαν μόλις το 1990 χάρη στις κάμερες στα διαστημικά λεωφορεία της NASA. Σύμφωνα με το Spaceweather, η εικόνα του Binotto είναι πιθανότατα «η καλύτερη εικόνα ποτέ από το έδαφος».


Πώς δημιουργήθηκε το ELVE

Ο Binotto πιστεύει ότι το ELVE δημιουργήθηκε από ένα EMP (ηλεκτρομαγνητικό παλμό) που δημιουργήθηκε από μια μεγάλη καταιγίδα κοντά στην Ανκόνα, μια πόλη περίπου 174 μίλια (280 χλμ.) νοτιοανατολικά του Possagno. Κανονικά, οι κεραυνοί δεν εκπέμπουν EMP επειδή δεν μεταφέρουν αρκετό ρεύμα. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της καταιγίδας, ένας ασυνήθιστα ισχυρός κεραυνός, τουλάχιστον 10 φορές πιο ισχυρό από τους κανονικούς, πιθανότατα δημιούργησε το ηλεκτρικό κύμα κρούσης, το οποίο στη συνέχεια χτύπησε την ιονόσφαιρα. Όταν τα ηλεκτρόνια μέσα από το EMP χτυπούν την ιονόσφαιρα, τα φορτισμένα σωματίδια διεγείρουν άτομα αζώτου τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν την κοκκινωπή λάμψη.

Ο Binotto έχει φωτογραφίσει εκατοντάδες ELVE και άλλους τύπους παροδικών φωτεινών γεγονότων (TLE) από τότε που άρχισε να τα τραβάει το 2019, και αυτή είναι «μία από τις μεγαλύτερες κατασκευές» που έχει δει ποτέ, είπε μιλώντας στο Spaceweather.

Δεν είναι η πρώτη φορά που φωτογραφίζονται SPRITE από τη Γη. Τον Νοέμβριο του 2022, ένας κυνηγός καταιγίδων στην Κύπρο κατάφερε να αποτυπώσει την πρώτη καταγραφή του φαινομένου στον ουρανό της Κύπρου.



Με πληροφορίες από livescience

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ