Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πέτρινο πέος και η χρήση του δεν ήταν αυτή που νομίζεις

Το τεχνούργημα 16 εκατοστών εντοπίστηκε στα ερείπια ενός κατεστραμμένου μεσαιωνικού πύργου.

Article featured image
Article featured image


Ένα λαξευμένο πέτρινο πέος που βρέθηκε θαμμένο στα ερείπια ενός κατεδαφισμένου μεσαιωνικού ισπανικού πύργου πιθανότατα δεν χρησιμοποιείτο όπως θα περίμενε κανείς για ένα τέτοιο ομοίωμα.

Οι αρχαιολόγοι του Arbore Arqueoloxía, ενός αρχαιολογικού συνεταιρισμού, βρήκαν το τεχνούργημα μήκους 6 ιντσών (15 εκατοστών) στις 19 Μαΐου κατά τη διάρκεια ανασκαφής σε αρχαιολογικό χώρο στις εκβολές Ría de Vigo της βορειοδυτικής Ισπανίας. Η τοποθεσία στέγαζε κάποτε ένα μεσαιωνικό συγκρότημα με έναν πύργο που είχε καταστραφεί κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων του Ιρμαντίνο, μιας σειράς μαχών που εκτυλίχθηκαν στα μέσα του 15ου αιώνα κατά τις οποίες οι πολίτες ξεσηκώθηκαν ενάντια στους κυρίαρχους ευγενείς, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι σε ανακοίνωσή τους.


Σύμφωνα με τους ίδιους το αντικείμενο πιστεύεται πως χρησιμοποιήθηκε για το ακόνισμα των όπλων.

petra-fallos-2_city.png



«Είναι ένα ενδιαφέρον αντικείμενο γιατί είναι ασυνήθιστο και γιατί υλοποιεί τη συμβολική συσχέτιση μεταξύ βίας, όπλων και αρρενωπότητας, μια σχέση που γνωρίζουμε ότι υπήρχε στον Μεσαίωνα και που υπάρχει στον πολιτισμό μας σήμερα», είπε στο LiveScience ο Darío Peña-Pascual, αρχαιολόγος του Arbore Arqueoloxía.

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τους αρχαιολόγους να βρίσκουν πέτρες ακονίσματος σε διάφορες μεσαιωνικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, το φαλλικό σχήμα αυτού του αντικειμένου το κάνει να ξεχωρίζει.

Οι πέτρες ακονίσματος είναι εύκολο να αναγνωριστούν «καθώς εξακολουθούν να κρατούν ίχνη και σημάδια από τα υλικά που ακονίστηκαν», είπε ο Peña-Pascual. Σε αυτή την περίπτωση, «το αντικείμενο διατηρεί ίχνη φθοράς στη μία πλευρά συμβατά με τη χρήση του ως πέτρα ακονίσματος».

Αν και οι αρχαιολόγοι δεν είναι σίγουροι για την ακριβή σημασία του κομματιού, πιστεύουν ότι η θέση του στον κατεστραμμένο πύργο προσφέρει μια ένδειξη.

«Το πιθανό νόημα που δίνει ένας πολιτισμός σε ένα αντικείμενο είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί», είπε ο Peña-Pascual. «Το πλαίσιο στο οποίο βρίσκουμε το πέτρινο πέος είναι αυτό ενός φρουρίου που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης εναντίον της φεουδαρχίας».

Το φαλλικό σύμβολο εκείνη την εποχή θεωρούνταν «αντικείμενο λατρείας» και δεν θεωρούνταν χυδαίο. Χρησιμοποιήθηκε ως προστασία από το κακό και έχει απεικονιστεί σε πολλά μεσαιωνικά αντικείμενα, όπως λάμπες, μάσκες, μενταγιόν και δαχτυλίδια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.



Με πληροφορίες από livescience

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ