Πώς σχολίασε ο Αρχ. Παγκράτιος Μερακλής τη μερική άρση της αργίας του [ΒΙΝΤΕΟ]

(Και) το παρασκήνιο με τις επιστολές στην Ιερά Σύνοδο.

Article featured image
Article featured image

Τη χθεσινή απόφαση που έλαβε η Ιερά Σύνοδος για μερική άρση της αργίας του, σχολίασε στο «Πρωτοσέλιδο» ο Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής.


Αρχικά, ανέφερε ότι η πρώτη επιστολή που απέστειλε τον Μάρτιο αφορούσε σε πλήρη άρση της αργίας, ωστόσο, στην πορεία τα δεδομένα φαίνεται ότι άλλαξαν. Δηλαδή, το αρχικό αίτημα του Παγκράτιου αφορούσε σε πλήρη άρση της αργίας τους, το οποίο, υπό το βάρος των περιστάσεων, «μεταλλάχθηκε» χθες σε έκκλησή του προς τη Σύνοδο να του επιτρέψει να τελεί κάποιες τελετές και όχι να μετέχει των Ιερών Μυστηρίων – ήτοι βάπτισμα, θεία ευχαριστία, μετάνοια, (εξομολόγηση), ιερό ευχέλαιο ή γάμο.


«Στην πορεία διαπίστωσα ότι αυτό δεν θα γινόταν. Έτσι, τοποθετηθήκαμε κάπως διαφορετικά χθες. Στην Ιερά Σύνοδο δεν ζήτησα άρση. Ουσιαστικά απέσυρα την προγενεστέρα επιστολή και επανήλθα με μια νέα».


Όπως είπε τον ικανοποιεί η απόφαση. «Περισσότερο με ικανοποιεί η ομοφωνία της Ιεράς Συνόδου», είπε χαρακτηριστικά.


Ακόμη, ανέφερε ότι δεν τον στενοχωρεί το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να τελεί Μυστήρια. «Αυτό το συνήθισα εδώ και 26 χρόνια. Τώρα, μετά και την απόφαση της Συνόδου, μπορώ με άδεια του οικείου Επισκόπου να κάνω μια εξόδιο ακολουθία, έναν εσπερινό ή μια παράκληση. Αυτό (σ.σ. η άδεια από τον Επίσκοπο) ισχύει για όλους τους ιερείς που φεύγουν από μία μητρόπολη και πάνε σε μια άλλη, για να τελέσουν ένα Μυστήριο».


Τόνισε δε, ότι θα συνεχίσει να φέρει τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη. «Μπορεί να παύθηκα από το να ιερουργώ, αλλά ο τίτλος και η ιεροσύνη παραμένουν».


Υπογράμμισε ότι ουσιαστικά δεν δέχθηκε πιέσεις για να αλλάξει την επιστολή που έστειλε την πρώτη φορά. «Είδα το κλίμα που επικρατούσε και πήρα αυτές τις αποφάσεις», είπε.


Τόνισε ότι η χθεσινή του παρουσία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου δεν ήταν ούτε ιερά εξέταση ούτε δικαστήριο. «Ήταν σε ένα κλίμα αλληλοκατανόησης, αγάπης και ομόνοιας».


Ερωτηθείς αν θα ζητήσει και ολική άρση της αργίας του, απάντησε ότι αυτό θα εξεταστεί στη συνέχεια. «Θα προσευχηθούμε, θα κάνουμε την υπομονή μας όπως την κάναμε μέχρι σήμερα και ό,τι μας φωτίσει ο Ύψιστος».


Επεσήμανε δε, ότι δεν έχει ενορία ούτε εκκλησία. «Θα είμαι όπως ήμουν μέχρι σήμερα. Αν παραστεί ανάγκη σε κάποια ενορία, θα πάρω ευλογία από τον Επίσκοπο, για να συμμετάσχω στην Εξόδιο Ακολουθία».


Σημείωσε ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δυναμικό της Μητρόπολης Μόρφου. «Μπορώ να κάνω παρακλήσεις, εσπερινούς, κηδείες. Ό,τι δεν είναι Μυστήρια».


Ερωτηθείς πώς εξηγεί την τόση αγάπη του κόσμου, ανέφερε ότι «αυτό θα μας το αποκαλύψει η χάρις Του Θεού. Την αγάπη του κόσμου τη νιώθω από τότε που σπούδαζα».


Ο Αρχιμανδρίτης ανέφερε ακόμη ότι «η χάρις του Θεού δίδεται σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους».


Τόνισε καταληκτικά ότι την εν λόγω απόφαση «δεν πρέπει να τη βλέπουμε ούτε σαν δικαίωση ούτε σαν αδικία. Η δίκη ή η καταδίκη θα είναι στο μεγάλο κλητήριο που θα κληθούμε όλη την ημέρα της Κρίσεως».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ