Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ καλούνται να κοιτάζουν (με αποδοκιμασία) τους καπνιστές

Θέλουν να δημιουργήσουν μια πόλη χωρίς καπνό.

Article featured image
Article featured image


Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θα πρέπει να κοιτάζουν με αποδοκιμασία τους καπνιστές ως μέρος των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας πόλης χωρίς καπνό, δήλωσε ο υπουργός υγείας της περιοχής.

Ο καθηγητής Λο Τσουνγκ-μαου είπε ότι οι άνθρωποι που ανάβουν τσιγάρο σε περιοχές όπου απαγορεύεται είναι απίθανο να μην αποθαρρυνθούν αν όλοι τους κοιτάζουν με αποδοκιμασία, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Τα τσιγάρα μπορούν να βλάψουν την υγεία όλων μας», δήλωσε ο καθηγητής Λο σε συνάντηση της επιτροπής υπηρεσιών υγείας της Νομοθετικής Συνέλευσης την περασμένη Παρασκευή.

«Όταν οι πολίτες βλέπουν ανθρώπους να καπνίζουν σε χώρους που απαγορεύεται, ακόμα κι αν δεν μπορούν να εμφανιστούν άμεσα οι Αρχές, μπορούμε να κοιτάξουμε με αποδοκιμασία τους καπνιστές. Όταν κάποιος βγάζει τσιγάρο σε ένα εστιατόριο, όλοι οι παρευρισκόμενοι μπορούν να τον κοιτάξουν με αποδοκιμασία. Δεν πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος θα τολμήσει να κάνει κάτι τελικά απλώς επειδή τον κοιτάζουν», αναφέρει ο ίδιος.

Ο καθηγητής Λο είπε ότι αυτή η συμπεριφορά θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια «κουλτούρα μη καπνιστών» στην πόλη.



«Πάρτε για παράδειγμα το να περιμένεις στη στάση του λεωφορείου. Κανείς δεν θα πει ότι χρειάζεται ο νόμος για να αναγκάσει τους ανθρώπους να περιμένουν στη σειρά. Η κοινωνία μας είναι σε θέση να δημιουργήσει μια κουλτούρα όπου οι άνθρωποι θα συμμορφώνονται με αυτόν τον “κανόνα” της αναμονής στη σειρά όταν περιμένουν λεωφορεία. Ελπίζω ότι ολόκληρη η κοινωνία μπορεί να δημιουργήσει μια κουλτούρα μη καπνιστών», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης ότι οι Αρχές θα χρησιμοποιήσουν οπτικοακουστικό υλικό ή βίντεο που παρέχεται από μέλη του κοινού ως αποδεικτικά στοιχεία για να καταπολεμήσουν τους καπνιστές που ανάβουν τσιγάρα σε απαγορευμένες περιοχές, σύμφωνα με το South China Morning Post.

Οι μη καπνιστικοί χώροι στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνουν μέρη εστιατορίων, χώρους εργασίας, εσωτερικούς δημόσιους χώρους και ορισμένους εξωτερικούς δημόσιους χώρους, με πρόστιμα 1.500 HK$ (171 ευρώ) για παραβάσεις.

Την περασμένη Τετάρτη, οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ κυκλοφόρησαν δημόσια διαβαθμισμένη επιστολή για νέες στρατηγικές για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Οι ιδέες περιλαμβάνουν την απαγόρευση στους ανθρώπους που γεννήθηκαν μετά από μια ορισμένη ημερομηνία να αγοράζουν τσιγάρα και το αν θα αυξηθεί ο φόρος καπνού στο 75% της τιμής της συσκευασίας με γρήγορο ή σταδιακό τρόπο.




Με πληροφορίες από skynews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ