Μυστήριο γύρω από τον θάνατο χιλιάδων πιγκουίνων στην Ουρουγουάη

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν μια ιδέα όμως για το τι μπορει να ευθύνεται.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από AFP

Ένα θλιβερό θέαμα βλέπουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι στην ανατολική Ουρουγουάη καθώς έχουν εντοπιστεί μέσα σε δέκα ημέρες σχεδόν 2.000 πιγκουίνοι νεκροί, με την αιτία αυτής της εκατόμβης να παραμένει ανεξήγητη.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη για την πανίδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας της Νότιας Αμερικής, Κάρμεν Λαϊσαγόγεν, πρόκειται για «πιγκουίνους του Μαγγελάνου», στην πλειονότητά τους νεαροί, που πέθαναν στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρασύρθηκαν από τα ρεύματα στις ακτές των νομών Κανελόνες, Μαλδονάδο και Ρότσα.

Όπως αναφέρει η Κάρμαν Λαϊσαγόγεν, «το 90% ήταν νεαρά πτηνά», που ξεβράστηκαν στα παράλια «χωρίς αποθέματα λίπους και με άδεια στομάχια». Οι πιγκουίνοι τέθηκαν σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών, με το αποτέλεσμα να είναι αρνητικό.Αυτό το είδος πιγκουίνου, που συνήθως φωλιάζει και αναπαράγεται στο νότιο τμήμα της Αργεντινής, αποδημεί προς βορρά σε αναζήτηση πιο θερμών νερών κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, όπως αναφέρουν ειδικοί. Μάλιστα, μπορούν να φτάσουν μέχρι τις ακτές της βραζιλιάνικης πολιτείας Εσπίριτου Σάντου.

Σύμφωνα με την κ. Λαϊσαγόγεν «είναι φυσιολογικό ένα ποσοστό να πεθαίνει, αλλά όχι τόσο μεγάλο», υπενθυμίζοντας πως παρόμοια εκατόμβη με πιγκουίνους είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά στη Βραζιλία, και σε εκείνη την περίπτωση χωρίς να εξηγηθεί η αιτία.«Οι πιγκουίνοι πεθαίνουν λόγω έλλειψης τροφής»

Ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος αποδίδουν τη θνησιμότητα των «πιγκουίνων του Μαγγελάνου» στην υπεραλίευση και στην παράνομη αλιεία.

«Από τα χρόνια του 1990 και του 2000 αρχίσαμε να βλέπουμε ζώα που δεν είχαν επαρκή τροφή», τόνισε ο Ρίτσαρντ Τεσόρε της ΜΚΟ «SOS Rescate de Fauna Marina», τονίζοντας την «υπερεκμετάλλευση» των θαλάσσιων πόρων.

Όπως υποστηρίζει, ένας κυκλώνας που σχηματίστηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό και έπληξε τη νοτιοανατολική Βραζιλία πιθανόν να οδήγησε στον θάνατο των νεαρών πιγκουίνων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τεσόρε, βρέθηκαν νεκρά και πολλά ακόμη θαλάσσια ζώα –ανάμεσά τους θαλασσοβάτες, άλμπατρος, γλάροι, θαλάσσιες χελώνες και θαλάσσιοι λέοντες– στις ακτές της Μαλδονάδο, ανατολικά της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ