Μια νέα αποικία 500 περίπου πιγκουίνων εντοπίστηκε χάρη σε δορυφορικές εικόνες

Η ανακάλυψη είναι μεν συναρπαστική, ωστόσο, τα νέα δεν είναι και τόσο καλά.

Article featured image
Article featured image

Mια νέα αποικία αυτοκρατορικών πιγκουίνων στην Ανταρκτική εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες χάρη σε δορυφορικές εικόνες.

Υπάρχουν περισσότερες από 60 γνωστές αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ζουν στην ακτογραμμή της Ανταρκτικής, όμως περισσότερες από τις μισές θα είχαν παραμείνει άγνωστες αν δεν είχαν εντοπιστεί από το διάστημα!

Οι δορυφορικές εικόνες βοήθησαν στην ανίχνευση 33 από τις 66 ομάδες των πιγκουίνων, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail. Μεταξύ των 66 είναι μια νέα αποικία περίπου 500 πιγκουίνων που μόλις ανακαλύφθηκε στο Verleger Point, στη Δυτική Ανταρκτική.

Βρέθηκαν χάρη στις σκούρες κηλίδες που αφήνουν τα περιττώματα των ζώων πάνω στον πάγο, οι οποίες ήταν εμφανείς σε δορυφορικές εικόνες, εξήγησε η British Antarctic Survey, ένας βρετανικός οργανισμός έρευνας.

200804084619-06-emperor-penguins-colonies-antarctica.jpg

200804084635-07-emperor-penguins-colonies-antarctica.jpg


Κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

«Είναι μια συναρπαστική ανακάλυψη (…) αλλά δεν αποτελεί καλό νέο (…) αυτή η αποικία είναι μικρή και βρίσκεται σε μια περιοχή που επηρεάζεται πολύ από το λιώσιμο των πάγων», εξήγησε ο καθηγητής Πίτερ Φρέτγουελ ο οποίος ήταν επικεφαλής των ερευνών του British Antarctic Survey.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι γνωστό ότι είναι ευάλωτοι στην απώλεια του θαλάσσιου πάγου και αν αυτός συνεχίσει να μειώνεται,τα ζώα θα υποφέρουν άσχημα. Τα τρέχοντα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι το 80% των αποικιών θα έχουν «οιονεί εξαφανιστεί» μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ακόμη και κάτω από το καλύτερο σενάριο, με παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω κλιματικής αλλαγής κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, οι ειδικοί λένε ότι ο πληθυσμός των αυτοκρατορικών πιγκουίνων αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον κατά 31% μέσα στις επόμενες τρεις γενιές.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι χρειάζονται θαλάσσιο πάγο για να αναπαραχθούν και βρίσκονται σε περιοχές που είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν, επειδή είναι απομακρυσμένες και συχνά απρόσιτες και μπορούν να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες έως - 60 βαθμών Κελσίου.

Ο Φρέτγουελ και η ομάδα του μελέτησαν εικόνες από το Sentinel 2 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έναν από τους δορυφόρους παρατήρησης της Γης που αποτελεί το Πρόγραμμα Copernicus. Αυτά στη συνέχεια συγκρίθηκαν και επιβεβαιώθηκαν από εικόνες υψηλής ανάλυσης από τον δορυφόρο MAXAR WorldView3.

Προηγούμενες ανακαλύψεις αποικιών αυτοκρατορικών πιγκουίνων δείχνουν κενά μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να υποψιάζονται ότι οι ομάδες θέλουν να κρατούν τουλάχιστον 60 μίλια (100 χιλιόμετρα) μεταξύ τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ