Τι δουλειά έχει ένα ρομπότ ανάμεσα σε μια αποικία 20 χιλ. πιγκουίνων της Ανταρκτικής;

Λαμβάνει μέρος σε μια πολύ σημαντική αποστολή.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από CELINE LE BOHEC/CNRS/CSM

Ενώ η ζωή στην παγωμένη Ανταρκτική για μία αποικία 20.000 πιγκουίνων κυλούσε ομαλά, ένα ρομπότ εμφανίστηκε κάπου εκεί ανάμεσά τους.

Ωστόσο, τα θαλάσσια αυτά πτηνά, που δεν μπορούν να πετάξουν, δεν φαίνεται να ενοχλούνται από την παρουσία του. Ο στόχος μάλλον επετεύχθη.

Η κλιματική αλλαγή στην Ανταρκτική οδηγεί σε άνοδο της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές και σε πτώση σε άλλες, προκαλώντας δραματικές αλλαγές στον πληθυσμό ζώων, έχουν αναφέρει στο παρελθόν διάφορες μελέτες. Μεταξύ αυτών των ζώων είναι κι ο πιγκουίνος που αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα εμβληματικό σύμβολο του παγωμένου νότου της Γης.

robot-pigouinoi-antarktiki-4_city.jpg
Φωτογραφία: CELINE LE BOHEC/CNRS/CSMΠρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη στο περιοδικό Nature έδειξε πως περισσότερα από 1 στα 5 είδη ερπετών παγκοσμίως απειλούνται με εξαφάνιση.

Το μέλλον πολλών απειλούμενων ζώων είναι αβέβαιο λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχουν προκαλέσει οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στη φύση.

Ωστόσο οι επιστήμονες πρέπει να είναι όσο πιο κοντά μπορούν σε αυτά τα ζώα, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη ζωή τους, να κατανοήσουν τις ανάγκες τους, και να αναζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα βοηθήσουν.

robot-pigouinoi-antarktiki-2_city.jpg
Φωτογραφία: CELINE LE BOHEC/CNRS/CSMΣύμμαχός τους αποδεικνύεται η τεχνολογία, μέσω της οποίας, οι επιστήμονες έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δραστηριότητες των ζωών, ακόμα και αν αυτά δεν βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον τους. Στο πλαίσιο αυτό, στο όνομα της επιστήμης και της σωτηρίας των ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, επιστρατεύουν ακόμα και ρομπότ.Ένα φωτεινό κίτρινο ρομπότ ξεχωρίζει ανάμεσα σε μία θάλασσα 20.000 αυτοκρατορικών πιγκουίνων που ζουν σε μια αποικία σε έναν κόλπο στην Ανταρκτική. Αλλά οι πιγκουίνοι δεν παρατηρούν πραγματικά το ρομπότ, καθώς περιφέρεται με κινήσεις που δεν είναι ενοχλητικές για αυτούς.

Με το όνομα «ECHO», αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης της ζωής των πιγκουίνων και του εύθραυστου οικοσυστήματός τους, που κινδυνεύουν εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

robot-pigouinoi-antarktiki-3_city.jpg
Φωτογραφία: CELINE LE BOHEC/CNRS/CSMΟι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι βασιλεύουν στην ξηρά, όπου δεν ζουν αρπακτικά, αλλά η επιβίωσή τους εξαρτάται από την παρουσία θαλάσσιου πάγου, όπου μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους. Εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν με τον τρέχοντα ρυθμό τους, το 98% του πληθυσμού των πιγκουίνων θα μπορούσε ουσιαστικά να εξαφανιστεί μέχρι το 2100 καθώς οι θερμοκρασίες θέρμανσης λιώνουν τον πάγο, σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη.

Οι ερευνητές στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση του ρομπότ στις μελέτες τους, ελπίζουν ότι θα μειώσουν το ανθρώπινο αποτύπωμα σε ένα ήδη ευάλωτο μέρος.Με πληροφορίες από OT.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ