Πώς το emoji με τον αντίχειρα έβαλε έναν αγρότη σε (νομικούς) μπελάδες

Πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 55 χιλ. ευρώ.

Article featured image
Article featured image


Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, ένας νομικός εμπειρογνώμονας εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με το φαινομενικά αθώο emoji «thumbs-up». Αυτή η ταπεινή ψηφιακή χειρονομία, που χρησιμοποιείται ευρέως σε καθημερινές συνομιλίες κειμένου παγκοσμίως, αποτέλεσε αντικείμενο μιας πρωτοποριακής υπόθεσης που θα πρέπει να μας κάνει όλους να σκεφτούμε δύο φορές πριν την στείλουμε χωρίς προσεκτική σκέψη.

Η υπόθεση, η οποία εκτυλίχθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αφορούσε δικαστή στον Καναδά, ο οποίος αποφάσισε ότι ένας αγρότης πρέπει να καταβάλει σε αγοραστή 82.000 CAD (55.000€), αφού έκρινε ότι το emoji με τον αντίχειρα προς τα πάνω αρκεί για την αποδοχή των συμβατικών όρων. Ο αγρότης, ο Chris Achter, ιδιοκτήτης της γεωργικής εταιρείας Swift Current στο Saskatchewan, είχε στείλει το emoji ως απάντηση σε μια φωτογραφία ενός συμβολαίου για την αγορά λιναριού, που είχε σταλεί από τον αγοραστή σιτηρών Kent Mickleborough.

Ο Achter προσπάθησε να υποστηρίξει ότι είχε απλώς στείλει το emoji για να επιβεβαιώσει την παραλαβή της σύμβασης, αλλά ο δικαστής έκρινε ότι αποτελούσε συμβατική συμφωνία. Κατά συνέπεια, αυτό που θα μπορούσε να είναι μια απλή αναγνώριση μετατράπηκε σε μια δαπανηρή νομική διαμάχη.

Ο Mickleborough ισχυρίστηκε ότι είχε συζητήσει την πιθανή αγορά με τον Achter μέσω τηλεφώνου πριν στείλει το σχέδιο σύμβασης μέσω κειμένου, με ένα μήνυμα που ανέφερε: «παρακαλώ επιβεβαιώστε τη σύμβαση λίνου». Όταν ο Achter απέτυχε να παραδώσει το λινάρι μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία, η ερμηνεία του emoji «thumbs-up» έγινε σημείο διαμάχης, οδηγώντας τελικά στη δικαστική υπόθεση. Ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο αγοραστής έπρεπε να αποζημιωθεί, καθώς η Achter δεν είχε εκπληρώσει τους όρους της σύμβασης.

Αυτή η εκπληκτική απόφαση προκάλεσε ανησυχίες, ωθώντας έναν νομικό εμπειρογνώμονα να προειδοποιήσει ότι οι δικαστές εκτός Καναδά θα μπορούσαν ενδεχομένως να τη χρησιμοποιήσουν ως αποδεικτικό στοιχείο σε παρόμοιες υποθέσεις που αφορούν το emoji thumbs-up. Ο Andrew Rich, επικεφαλής του εθνικού βιομηχανικού και εργατικού δικαίου της Slater and Gordon στην Αυστραλία, υπογράμμισε ότι, ενώ η απόφαση μπορεί να μην αποτελεί δεσμευτικό προηγούμενο, τα δικαστήρια άλλων χωρών μπορεί να τη θεωρήσουν ως καθοδήγηση.

Ο Rich υπογράμμισε τη σημασία του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις πραγματικότητες της ψηφιακής εποχής μας. Τόνισε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προσοχή στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα emojis και άλλες νέες μορφές επικοινωνίας σε νομικά πλαίσια. Όσον αφορά την αποστολή και τη λήψη συμβάσεων, συνέστησε να είναι απολύτως σαφείς στην επικοινωνία και να διαβάζουν προσεκτικά όλους τους όρους. Εάν προκύψει οποιαδήποτε αβεβαιότητα, συνιστάται η αναζήτηση νομικής συμβουλής για την αποφυγή πιθανών παρεξηγήσεων και νομικών συνεπειών.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ