Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι κινδυνεύουν με αφανισμό έως το 2035

Από τι απειλείται η επιβίωσή τους.

Article featured image
Article featured image

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι ίσως εξαφανιστούν έως το 2035, εάν δεν ληφθούν μέτρα για να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους, λένε οι ακτιβιστές.

Ο πληθυσμός των αφρικανικών πιγκουίνων έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 100 χρόνια. Στις αρχές του 20ού αιώνα, πιστεύεται ότι υπήρχαν πιθανώς πολλά εκατομμύρια. Σήμερα, έχουν απομείνει λιγότερα από 11.000 αναπαραγωγικά ζευγάρια και ο πληθυσμός των αφρικανικών πιγκουίνων συνεχίζει να μειώνεται απότομα.

Ο πιγκουίνος καταγράφεται ως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Βρίσκεται στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων ειδών. Μέχρι το 2035, σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, οι επιστήμονες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά αναπαραγωγικά ζευγάρια για να συνεχίσει να επιβιώνει το είδος στη φύση.

Η υπεραλίευση και οι περιβαλλοντικές αλλαγές στον Ινδικό Ωκεανό έχουν προκαλέσει κατακόρυφη μείωση στους πληθυσμούς ψαριών όπως οι σαρδέλες και οι γαύροι, αφήνοντας τους πιγκουίνους να παλεύουν για την τροφή τους. Απειλούνται επίσης από ασθένειες, καταιγίδες, πλημμύρες και ρύπανση.


Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι κατοικούν ως επί το πλείστον σε νησιά στα ανοικτά των ακτών της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής. Το 1985, σχημάτισαν μια αποικία στο Boulders Beach, προάστιο στο Κέιπ Τάουν. Συχνά βγαίνουν στην πόλη και κουρνιάζουν σε κήπους, κρύβονται κάτω από αυτοκίνητα και κινούνται στην πόλη.

Παρά τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι πιγκουίνοι, όμως, υπάρχει ελπίδα για την επιβίωσή τους. «Εάν η αλιεία, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, οι εταιρείες πετρελαίου και ναυτιλίας, επιστήμονες, οικολόγοι, διεθνείς σύμμαχοι και το κοινό συνεργαστούν, μπορούμε να σταματήσουμε τον αριθμό των αφρικανικών πιγκουίνων να μειώνεται κάθε χρόνο», δήλωσε η Δρ Judy Mann, στέλεχος στρατηγικών project στο Two Oceans Aquarium Foundation.

Με πληροφορίες από Guardian, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ