Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν ΚΑΡΠΑ σε γυναίκες σε δημόσιο χώρο

Γιατί (φαίνεται να) συμβαίνει αυτό.

Article featured image
Article featured image

Οι περαστικοί είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε γυναίκες δημόσια από ό,τι στους άνδρες, με αποτέλεσμα περισσότερες γυναίκες να πεθαίνουν από καρδιακή ανακοπή, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) συνδυάζει την αναπνοή από στόμα σε στόμα -το λεγόμενο «φιλί της ζωής»- και θωρακικές συμπιέσεις για την άντληση αίματος στον εγκέφαλο ατόμων, των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να χτυπά, αποτρέποντας πιθανώς τον θάνατο μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Σε επιστημονική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής στη Βαρκελώνη αυτήν την εβδομάδα, αλλά η οποία δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί, ομάδα Καναδών γιατρών προσπάθησε να κατανοήσει πώς όσοι βρεθούν σε κάποιο περιστατικό κάνουν ΚΑΡΠΑ με διαφορετικά κριτήρια σε άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, εξέτασαν τα αρχεία καρδιακών ανακοπών που έλαβαν χώρα εκτός νοσοκομείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά μεταξύ 2005 και 2015, τα οποία περιελάμβαναν σχεδόν 40.000 ασθενείς. Συνολικά, το 54% των ασθενών έλαβαν ΚΑΡΠΑ από περαστικό, ανέφερε η έρευνα.

Για τις καρδιακές ανακοπές σε δημόσιο χώρο, όπως στον δρόμο, στο 61% των γυναικών έγινε ΚΑΡΠΑ από περαστικό, σε σύγκριση με το 68% των ανδρών. Ο Alexis Cournoyer, γιατρός έκτακτης ανάγκης στο Hopital du Sacre-Coeur του Μόντρεαλ που διεξήγαγε την έρευνα, είπε ότι αυτή η διαφορά «αυξάνει τη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιακή ανακοπή — αυτό είναι σίγουρο».

Οι καρδιακές ανακοπές είναι η κύρια αιτία θανάτου, με περισσότερες από 350.000 να συμβαίνουν μόνο στις ΗΠΑ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μόνο το 10% περίπου των ανθρώπων που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου επιβιώνουν, έδειξε έρευνα.


Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν έναν λόγο για το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων. Μια θεωρία ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι στο κοινό θα μπορούσαν να αισθάνονται άβολα να αγγίζουν ένα γυναικείο στήθος χωρίς τη συγκατάθεσή τους, είπε ο Cournoyer.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης, αν η ηλικία θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο. Αλλά δεν ισχύει: οι γυναίκες είχαν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από τους άνδρες από παρευρισκόμενους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, έδειξαν τα δεδομένα.

Ο Cournoyer είπε ότι μια άλλη πιθανότητα ήταν μια «δυσκολία αναγνώρισης» των συμπτωμάτων για τις γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς υπάρχει η εντύπωση ότι αυτή συχνά παρουσιάζεται ως κάτι που συμβαίνει μόνο στους άνδρες. Πριν από μια καρδιακή ανακοπή, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν πόνο στο στήθος – ένα σύμπτωμα που απεικονίζεται συνήθως στα μέσα ενημέρωσης – ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δύσπνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Lancet Digital Health. Ο Cournoyer δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να ρίξει φως στο χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, ιδίως με τη συμμετοχή δεδομένων σχετικά με το φύλο όσων εκτελούν τη βοήθεια μέσω της μεθόδου ΚΑΡΠΑ.


Με πληροφορίες από AFP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ