Το σύμπτωμα που εκδηλώνουν άνδρες και γυναίκες 24 ώρες πριν από καρδιακή ανακοπή

«Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν συνετό να αναζητήσουν επείγουσα περίθαλψη».

Article featured image
Article featured image


Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ευθύνονται για 17,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που προκαλείται από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Αν και υπάρχουν ορισμένα γνωστά σημάδια, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συνήθως συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση.

Τώρα, ερευνητές από το Smidt Heart Institute του Cedars-Sinai Health System διαπίστωσαν ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, είχαν εμφανίσει ένα ενδεικτικό σύμπτωμα 24 ώρες πριν. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα διέφεραν μεταξύ ανδρών και γυναικών.


Τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή


Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ο ξαφνικός, αναπάντεχος θάνατος λόγω απώλειας καρδιακής λειτουργίας, αναπνοής και συνείδησης. Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η λειτουργία της αντλίας της καρδιάς σταματάει να προωθεί το αίμα στο σώμα και το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα δεν φτάνει στον καρδιακό μυ.

Η καρδιακή ανακοπή διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, η οποία συμβαίνει όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται ή σταματά τελείως και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει το οξυγόνο που χρειάζεται. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η καρδιακή προσβολή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η μυοκαρδιοπάθεια και η νόσος των καρδιακών βαλβίδων μπορούν επίσης να προκαλέσουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Συχνά, η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικά σημάδια και προκαλεί λιποθυμία ή απώλεια αισθήσεων. Ορισμένα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, ζάλη, πόνο στο στήθος, δύσπνοια, συριγμό, ναυτία και εμετό.


Πρόβλεψη αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής


Σύμφωνα με τον Δρα Σουμίτ Τσάου, καρδιολόγο ηλεκτροφυσιολόγο και διευθυντή του Κέντρου Πρόληψης Καρδιακής Ανακοπής στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai Health System και κύριο συγγραφέα της μελέτης, είναι σημαντικό να υπάρχουν καλύτεροι δείκτες πρόβλεψης για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

«Ακόμη και σήμερα, μόνο το 10% των Αμερικανών που υφίστανται αιφνίδια καρδιακή ανακοπή – 360.000 ετησίως – θα επιβιώσουν από αυτό το καταστροφικό γεγονός», δήλωσε στο Medical News Today. «Οι τρέχουσες μέθοδοι πρόβλεψης και πρόληψης της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι ανεπαρκείς. Η έγκαιρη επαφή με το σύστημα 911 θα μπορούσε να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης, αλλά τα περισσότερα άτομα τείνουν να αγνοούν τα προειδοποιητικά συμπτώματα», δήλωσε ο ερευνητής.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει νέους τρόπους πρόβλεψης της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής. Προηγούμενες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη και έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της καρδιακής ανακοπής.


Προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής ανακοπής στις γυναίκες και στους άνδρες


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν διαφορές στα προειδοποιητικά συμπτώματα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το σημαντικότερο σύμπτωμα στις γυναίκες 24 ώρες πριν από την καρδιακή ανακοπή ήταν η δύσπνοια, ενώ για τους άνδρες ήταν ο πόνος στο στήθος.

«Για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, υπάρχουν ήδη καθιερωμένα ευρήματα που υποδηλώνουν διαφορετικούς μηχανισμούς και υποκείμενα αυτής της κατάστασης μεταξύ των δύο φύλων. Για παράδειγμα, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή – τα δύο τρίτα των θυμάτων είναι άνδρες – και οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν αυτή την κατάσταση κατά μέσο όρο 8-10 χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τους άνδρες», σημείωσε ο ερευνητής.

«Οι γυναίκες που εμφανίζουν ξαφνικά δύσπνοια έχουν 3 φορές υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ενώ οι άνδρες με απροσδόκητο πόνο στο στήθος έχουν 2 φορές υψηλότερο κίνδυνο», πρόσθεσε. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα ήταν συνετό να αναζητήσουν επείγουσα περίθαλψη».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Lancet Digital Health».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ