Περισσότερα από ένα εκατ. παιδιά στο ΗΒ κοιμούνται στο πάτωμα ή μοιράζονται το κρεβάτι

O ύπνος σε κρεβάτι δεν είναι και τόσο δεδομένος, τελικά, ακόμα και σε χώρες του δυτικού κόσμου.

Article featured image
Article featured image

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε κοιμούνται στο πάτωμα είτε μοιράζονται ένα κρεβάτι με τους γονείς ή τα αδέρφια τους εξαιτίας της οικονομικής εξαθλίωσης και ανέχειας.

Σύμφωνα με το φιλανθρωπικό ίδρυμα για παιδιά Barnardo’s, διαπιστώνεται ότι 700.000 παιδιά μοιράζονταν τα κρεβάτια τους, ενώ 440.000 παιδιά κοιμόντουσαν στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να είναι κουρασμένα, ανήσυχα και να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Μερικοί γονείς κοιμόντουσαν σε καναπέδες ή καρέκλες για να αφήσουν το κρεβάτι τους για τα παιδιά τους.

Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται σε ένα τρίχρονο παιδί που έπρεπε να κοιμηθεί σε βρεφική κούνια, έναν 17χρονο που κοιμόταν σε ένα κρεβάτι επτά ετών και έναν γονέα που κοιμόταν στο μονό στρώμα ενός παιδιού. Πολλές οικογένειες θεώρησαν την αντικατάσταση σπασμένων κρεβατιών ως μια απρόσιτη «πολυτέλεια», με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας, ακόμη και το τακτικό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων να είναι αδύνατον.

Περισσότερες από 336.000 οικογένειες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντικαταστήσουν ή να επισκευάσουν κρεβάτια τον τελευταίο χρόνο, εκτιμά το Barnardo. Περισσότερες από 204.000 οικογένειες δήλωσαν ότι το κρεβάτι ή τα κλινοσκεπάσματα των παιδιών τους ήταν μουχλιασμένα ή υγρά, επειδή η τοποθέτηση της θέρμανσης ήταν πολύ ακριβή και περισσότερες από 187.000 είπαν ότι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να πλύνουν ή να στεγνώσουν τα κλινοσκεπάσματα.

Η αυξανόμενη φτώχεια στα κρεβάτια επιβεβαιώθηκε από τη φιλανθρωπική οργάνωση Buttle UK, η οποία είπε ότι έδωσε 400.000 λίρες σε επιχορηγήσεις για κρεβάτια πέρυσι, αύξηση 7% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα πενιχρά επίπεδα επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης και οι πολιτικές όπως το όριο των επιδομάτων για δύο παιδιά τροφοδοτούν την ήδη εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά κατάσταση. Ωστόσο όπως σχολιάζεται στην εφημερίδα, η στήριξη από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης περιορίζεται στην παροχή του ποσού των 3.300 λιρών ανά νοικοκυριό και στη συνεχή προσπάθεια της μείωσης του πληθωρισμού.

Τέλος, νέα ανάλυση του Ινστιτούτου Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη σειρά αυξήσεων φόρων στην χώρα τουλάχιστον από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επιβαρύνοντας με περίπου 3.500 λίρες επιπλέον το κάθε νοικοκυριό.

Μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, οι φόροι πιθανότατα θα έχουν αυξηθεί σε περίπου 37% του εθνικού εισοδήματος.


Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ