Γκαμπριέλ Ατάλ: Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός στη Γαλλία σε ηλικία μόλις 34 ετών

Ο νεότερος στη θέση αυτή διαδέχεται την Ελιζαμπέτ Μπορν.

Article featured image
Article featured image

Ο Γκαμπριέλ Αττάλ διορίστηκε πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη, 9 Ιανουαρίου -συμπληρώνοντας την κενή θέση μετά την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν- και αποτελεί τον νεαρότερο και «ανοιχτά» ομοφυλόφιλο πρωθυπουργό της χώρας.

attal_macron_city.png



Πρωτοφανής και προνομιούχα επαγγελματική ανέλιξη

Ο νέος πρωθυπουργός διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό για το νεαρό της ηλικίας του. Μέσα σε λίγο περισσότερο από μία δεκαετία κατάφερε να εξελιχθεί από 21χρονος μαθητευόμενος στο Υπουργείο Υγείας στο δεύτερο υψηλότερο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ηλικία των 34 χρόνων. Στο ενδιάμεσο υπήρξε ήδη ο νεότερος υπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας και ο νεότερος υπουργός Εθνικής Παιδείας και Νεολαίας.

Ο Ατάλ έχει υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Στεφανάν Σεζουρνέ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη La République En Marche! και αποκάλυψε πριν από λίγους μήνες ότι δεχόταν ομοφοβικά σχόλια καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

attal_lgbt_city.png




Νέα ελπίδα για την πολιτική του Μακρόν

Σύμφωνα με τη γαλλική ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση SOS Homophobie τα περιστατικά ομοφοβίας και ειδικότερα τρανσφοβίας που δηλώνονται σε αυτούς αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Επομένως, ο διορισμός ενός ομοφυλόφιλου πρωθυπουργού δεν αποτελεί ένα ασήμαντο, clickbait γεγονός, αλλά μία θετική αλλαγή για την κοινωνία της Γαλλίας. Πράγμα που φαίνεται να υπολόγισε και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μεθοδευμένα διόρισε τον Ατάλ για να αναζωογονήσει την κυβέρνησή του ενόψει των κρίσιμων Ευρωβουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο 2024 και της ανόδου δημοτικότητας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

attal1_city.png



Ο Πρόεδρος της Γαλλίας μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ανέφερε για τον Γκαμπριέλ Ατάλ: «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ στην ενέργειά σου για να υλοποιήσεις το σχέδιο αναγέννησης της χώρας».



Η SOS Homophobie με ανάρτησή της στην πλατφόρμα X δήλωσε πως «το να είσαι ομοφυλόφιλος ή gay σήμερα δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στην άσκηση λειτουργιών πρώτης κατηγορίας», υπενθυμίζοντας στους χρήστες ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι οι πράξεις». «Αναμένουμε μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της βίας και των επιθέσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και θα αναλάβει συγκεκριμένη δράση για ίσα δικαιώματα», πρόσθεσε η οργάνωση.



Πληροφορίες από huffingtonpost.gr, france24, lifo.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ