Μπορεί ένας χωρισμός να είναι κάτι (πάρα) πολύ καλό;

Διάφορα βίντεο στα social media με εκατομμύρια views έχουν κάτι να μας πουν.

Article featured image
Article featured image

Παραδοσιακά οι χωρισμοί θεωρούνται τραγικές στιγμές. Πολλοί μάλιστα τους αποκαλούν και μικρούς θανάτους. Σε αντίθεση όμως από έναν θάνατο, από τον χωρισμό μπορείς να ξανασηκωθείς και να ξαναζήσεις, και αυτό είναι σίγουρα μια θετική πλευρά της κατάστασης.

Φυσικά μπορεί να κλάψεις και να χτυπηθείς, φυσικά μπορεί να βάψεις τις κουρτίνες στο χρώμα που μισούσε ή να κάψεις τις παλιές σας φωτογραφίες, ή μπορεί πολύ απλά να συνεχίσεις τη ζωή σου από εκεί που την άφησες. Στον (ερωτικό) χωρισμό δεν υπάρχει λάθος και σωστό ούτε και κάποια συνταγή για το πώς πρέπει να το χειριστείς, έστω κι αν αυτός που αποφάσισε να διαλύσει τη σχέση είσαι εσύ.

Βέβαια, επειδή δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο, η κοινωνία έχει άποψη ακόμα και για το πώς πρέπει να χωρίζουμε. Αν για παράδειγμα μετά από ένα χωρισμό δεν χτυπηθείς στα πατώματα, δεν λιώσεις και δεν διαλυθείς, μάλλον δεν αγάπησες πραγματικά τον άλλον. Ειδικά αν είσαι γυναίκα. Για τον άντρα τα πράγματα είναι και εδώ κάπως διαφορετικά, αλλά ας μην το αναλύσουμε τώρα.


Στο TikTok, υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία βίντεο που σχεδόν πάντα πηγαίνει καλά - το post-break-up glow-up. Σε αυτή την κατηγορία με τις εκατομμύρια προβολές σε όλο τον κόσμο, θα βρεις βίντεο ανθρώπων να μοιράζονται την πορεία από την πρώτη γνωριμία με τον/την σύντροφό τους, το χωρισμό και τον πόνο τους, την single life περίοδο και έπειτα την αναγέννησή τους με πιο ωραίο στιλ, πιο πολλά λεφτά, πιο όμορφο πρόσωπο κ.ο.κ. Κάποιοι ίσως και να το χαρακτήριζαν revenge post break video. Αντίστοιχα σε όλο το Pinterest και το Instagram, οι άνθρωποι δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα πάρτι χωρισμού τους με τούρτες που γράφουν «Dump Him» και « On Your Break-Up» με ροζ γλάσο. Αυτές οι online τάσεις αποδεικνύουν ότι μερικές φορές το τέλος μιας σχέσης μπορεί να γιορτάζεται. Και ποιος δεν λάμπει όταν γιορτάζει κάτι;

Η Rach McDougal έλαμψε μετά τον χωρισμό όταν ο φίλος της είπε ότι το πράγμα δεν πήγαινε καλά. «Στην πραγματικότητα με απατούσε με μια συνάδελφο και δεν είχε τα κότσια να το παραδεχτεί».



Η λάμψη μετά το χωρισμό ήρθε αφού βγήκε από τη θλίψη της.

«Μου έκανε gaslighting στο τέλος της σχέσης και ένιωθα ότι δεν ήμουν αρκετά ‘κουλ’ για εκείνον». Το ζευγάρι ήταν επίσης μαζί από το πανεπιστήμιο και η Rach αποφάσισε ότι ο χωρισμός ήταν η τέλεια στιγμή για να βγει από το καβούκι της.

Η κοινωνία βάζει τις σχέσεις σε ένα βάθρο

Η λάμψη μετά τον χωρισμό είναι (κυρίως) αποτέλεσμα της κοινωνίας που βάζει τις σχέσεις (συνήθως ετεροκανονικές) σε ένα βάθρο. Το εν λόγω βάθρο αποτελείται από στερεότυπα φύλου, τη βιομηχανία γάμου και, πιθανότατα, την πίεση της οικογένειάς να τακτοποιηθείς και να κάνεις παιδιά. Αυτή η κοινωνική πίεση έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μένουν με συντρόφους με τους οποίους δεν είναι συμβατοί γιατί, φυσικά, αυτό είναι καλύτερο από το να είναι μόνοι, σωστά;

Αν η σχέση έπρεπε να έχει λήξει πριν από δυο χρόνια, μπορεί να νιώσεις μια ελευθερία όταν χωρίσεις και να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου αντί να προσπαθείς να διατηρήσεις τη φλόγα. Αν έχεις έναν σύντροφο που σε απογοητεύει και δεν νοιάζεται για τα ενδιαφέροντά σου, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να βιωθούν με δεκαπλάσια ένταση.

@giorgiapiscina

so ladies i just found out the ✨glow up✨ we have after a breakup is an actual real psychological thing called “post-traumatic growth” that means we’ve transformed both internally and physically after ending a relationship 🤯 There we go again transmuting sh** into ✨gold✨ i love us

♬ original sound - bree


Η Rach αποδίδει τη λάμψη της στο ότι δεν χρειάζεται σύντροφο για επιβεβαίωση. «Έγινα ανεξάρτητη και δεν έδινα δεκάρα για τίποτα. Δεν χρειαζόμουν ένα αγόρι για να επιβεβαιώσω το γεγονός ότι ήμουν κουλ, το είχα πάντα μέσα μου και ένα ξανθό καρέ και ένα κόκκινο κραγιόν με έκαναν να το νιώσω πραγματικά».

Μια νέα αρχή

Δεν υπάρχει λάθος ή σωστός τρόπος να νιώσεις μετά τον χωρισμό. Είτε θέλεις να κλάψεις ή να πας σε ένα κλαμπ, ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεσαι το τέλος μιας σχέσης είναι δική σου υπόθεση. Φυσικά, μπορείς να «λάμψεις» (όπως κι αν είναι αυτό), όποτε θέλεις, σε ζευγάρι ή μόνος/η. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τέλος μιας σχέσης είναι μεγάλη υπόθεση και σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου. «Οι χωρισμοί συμβαίνουν για κάποιο λόγο και έτσι πιστεύω ότι πρέπει να γιορτάζονται», λέει η Rach. «Αν η σχέση τελείωσε φιλικά τότε μερικές φορές είναι ωραίο να τη γιορτάζεις, να θυμάσαι τι είχες. Αν ήταν τοξική, ασφυκτική ή αγχωτική και γλίτωσες… θα πρέπει επίσης να το γιορτάσεις».

Πηγή: Vice.com

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ