2024 και κάποιοι (δήθεν ηθικολόγοι) δεν αντέχουν να βλέπουν δύο άνδρες να φιλιούνται

Το Facebook «υπέκυψε» στον ομοφοβικό όχλο και κατέβασε μια τρυφερή φωτογραφία του Αύγουστου Κορτώ με τον σύζυγό του, κρίνοντάς της ως «ακατάλληλη». Άραγε, όμως, πόσο ακατάλληλη είναι η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων;

Article featured image
Article featured image

Τελικά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι ένα γκέι φιλί να μην «συνταράζει» ή να ενοχλεί την κοινή γνώμη. Κι ενώ ο κόσμος πραγματικά συνταράζεται από πραγματικά σημαντικά -και ενίοτε φριχτά- γεγονότα, το Facebook, μετά από σωρεία ομοφοβικών αναφορών από χρήστες του, κατέβασε μια φωτογραφία του Αύγουστου Κορτώ, στην οποία φιλάει τον σύζυγό του, Αναστάσιο Σαμουηλίδη, κρίνοντάς την ως «ακατάλληλη».

Άραγε, όμως, πόσο ακατάλληλη είναι η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων; Γιατί περί τούτου ακριβώς πρόκειται ακόμα κι αν κάποιοι επιλέγουν να βλέπουν κάτι άλλο. Εν τοιαύτη περιπτώσει, μάλλον, το μόνο ακατάλληλο είναι τα μυαλά των διαφόρων ηθικολόγων εκεί έξω, των οποίων η «άμεμπτος ηθική» κλονίζεται από τέτοιες φωτογραφίες ή από το ενδεχόμενο ένα γκέι ζευγάρι να μεγαλώνει παιδιά.

Γράφει ο Αύγουστος Κορτώ στην ανάρτησή του στο Facebook με την οποία γνωστοποίησε το συμβάν: «Η φωτογραφία αυτή κατεβαίνει για δεύτερη φορά, όχι λόγω ακατάλληλου περιεχομένου, αλλά, προφανώς, έπειτα από σωρεία report ανθρώπων που θεωρούν το φιλί με τον σύζυγό μου ενάντιο στη φύση, στη θρησκεία, στον ζοφερό κόσμο της ψυχής τους.

Η αγάπη θα αντηχεί όταν οι εχθροί της θα ‘χουν χαθεί στη σιωπή».



Σε ένα σχόλιο που έκανε ο ίδιος, κάτω από την ανάρτηση προσθέτει ότι «για τη χώρα μας κολλάει ο στίχος του Καρυωτάκη: "Ωραίο, φριχτό κι απέριττο τοπίον!". Μη γελιόμαστε: σε τέτοιο τόπο ζούμε».

Μετά τα μηνύματα στήριξης που έλαβε, ο συγγραφέας σε δεύτερο σχόλιό του γράφει: «Τα λόγια σας είναι ανεκτίμητα: μετέτρεψαν ένα κύμα δίκαιης αγανάκτησης σε ελπίδα - πως η καλοσύνη πάντα, πάντα είναι αυτό που εννοούμε όταν λέμε άνθρωπος».

Και σε ένα άλλο σχόλιο: «Εν τω μεταξύ, χάρη στην αγάπη και τη γενναιοδωρία σας, μια φωτογραφία που απλώς ομόρφαινε το προφίλ μου, και κατέβηκε αυτόματα, αλγοριθμικά, από μικρότητα και χαμέρπεια, έχει σκάσει μύτη παντού. Παίξανε με τα σπίρτα τα παιδιά, και κατακάηκαν».

augoustoskorto.jpg



Όπως διαβάζουμε σε ανάρτηση άλλου χρήστη στο προφίλ του συγγραφέα, το Facebook κατέβασε ξανά την εν λόγω φωτογραφία το 2015, ωστόσο, καιρό μετά αποκαταστάθηκε πριν ξανακατεβεί χθες, 14 Ιανουαρίου.

Αναφέρεται συγκεκριμένα: «Το 2015, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός χρησιμοποίησε την εκπομπή του για να εκτοξεύσει προσβολές στον Κορτώ. Η επίθεσή του ήταν τόσο χυδαία που η ελληνική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης επέβαλε κυρώσεις στον παρουσιαστή του ραδιοφώνου. Μετά το εν λόγω περιστατικό, αφαιρέθηκε η φωτογραφία, έπειτα από πληθώρα αναφορών για παραβίαση προτύπων.

Φτάνοντας στο 2024: η ελληνική κυβέρνηση εισάγει έναν νέο νόμο, που νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Αυτό είναι ένα μέτρο δύσκολο να περάσει. Οι αντιδράσεις ποικίλλουν από τον πολιτικό λόγο έως τη λεκτική κακοποίηση. Ο Κορτώ στοχοποιείται ξανά. Και πάλι, το Facebook υποχωρεί στον όχλο».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ