Πώς ένας ετοιμοθάνατος πρώην εγκληματίας που έκλεψε υποδήματα γνωστής ταινίας γλύτωσε τη φυλακή

Ο 76χρονος μπήκε στον πειρασμό να τα κλέψει το 2005 ως «μια τελευταία μπάζα», αλλά δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό έργο τέχνης.

Article featured image
Article featured image


Ένας ετοιμοθάνατος που παραδέχτηκε ότι έκλεψε τα παπούτσια που φορούσε η Τζούντι Γκάρλαντ στον Μάγο του Οζ, γλίτωσε τελικά από ποινή φυλάκισης.

Ο Τέρι Τζον Μάρτιν, 76 ετών, ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο για κλοπή ενός σημαντικού έργου τέχνης.

Οι δικηγόροι του ζήτησαν να μην λάβει χρόνο φυλάκισης και κατέληξαν σε συμφωνία για την εκτίμηση του χρόνου.

Ο Μάρτιν είχε πει ότι έκλεψε τις παντόφλες για «μια τελευταία μπάζα» αφού ένας παλιός συνεργάτης του τον έπεισε να κάνει τη ληστεία το 2005.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης τη Δευτέρα στο Ντουλούθ της Μινεσότα, ο πρώην μαφιόζος δεν έδειξε κανένα συναίσθημα όταν διαβάστηκε η πρόταση και δεν μπόρεσε να σηκωθεί από την καρέκλα του μετά το τέλος της ακρόασης, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Μάρτιν - ο οποίος στο παρελθόν έχει εκτίσει ποινή για αρκετές διαρρήξεις - βρίσκεται σε νοσηλεία με προσδόκιμο ζωής έξι μηνών, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

dorothy-slippers-kleftis-etoimothanatos-2_city.png
Ο Τέρι Τζον Μάρτιν. Φωτογραφία: AP



Τα παπούτσια κλάπηκαν από ένα μουσείο της Μινεσότα το 2005, όταν κάποιος εισέβαλε από ένα παράθυρο αργά το βράδυ.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης του Μάρτιν, Dane DeKrey, έγραψε σε ένα σημείωμα την περασμένη εβδομάδα ότι ο πελάτης του δεν είχε διαπράξει κανένα έγκλημα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια μετά την τελευταία απελευθέρωσή του από τη φυλακή.

Αλλά ένας άγνωστος πρώην συνεργάτης του είχε επικοινωνήσει μαζί του και τον έβαλε στον πειρασμό να αρπάξει τις παντόφλες, οι οποίες ήταν δανεισμένες στο Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στο Γκραντ Ράπιντς της Μινεσότα.

«Στην αρχή, ο Terry αρνήθηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει στη ληστεία. Αλλά οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα και η σκέψη μιας τελευταίας κλοπής τον κράτησε ξύπνιο τη νύχτα», έγραψε ο κ. DeKrey.



Ο Μάρτιν παραδέχτηκε ότι έσπασε το τζάμι της πόρτας του μουσείου και της βιτρίνας με ένα σφυρί για να πάρει τα παπούτσια, τα οποία ήταν ασφαλισμένα για 1 εκατομμύριο δολάρια.

Είπε ότι είχε σχεδιάσει να προσπαθήσει να πουλήσει τα πετράδια από τις παντόφλες νομίζοντας πως είναι ρουμπίνια, αλλά τα ξεφορτώθηκε μέρες αργότερα, όταν ένας ειδικός του είπε ότι στην πραγματικότητα ήταν απλά γυαλί.

Ο Μάρτιν ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν είχε δει την ταινία του Μάγου του Οζ ή ότι κατανοούσε την πολιτιστική σημασία των παπουτσιών.

Δεν κατηγορήθηκε για το έγκλημα παρά μόνο 13 χρόνια αργότερα
, όταν μια ομάδα εγκλημάτων τέχνης του FBI ανέκτησε τα παπούτσια, αφού ένας άνδρας πλησίασε τον ασφαλιστή και είπε ότι μπορούσε να βοηθήσει να τις πάρει πίσω.


Με πληροφορίες από bbc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ