Πλούσιοι Λιβανέζοι καταφθάνουν με γιοτ στην Κύπρο λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών

Τα δρομολόγια στην Κύπρο κοστίζουν μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων το άτομο.

Article featured image
Article featured image

Πλούσιοι Λιβανέζοι καταφθάνουν στην Κύπρο με γιοτ ως τελευταία λύση για να δραπετεύσουν από τη χώρα τους εξαιτίας των Ισραηλινών βομβαρδισμών.

Τα δρομολόγια στην Κύπρο κοστίζουν μεταξύ 1.500 και 2.000 δολαρίων το άτομο,
περίπου το ίδιο με μια οικονομική πτήση μετ' επιστροφής από τον Λίβανο στις ΗΠΑ. Όσοι επιβιβάστηκαν δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως η τιμή είναι πολύ ακριβή για πολλούς Λιβανέζους.

Οι αεροπορικές πτήσεις σπανίζουν, αφού μόνο μία αεροπορική εταιρεία εξακολουθεί να εκτελεί δρομολόγια εκτός Λιβάνου, με δρομολόγιο προς την Κύπρο. Ωστόσο, η επόμενη διαθέσιμη πτήση απέχει 11 ημέρες.

Η Samar Mahfouz, που περίμενε στη μαρίνα με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά της, είπε ότι δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ. «Σχεδιάζαμε ήδη να φύγουμε», είπε η κάτοικος της Βηρυτού στο The National. «Ζούσαμε μέρα με τη μέρα, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αλλά όταν είδα τα παιδιά μου να τρέμουν, τότε αυτό ήταν».

Κυβερνητικές εκτιμήσεις υπολογίζουν τον αριθμό των εκτοπισμένων σε σχεδόν ένα εκατομμύριο. Τα σχολεία έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, όμως έχουν φτάσει γρήγορα στη μέγιστη χωρητικότητα σε εθνικό επίπεδο, αφήνοντας χιλιάδες εκτοπισμένους να κοιμούνται στους δρόμους. Όσοι διαθέτουν αρκετούς πόρους έχουν νοικιάσει σπίτια σε περιοχές που κρίνονται «ασφαλείς», ενώ άλλοι έχουν βρει άδεια ακίνητα για να κρυφτούν.



Όπως η κ. Mahfouz και η οικογένειά της, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να ναυλώνουν γιοτ το έχουν κάνει. Η Κύπρος αποτελεί σχετικά εύκολα προσβάσιμο σταθμό διότι απέχει περίπου πέντε ώρες με πλοίο από τον Λίβανο.

«Δεν υπάρχουν πορθμεία στον Λίβανο»,
είπε ο Elias Khawand, ο οποίος ίδρυσε την Admiral Yachting, μια εταιρεία ναύλωσης και ενοικίασης. Αυτό έχει αφήσει τα γιοτ ως μία από τις λίγες νόμιμες επιλογές που είναι διαθέσιμες για απόδραση.

Ο κ. Khawand είπε ότι τα γιοτ αναχωρούσαν από τη μαρίνα κάθε ώρα, το καθένα με έως και 10 άτομα στο πλοίο λόγω απαιτήσεων ασφαλείας
. «Μεταξύ 75 και 100 άτομα φεύγουν από τη μαρίνα κάθε μέρα», πρόσθεσε. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα τηλεφωνήματα δεν σταματούν. Λειτουργούμε 24 ώρες την ημέρα. Ο κόσμος φοβάται και οι πτήσεις ακυρώνονται».




ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ