Στο Μεξικό μια κοινοτική κουζίνα απασχολεί τρανς γυναίκες, αποτελώντας καταφύγιο για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Κάθε μέρα, η González και η ομάδα της ετοιμάζουν γεύματα μέχρι και για 150 άτομα, προσφέροντας σπιτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές για τους ντόπιους.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική Φωτογραφία: Η Karolina Long Tain González


Στη γειτονιά Peralvillo της πόλης του Μεξικού, μια κοινοτική κουζίνα ιδρύθηκε πριν από δύο μήνες με εργαζόμενες τρανς γυναίκες και αποτελεί φάρο ελπίδας για τις ευκαιρίες στην LGBTQ+ κοινότητα.

Η Karolina Long Tain González, που ανήκει στην LGBTQ+ κοινότητα, είναι εκείνη που διευθύνει την κουζίνα, Casa Lleca. Το Casa Lleca δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Victoria Sámano και βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την επικοινωνία.

mexicotrans.png
Η Victoria Sámano μαζί με την Karolina Long Tain González



Σκοπός της Sámano να προσφέρει αξιοπρεπή εργασία σε τρανς γυναίκες που είχαν δυσκολίες να βρουν δουλειά. Χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ίδιες τις γυναίκες που αγόρασαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως καρέκλες και τραπέζια, για τη διαμόρφωση του χώρου. Η González βρήκε στην κουζίνα αυτή, την ευκαιρία για μια νέα αρχή μετά από δύσκολες καταστάσεις στην προσωπική της ζωή. «Ξέρουμε πώς να μιλάμε η μια στην άλλη... και ξέρουμε πώς να βρούμε μια λύση. Είμαστε μια πραγματικά ενωμένη τρανς κοινότητα, δείχνουμε πραγματικά κατανόηση» είπε στο Associated Press.

mexicotrans6.png
Η Victoria Sámano προσαρμόζει ένα μενού ενώ ανοίγει την κοινοτική κουζίνα.


mexicotrans5.png



Η άφιξη της González στην πρωτεύουσα βρήκε το νόημά της στη μετάβασή της, ως τρανς γυναίκα. Ωστόσο, δεν ξεκίνησε θετικά και για λίγο έχασε τον δρόμο της. Μια αποτυχημένη πλαστική επέμβαση τής δημιούργησε σοβαρά προβλήματα υγείας και τη βύθισε σε αρνητικές συνήθειες. Όμως, η πρόσληψή της στην Casa Lleca έφερε ξανά την ελπίδα και το κίνητρο στη ζωή της. Η Sámano αναγνώρισε τις δυνατότητες της González και της έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της κουζίνας.

«Απέκτησα πολλά κακά ελαττώματα, πολλές κακές συνήθειες και αυτό με οδήγησε σε πολλά σκοτεινά μέρη. Αλλά ο Θεός έχει πάντα ένα σχέδιο για εμάς. Αυτή (η Victoria) είδε την ευκαιρία να απασχολήσει τους φίλους μας που έφτασαν χωρίς στέγη και τους έδωσε αξιοπρεπή εργασία» δήλωσε, σε άλλο σημείο, η González.

mexicotrans4.png


mexicotrans2.png



Κάθε μέρα, η González και η ομάδα της ετοιμάζουν γεύματα μέχρι και για 150 άτομα, προσφέροντας σπιτικό φαγητό σε χαμηλές τιμές για τους ντόπιους. Η κουζίνα έχει γίνει πόλος έλξης για τους γείτονες, αλλά η επιτυχία της κουζίνας δεν περιορίζεται μόνο στην προετοιμασία φαγητού, αλλά και στην ενίσχυση της ορατότητας της τρανς κοινότητας.


Η Casa Lleca ιδρύθηκε το 2020, στη διάρκεια της πανδημίας, ως καταφύγιο για άστεγα LGBTQ+ άτομα και εργαζόμενες στο σεξ που έχασαν τη δουλειά και τη στέγη τους. Ωστόσο, το καταφύγιο δεν είναι μόνο ένας χώρος διαμονής, αλλά και ένας τόπος υποστήριξης και φωνής. Η Sámano αναφέρει πως πολλά καταφύγια που παρέχονται από την κυβέρνηση δεν έχουν την κατάρτιση να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της LGBTQ+ κοινότητας, συχνά οδηγώντας σε διακρίσεις και κακομεταχείριση.


Με πληροφορίες από Associated Press, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ