Η εισαγγελία επανεξετάζει την υπόθεση των αδελφών Μενέντεζ μετά την προβολή της σειράς στο Netflix

Επανεξετάζει το αν κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τους γονείς του. Την ίδια ώρα η Κιμ Καρντάσιαν μέσα από άρθρο της ζητά την απελευθέρωσή τους.

Article featured image
Article featured image

Νέα στοιχεία εξετάζονται τώρα από τις αμερικανικές αρχές σχετικά με την υπόθεση Μενέντεζ.

Τα δύο αδέλφια, Λάιλ και Έρικ, που βρίσκονται ισόβια στη φυλακή για τους φόνους των γονιών τους το 1989, υποστηρίζουν πως ήταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα και τη μητέρα τους. Οι ισχυρισμοί τους δεν έγιναν αποδεκτοί από το δικαστήριο που τους καταδίκασε σε ισόβια, παρά το ότι η υπόθεση είχε διχάσει ενόρκους, δικαστές και την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ.

Με την επαναφορά της υπόθεσης Μενέντεζ στην επικαιρότητα λόγω του ντοκιμαντέρ του Netflix που επανεξετάζει κάθε πτυχή της, ο εισαγγελέας του Λος Άντζελες ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το γραφείο του θα επανεξετάσει «νέα στοιχεία». Τα στοιχεία, όπως έγινε γνωστό αφορούν στη φερόμενη παρενόχληση των γονιών των Μενέντεζ προς άλλο ανήλικο παιδί και πιθανώς να οδηγήσει στην «εκδίκησή» τους τρεις δεκαετίες μετά την δολοφονία και την καταδίκη τους.




Ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκασκόν ανακοίνωσε ότι νέα στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση που φέρεται να υπέστησαν τα αδέλφια θα επανεξεταστούν περισσότερα από 30 χρόνια μετά την περιβόητη δίκη που καθήλωσε την Αμερική.

«Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο έτοιμοι να πούμε ότι πιστεύουμε ή δεν πιστεύουμε αυτές τις πληροφορίες», είπε η εισαγγελία. «Όμως είμαστε εδώ για να σας πούμε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να αναθεωρήσουμε αυτά που μας παρουσιάζονται και να αποφασίσουμε».

Το 1989, ο Έρικ και ο Λάιλ Μενέντεζ σκότωσαν τους γονείς τους με κυνηγετικά όπλα στο σπίτι τους στο Μπέβερλι Χιλς καθώς το ζευγάρι παρακολουθούσε μια ταινία στο οικογενειακό δωμάτιο. Τα αδέρφια πυροβόλησαν τον πατέρα τους, Χοσέ, στέλεχος της μουσικής βιομηχανίας, συνολικά πέντε φορές - και χρειάστηκε να ξαναγεμίσουν τα όπλα πριν σκοτώσουν τη μητέρα τους, Κίτι, η οποία σερνόταν με αγωνία στο έδαφος.

Ο Έρικ ήταν μόλις 18 ετών τότε, ενώ ο Λάιλ 20.




Ο πατέρας τους είχε βιάσει 13χρονο αγόρι, μέλος μιας μουσικής μπάντας

Πέρυσι, τα αδέρφια υπέβαλαν αίτηση μετά τις αποκαλύψεις από το ντοκιμαντέρ των Peacock «Menendez + Menudo: Boys Betrayed», το οποίο περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι ο πατέρας τους επιτέθηκε σεξουαλικά και σε ένα ανήλικο -τότε- μέλος της μπάντας αγοριών της δεκαετίας του 1980, Menudo.

Σε αυτό τις ντοκιμαντέρ, ο Ρόι Ροροσέλο ισχυρίζεται ότι ήταν περίπου 13 ετών όταν ο Χοσέ Μενέντεζ, που τότε ήταν στέλεχος της RCA Records, τον νάρκωσε και τον βίασε. «Αυτά τα νέα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα», είπε ο Νέρι Ίνκλαν, ένας από τους δημοσιογράφους πίσω από το «Menendez + Menudo», δήλωσε στους Los Angeles Times την Πέμπτη. «Μετά από 35 χρόνια, να δείξουμε σε αυτά τα θύματα αιμομιξίας το έλεος που τους αξίζει», είπε ο ίδιος

Οι Λάιλ και Έρικ Μενέντεζ πιστεύουν ότι αυτά τα νέα στοιχεία προσδίδουν αξιοπιστία στους ισχυρισμούς τους ότι ο πατέρας και η μητέρα τους τούς κακοποιούσαν σεξουαλικά από την εποχή που ήταν μικρά παιδιά.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία είχε απαγορευθεί κατά τη διάρκεια της δίκης των αδελφών — αν και συμπεριλήφθηκε στις αρχικές ξεχωριστές δίκες τους, οι οποίες έληξαν και οι δύο με τους ενόρκους αναποφάσιστους.

Τα αδέρφια ανέφεραν στην έκκλησή τους ότι οι δολοφονίες ήταν μια πράξη αυτοάμυνας και ότι φοβούνταν ότι οι γονείς τους θα τους σκότωναν εάν έλεγαν σε κανέναν για την κακοποίηση που υφίσταντο.

Τους πιο πρόσφατους μήνες, η υπόθεση Μενέντεζ επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω και της εξαιρετικά δημοφιλούς μίνι σειράς του Netflix «Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story», η οποία αφηγείται τους φόνους και τις δίκες χωρίς να προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα τους. Ο δημιουργός της σειράς, Ράιαν Μέρφι είπε στο Variety ότι «δεν ενδιαφέρεται» να μιλήσει με τους δύο κατάδικους. «Δεν ξέρω τι θα τους έλεγα», εξομολογήθηκε ο δημιουργός του «American Horror Story», προσθέτοντας: «Τι θα τους ρωτούσα; Ξέρω ποια είναι η οπτική τους».

Εκπρόσωποι των αδερφών Μενέντεζ θεωρούν πως η σειρά δεν είναι καλή. «Πιστεύω ότι ο Ράιαν Μέρφι δεν μπορεί να είναι τόσο αφελής και ανακριβής σχετικά με τα γεγονότα της ζωής μας, ώστε να το κάνει αυτό χωρίς κακή πρόθεση», έγραψε ο Έρικ Μενέντεζ στο Facebook λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της σειράς.

Ο Μέρφι είπε στο Variety ότι η σειρά είναι «το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στους αδελφούς Μενέντεζ τα τελευταία 30 χρόνια. Τώρα συζητούνται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Η Κιμ Καρντάσιαν ζητά την αποφυλάκισή τους

Με άρθρο της που δημοσιεύθηκε στο NBC News παρενέβη στην υπόθεση η ριάλιτι περσόνα Κιμ Καρντάσιαν, που έχει ασχοληθεί με τις μεταρρυθμίσεις στις αμερικανικές φυλακές. Σε ένα προσωπικό δοκίμιο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη, ζητά την απελευθέρωση των αδελφών Menendez.

«Είμαστε όλοι προϊόντα των εμπειριών μας», έγραψε η 43χρονη. «Αμφιβάλλω ότι κάποιος θα ισχυριζόταν ότι ήταν το ίδιο άτομο που ήταν στα 18. Ξέρω ότι εγώ δεν είμαι!».

Η Καρντάσιαν υποστήριξε ότι η κοινή δίκη των δύο αδελφών ήταν άδικη — τονίζοντας ότι οι μάρτυρες που είχαν επιτραπεί στις αρχικές χωριστές δίκες τους αποκλείστηκαν από το να καταθέσουν στην κοινή τους δίκη.

Υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για σεξουαλική κακοποίηση που έγιναν από τους αδερφούς Μενέντεζ θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά στο σημερινό κλίμα - και θα ήταν εντελώς διαφορετικό εάν ήταν διαφορετικού φύλου.

«Μπορεί κανείς να αρνηθεί ειλικρινά ότι το δικαστικό σύστημα θα αντιμετώπιζε τις αδελφές Μενέντεζ πιο επιεικώς;» γράφει μεταξύ άλλων. «Έχω περάσει χρόνο με τον Λάιλ και τον Έρικ. Δεν είναι τέρατα. Είναι ευγενικοί, έξυπνοι, τίμιοι άντρες». Ονόμασε επίσης τους δύο καθ' ομολογίαν δολοφόνους «συναισθηματικούς» και πως είναι «χάρμα οφθαλμών».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ