Εγκαίνια έκθεσης προγράμματος «FACE FORWARD …INTO MY HOME» που περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα και ιστορίες μεταναστών

Τα εγκαίνια της έκθεσης και του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας θα πραγματοποιηθούν στις 10 Οκτωβρίου.

Article featured image
Article featured image

«Μέσω της τέχνης μάθαμε για τον πολιτισμό του άλλου και αντί να επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μας χωρίζουν, βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν. Γινόμαστε ένα.» - Anisa (Σομαλία, 18 χρονών)

Η Λευκωσία 2030, υποψήφια πόλη για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και που ξανακτίζουν τη ζωή τους στην Κύπρο, παρουσιάζουν την έκθεση του προγράμματος «Face Forward …into my home» που περιλαμβάνει φωτογραφικά πορτραίτα και ιστορίες μεταναστών. Τα φωτογραφικά πορτραίτα του Γιάννη Κούρτογλου, είναι αποτέλεσμα του προγράμματος ένταξης μεταναστών που διοργάνωσε η Λευκωσία 2030 σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ Ɩ Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας και την ευγενική υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Κύπρο. Η έκθεση και το πρόγραμμα εντάσσονται στο Παράλληλο Πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας.


Τα εγκαίνια της έκθεσης και του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας θα πραγματοποιήσει η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου, στις 10 Οκτωβρίου, η ώρα 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.



MH2A8779.jpg



Το πρόγραμμα περιλάμβανε σειρά εργαστηρίων και το παρακολούθησαν πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις, ελπίδες και προσδοκίες, εμπνευσμένα από έργα τέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ και την κυπριακή συλλογή της Κρατικής Πινακοθήκης. Τα έργα τέχνης, των Κλίτσας Αντωνίου, Χριστίνας Δημητριάδη, Πάνου Κοκκινιά, Νίκου Κουρούσιη, Λίας Λαπίθη, Μαρίας Λοϊζίδου και Μαρίας Τσαγγάρη, σχετίζονται με τη μετανάστευση και άλλα σύγχρονα θέματα.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αρχικά από το ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας το 2017 σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα. Από το 2017 έως σήμερα έχει ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η ιδέα – υλοποίηση προγράμματος και η επιμέλεια έκθεσης – προγράμματος ανήκουν στη Μαρίνα Τσέκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ και στον Γιάννη Βασταρδή, Φωτογράφο - Ειδικό θεραπευτή (www.faceforward.gr).

Στην Κύπρο το πρόγραμμα υποστηρίζουν η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, η Υπηρεσία Ασύλου του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Κύπρο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Stephane_34_Cameroon.jpg



Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή από τις 11 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024, Δευτέρα – Παρασκευή μεταξύ 10:00-13:00 και μια ώρα πριν από κάθε παράσταση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Θεσμικός χορηγός Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία

Η συνεργασία της Λευκωσίας 2030 με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Face Forward …into my home» δεν σταματά με τα εγκαίνια της έκθεσης αλλά συνεχίζεται με σειρά δράσεων. Ξεκίνημα κάνει ένα «AFRICAN FASHION PARTY» που θα γεμίσει με αφρικανική μόδα το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας αμέσως μετά τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης. Κάτοικοι της Λευκωσίας με καταγωγή από την Κύπρο και την Αφρική καταλαμβάνουν την σκηνή του θεάτρου γιορτάζοντας τη δημιουργικότητα των συμπατριωτών τους σχεδιαστών μόδας. To African Fashion Party διοργανώνει το Bridge of Hope Cy και υποστηρίζει ο Costas Papaellinas Organization.

IMG-20240904-WA0086.jpg



DSC06428.jpg



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ