«Ξεκίνησα με την ταμπέλα του ‘χοντρού κοριτσιού’ και σήμερα είμαι αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ και μοντέλο»

Την ελληνικής καταγωγής Zoe Lätizia Flindris την γνωρίσαμε ως το κεντρικό πρόσωπο της καμπάνιας γνωστής εταιρείας σερβιετών, να κάνει καλλιτεχνικό πατινάζ κόντρα σε όλα τα στερεότυπα που σχετίζονται με το εν λόγω άθλημα. «Ξεψαχνίζοντας» το Instagram της, υποψιαστήκαμε πως αυτός ο άνθρωπος έχει κάτι ωραίο να πει και έτσι μιλήσαμε μαζί της. Και κουβέντα στην κουβέντα την αγαπήσαμε.

Article featured image
Article featured image

Κάποια πράγματα σε κάνουν να απορείς – με θαυμασμό – για το πόσο απεριόριστα ικανό είναι τελικά το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να κάνει δύσκολες φιγούρες φερ’ ειπείν και να «προσγειωθεί» στον πάγο· μπορεί να «χορέψει» κάτω από το νερό για πολλά λεπτά και μπορεί να κάνει περιστροφές στον αέρα για μια κατάδυση στο νερό από τα 10 μέτρα. Και μπορεί να τα κάνει όλα αυτά κι άλλα τόσα, πιο δύσκολα και πιο περίτεχνα, άρτια, όταν στόχος σου γίνεται να γίνεις ο καλύτερος σε αυτό.

Με εκείνα και με τούτα έχουμε και συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό για το πώς πρέπει να είναι και το «καλούπι», το «φαίνεσθαι» τέτοιων ανθρώπων· γι’ αυτό και η εικόνα της ελληνικής καταγωγής Zoe Lätizia Flindris να κάνει καλλιτεχνικό πατινάζ στον πάγο ξενίζει αφού δεν ήταν κάτι το οποίο αντίκρυσες ποτέ – τουλάχιστον προσωπικά όχι. «Ξεψαχνίζοντας» το Instagram της, υποψιαστήκαμε πως αυτός είναι ένας άνθρωπος που έχει κάτι ωραίο να πει και κάτι εμπνευσμένο να μοιραστεί κι αυτή η υποψία μας επιβεβαιώθηκε, αφού η Zoe μιλά με μια αυτογνωσία και με μια σοφία που σίγουρα προσπερνά την ηλικία της. Και για τέτοιους ανθρώπους, η πλατφόρμα της CITY είναι πάντα ανοιχτή. Της μιλήσαμε – και κουβέντα στην κουβέντα την αγαπήσαμε.



«Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη σε παγοδρόμιο. Νομίζω πως ήμουν 4 ετών και, από τις διηγήσεις της μητέρας μου, ξέρω πως έπεφτα και σηκωνόμουνα σαν τρελή! Ήθελα να μάθω πατινάζ, δεν με ένοιαζε καθόλου αν πονούσα. Ένιωσα πως… ‘εδώ ανήκω’! Αυτό που ίσως πρέπει να ξέρετε είναι πως το αποτέλεσμα που βλέπετε στους αγώνες, τηλεοπτικά, έρχεται μετά από πολύ αγώνα, ‘ιδρώτα’, αγάπη, δάκρυα… Όσοι κάνουν πρωταθλητισμό στο καλλιτεχνικό πατινάζ το ξέρουν και συνήθως, αυτό κυριεύει και τη ζωή τους. Τόσο πολύ το αγαπάνε!».

«Δεν μπορώ να πω πως δεν πέρασα δύσκολα ως αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, μού ασκήθηκε μεγάλη πίεση. Στα οκτώ μού είπαν πως είμαι πολύ χοντρή. Πως πρέπει να χάσω βάρος. Πως πρέπει να κάνω δίαιτα. Και στα οκτώ σου είναι δύσκολο να το διαχειριστείς αυτό. Ευτυχώς είχα μια πολύ δυνατή οικογένεια που πάντα με σπρώχνει προς τα όνειρά μου, χωρίς να με κάνει να νιώθω πως πρέπει να ΄παλεύω΄ με το σώμα μου. Κι αν το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς στο ‘αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ’ είναι μια πολύ αδύνατη κοπέλα με πολύ στενά (και, για να είμαστε ειλικρινείς, άβολα) ρούχα, τότε αυτό είναι λάθος γιατί απέδειξα πως είναι λάθος. Μέσα από το πάθος μου κι όταν έχεις μεγάλη αγάπη για κάτι, τότε μπορείς να το κάνεις και δεν μπορεί να σε σταματήσει κανείς. Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να δείχνουν τα ταλέντα τους και να αποδεικνύουν ότι η κοινωνία κάνει λάθος. Το τέλος του bullying έρχεται όταν συνειδητοποιείς πως η ψυχική σου υγεία είναι πάνω απ’ ό,τι λέει ο καθένας».

zoe6.jpg

Το τέλος του bullying έρχεται όταν συνειδητοποιείς πως η ψυχική σου υγεία είναι πάνω απ’ ό,τι λέει ο καθένας.



«Αντιλαμβάνομαι πως η γραμμή μεταξύ body-positivity και ενός ανθυγιεινού τρόπου διατροφής μπορεί για κάποιους να είναι θολή. Τα πράγματα όμως είναι πολύ ξεκάθαρα. Το πρώτο είναι στάση ζωής, κάνω πράγματα για εμένα για να νιώσω καλά μ’ εμένα, για να νιώθω… υγιής – και προφανώς το να τρέφομαι ανθυγιεινά δεν το πετυχαίνει αυτό. Το body positivity είναι να ακούς τι είναι καλό για το σώμα σου και την ψυχή σου. Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να είσαι περήφανη για εσένα, όποιο νούμερο και αν φοράς. Να είσαι συναισθηματικά ευτυχισμένη. Ξεκίνησα με την ταμπέλα του ‘χοντρού κοριτσιού’ και σήμερα είμαι αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ, plus-size influencer και μοντέλο. Το σώμα μου άλλαξε πολύ τα τελευταία χρόνια και επίσης άλλαξε και η νοοτροπία μου. Δεν είναι εύκολο να ξυπνάς κάθε μέρα με θετική διάθεση -μάλλον δεν είναι ούτε καν εφικτό- αλλά αν είσαι συγκεντρωμένος κι έχεις ανθρώπους γύρω σου που σε βοηθούν να γίνεις ο πιο λαμπερός εαυτός σου τότε είσαι σε καλό δρόμο».



Αφού δεν λέμε «curvy» γιατρός, «curvy» δικηγόρος γιατί τότε λέμε «curvy» μοντέλο;

«Τη μόδα την αγαπώ! Ανέκαθεν ήμουν ένα… ‘girls-girl’ αν μπορώ να το διατυπώσω έτσι, ό,τι είχε glitter και λάμψη με μαγνήτιζε! Μεγαλώνοντας -έφηβη πια- ξεκίνησα να ανεβάζω φωτογραφίες μου στο Instagram. Μάλιστα είχε τόση απήχηση που για 2 χρόνια, στα 16 μου, έκλεισα τους λογαριασμούς μου γιατί μου είχε γίνει εμμονικό και είχα ξεκινήσει να χάνω την αντίληψη της πραγματικής ζωής… Παραδόξως τότε ήρθε και η πρώτη επαγγελματική πρόταση! Συν τω χρόνω κατάλαβα πως η μόδα, η ομορφιά δεν βασίζονται στον υλισμό. Είναι θέμα ξεκάθαρα εσωτερικό και γι’ αυτό και ξεκίνησα το modeling. Για να δείξω τη δύναμη της εσωτερικής ομορφιάς, τη δύναμή μου. Να πω πως είμαι απολύτως εντάξει και ‘άνετη’ με τον όρο ‘curvy’. Αυτή είμαι κι έτσι με ξέρω. Αυτό που με ξενίζει, αν θες, είναι όταν τον βάζουμε δίπλα από την επαγγελματική ιδιότητα – στην προκειμένη περίπτωση αυτήν του μοντέλου. Αφού δεν λέμε curvy γιατρός, curvy δικηγόρος γιατί τότε λέμε curvy μοντέλο; Είμαι μοντέλο και δεν θέλω να κλείνω δουλειές αποκλειστικά και μόνο για τον σωματότυπό μου».

Συν τω χρόνω κατάλαβα πως η μόδα, η ομορφιά δεν βασίζονται στον υλισμό. Είναι θέμα ξεκάθαρα εσωτερικό και γι’ αυτό και ξεκίνησα το modeling. Για να δείξω τη δύναμη της εσωτερικής ομορφιάς, τη δύναμή μου. Να πω πως είμαι απολύτως εντάξει και ‘άνετη’ με τον όρο ‘curvy’.


zoe3.jpg



«Πώς αποφάσισα να λανσάρω το swimwear brand μου; Από πού να ξεκινήσω! Ίσως από το γιατί έκανα αυτό το βήμα. Ένα μαγιό δεν σε ‘κρύβει’ όπως ένα σακάκι. Αυτό που επιλέγεις αναδεικνύει το σώμα σου άρα πρέπει να σ’ εκφράζει τρόπον τινά. Να ταιριάζει σ’ εσένα, να σε γεμίζει αυτοπεποίθηση. Όντας plus-size ξέρω πως αυτό δεν συμβαίνει συχνά, πως υπάρχει κενό στην αγορά. Αυτό εντόπισα, κι εγώ θέλω να δημιουργήσω κάτι νέο, κάτι μαγικό, κάτι εμπνευσμένο και κάτι μοντέρνο για όλες τις plus-size γυναίκες εκεί έξω. Κάπου εδώ πρέπει να πω πως έμπνευσή μου για τις κολεξιόν είναι η Ελλάδα! Τα χρώματα, το στυλ, το όνομα (GAIA)… Έρχομαι στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι και εκεί γεμίζω ζωντάνια κι αυτοπεποίθηση.

zoe4.jpg


Body positivity είναι να ακούς τι είναι καλό για το σώμα σου και για την ψυχή σου.



»Αυτό που θέλω είναι να εκπροσωπώ γυναίκες σαν εμένα, να τις εμπνέω, να τις υποστηρίζω και να το κάνω χωρίς πολλά λόγια. Είχα ευκαιρίες ως νεαρή plus-size γυναίκα μόνο και μόνο επειδή άλλες plus-size γυναίκες ‘άνοιξαν την πόρτα’ κι ‘έστρωσαν τον δρόμο’, ειδικά στην Αμερική. Τώρα είναι η δική μας ώρα, η δική μας σειρά. Ο χρόνος μας είναι τώρα και το μέρος, εδώ. Θέλω μόνο να δείξω πόσο δημιουργικές είμαστε, πόσο δυνατές είμαστε και πόσο όμορφες είμαστε και αυτό είναι το παν.

Αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να κατηγορηθούν για τις λανθασμένες αντιλήψεις μας για την ομορφιά, έπαιξαν τον ρόλο τους στην αύξησή τους - και όχι μόνο για την ομορφιά, αλλά γενικότερα. Επηρεάζουν τον καθένα μας τόσο πολύ που χρειάζεται να ξέρουμε τι είναι καλό για εμάς και τι όχι, και το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με υγιή τρόπο είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη ζωή μας. Προσωπικά ακολουθώ μόνο ανθρώπους που πραγματικά με εμπνέουν. Αυτό πρέπει να κάνουν όλοι όσοι διαβάζουν αυτή την συνέντευξη, μαζί με το να καταλάβετε πόσο ξεχωριστοί είστε. Να πιστεύετε στον εαυτό σας».

zoe5.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ