Τέλος τα «μαύρα» (και) για τους Κύπριους Inlfuencers

Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια λέει μια σοφή ρήση.

Article featured image
Article featured image

Σε ρύθμιση μίας ανοιχτής πληγής φαίνεται πως προχωρά επιτέλους και η Κύπρος, με τα αδήλωτα έσοδα από τις διαφημίσεις των Influencers να φαίνεται πως πλέον δημιουργούν σοβαρές απώλειες στις εισπράξεις του κράτους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Νικολέττας Κουρούσιη στον Φιλελεύθερο, οι Αρχές στην Κύπρο διενεργούν ελέγχους στο πλαίσιο εκτεταμένης έρευνας, που πραγματοποιεί η Κομισιόν, προκειμένου να επαληθευτεί εάν οι influencers αποκαλύπτουν τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ για τους καταναλωτές.

Από την έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή στην Κύπρο προέκυψε ότι οι Κύπριοι influencers, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αποκρύπτουν το γεγονός ότι περιεχόμενο των αναρτήσεων τους αποτελεί προϊόν διαφήμισης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά 20 λογαριασμοί influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κύπρο και από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόλις ένας με δύο εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία όταν μια ανάρτηση είναι διαφημιστική και αυτό δεν είναι προφανές, πρέπει να δηλώνεται ρητά.

Τα στοιχεία της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, υποβλήθηκαν στην Κομισιόν, προκειμένου να εξεταστούν στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι δημοσιεύσεις κι αφού δοθεί μια περίοδος χάριτος, στη συνέχεια θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας το πρόστιμο φθάνει το 5% του κύκλου εργασιών, με τις αρμόδιες Αρχές να έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στοιχεία τόσο από τους influencers, όσο κι από τις εταιρείες που διαφημίζονται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ