Ευρωπαϊκή χώρα κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα κατοχυρώσει στο Σύνταγμά της τη δυνατότητα της εθελούσιας διακοπής της εγκυμοσύνης.

Article featured image
Article featured image

Η γαλλική Γερουσία τίθεται στην συντριπτική της πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση.

Η πρόταση για το δικαίωμα στην άμβλωση, πριν πάει στη Γερουσία είχε περάσει από την Κάτω Βουλή την Τετάρτη με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα των 267 ψήφων υπέρ και 50 κατά. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία ήδη από το 1974, αλλά τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πιέσεις ώστε το δικαίωμα να εδραιωθεί επιπλέον στη νομοθεσία. Ανησυχία υπάρχει διότι το δικαίωμα στην άμβλωση φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά σε χώρες συμμάχους της Γαλλίας, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Πολωνία.


Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Δευτέρα μια ειδική επαναληπτική ψηφοφορία στην οποία θα λάβουν μέρος και τα δύο νομοθετικά σώματα στο προάστιο των Βερσαλλιών έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα. Σε περίπτωση που σε αυτήν την ψηφοφορία αποφασίσει υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση τουλάχιστον με αναλογία τριών πέμπτων, δεν θα προκύψει ανάγκη να προκηρυχθεί δημοψήφισμα.

Μετά τη συζήτηση στη Γερουσία, διαδηλωτές υπέρ των αμβλώσεων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ψηφοφορία.

«Με την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση στο Σύνταγμα, το δικαίωμα στην άμβλωση προστατεύεται. Ας τεθεί ως θεμελιώδης νόμος γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν επιθέσεις στις αμβλώσεις σήμερα», είπε μια διαδηλώτρια και μια άλλη πρόσθεσε: «Αυτό είναι ενθαρρυντικό για όλα τα δικαιώματα των γυναικών, γιατί ακόμα κι αν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, εξακολουθεί να είναι ένας καθημερινός αγώνας. Μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες, κάτι που είναι πάντα καλό».

Σε μια σφυγμομέτρηση που έγινε τον Νοέμβριο του 2022, προέκυψε ότι το 86% του πληθυσμού στη Γαλλία είναι υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση. Επιπλέον, κανένα από τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας δεν αμφισβητεί το δικαίωμα στην άμβλωση, αλλά η ορολογία που χρησιμοποιήθηκε στην τροπολογία αναθεωρήθηκε μετά την ψηφοφορία του 2022, όταν η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε το «δικαίωμα» στην άμβλωση.

Στην πιο πρόσφατη ψηφοφορία που έγινε τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε ξανά η «ελευθερία» στην άμβλωση και όχι το δικαίωμα, αφού η κυβέρνηση του Μακρόν ζήτησε να τροποποιηθεί το άρθρο 34 του Συντάγματος για να αναφέρει «την ελευθερία των γυναικών να προσφεύγουν σε έκτρωση, η οποία είναι εγγυημένη».


Με πληροφορίες από Lifo, BBC, Euronews

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ