Το TikTok απέσυρε τα τραγούδια διάσημων καλλιτεχνών

Πολύ πιθανόν να μην μπορείς να ακούσεις τον αγαπημένο σου τραγουδιστή στην πλατφόρμα πια.

Article featured image
Article featured image

Η πλατφόρμα TikTok αφαίρεσε από τα βίντεο τη μουσική διάσημων καλλιτεχνών σταρ, όπως αυτή των Taylor Swift, The Weeknd και Olivia Rodrigo μετά από διαμάχη με τη δισκογραφική τους εταιρεία, Universal Music Group (UMG).

Μια συμφωνία αδειοδότησης μεταξύ του TikTok και της εταιρείας έληξε την Τετάρτη και δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη νέας συμφωνίας ανάμεσά τους.

Η UMG είπε ότι το TikTok ήθελε να πληρώσει μόνο ένα «κλάσμα» του ποσοστού από αυτό που πληρώνουν άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την πρόσβαση στα τραγούδια τους.

Από την άλλη, το TikTok κατηγόρησε την UMG ότι παρουσίασε μια «ψευδή αφήγηση και ρητορική».

Όλα τα βίντεο που έχουν μουσική UMG θα τεθούν σε σίγαση και δεν θα είναι δυνατή η δημιουργία νέων βίντεο με αυτά τα κομμάτια. Από την πλατφόρμα έχει εξαφανιστεί από τις επίσημες σελίδες το μεγαλύτερο μέρος της μουσικής καριέρας ορισμένων καλλιτεχνών όπως της Ariana Grande και της Katy Perry, εκτός από μερικά τραγούδια που υπάρχουν σε άλλες εταιρείες.

Τα τραγούδια της Billie Eilish, έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα- εκτός από το τραγούδι-soundtrack της ταινίας Barbie «What was I made for» που ανήκει στην εταιρία Warner Music Group. Το Murder on the Dancefloor της Sophie Ellis-Bextor, το οποίο έγινε viral επιτυχία μετά την εμφάνιση του στην ταινία Saltburn, δεν είναι επίσης διαθέσιμο.

Παρόλα αυτά, ανεπίσημες, επιταχυνόμενες και επιβραδυνόμενες εκδόσεις κομματιών εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες για χρήση.

billie-eilish_city.png



Μεγάλη διαφωνία

Είναι γνωστό ότι οι μουσικές εταιρείες και οι καλλιτέχνες κερδίζουν χρήματα από τις συμφωνίες που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών τους, ειδικά όταν αυτά παίζονται σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Στο TikTok συγκεκριμένα, τα τραγούδια χρησιμοποιούνται ως μουσική υποστήριξη στα βίντεο που ανεβαίνουν στον ιστότοπο.

Ωστόσο, υπάρχει εδώ και πολύ καιρό ανησυχία για το πόσο λίγο πληρώνουν οι πλατφόρμες για τα δικαιώματα χρήσης τωντραγουδιών. Σε αυτή την περίπτωση, η ανησυχία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη και πολύ δημόσια διαφωνία.

Η UMG και το TikTok ήταν σε συνομιλίες για μια νέα συμφωνία, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν πριν από την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου.

Σε μια ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, η Universal Music Group ισχυρίστηκε ότι «τελικά το TikTok προσπαθεί να οικοδομήσει μια επιχείρηση βασισμένη στη μουσική, χωρίς να πληρώνει τη δίκαιη αξία για τη μουσική αυτή».

Η UMG δήλωσε, επίσης, ότι ανησυχεί για τη δίκαιη αποζημίωση των καλλιτεχνών για τα τραγούδια που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη που ακούγονται σαν τους πραγματικούς καλλιτέχνες - όπως ένα που ακούγεται σαν τον Drake και τον The Weeknd και έγινε viral.

theweeknd-ariana-grande_city.png



«Οι δημιουργοί περιεχομένου ανταγωνίζονται ήδη σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με αραιωμένα ή ανύπαρκτα δικαιώματα», δήλωσε ο Franklin Graves, δικηγόρος και συγγραφέας ενός ενημερωτικού δελτίου που επικεντρώνεται στις νομικές εξελίξεις στην οικονομία των δημιουργών.

«Με την προσθήκη μιας πρόσθετης πληρωμής άδειας για μουσική που δημιουργείται από AI στη μίξη, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί τυχόν μερίδιο εσόδων από διαφημίσεις που απομένουν μετά από το μερίδιο του TikTok και την πληρωμή των κατόχων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

Η UMG είχε και προβλήματα με τον έλεγχο περιεχομένου του TikTok, λέγοντας ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει επαρκώς «το παλιρροϊκό κύμα ρητορικής μίσους, φανατισμού, εκφοβισμού και παρενόχλησης στην πλατφόρμα».

Το TikTok απάντησε σε αυτή τη δήλωση: «Είναι λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι η Universal Music Group έχει θέσει τη δική της απληστία πάνω από τα συμφέροντα των καλλιτεχνών και των τραγουδοποιών της». «Παρά την ψευδή αφήγηση και τη ρητορική της Universal, το γεγονός είναι ότι επέλεξαν να απομακρυνθούν από την ισχυρή υποστήριξη μιας πλατφόρμας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες που χρησιμεύει ως δωρεάν μέσο προώθησης και ανακάλυψης για το ταλέντο τους», πρόσθεσε η πλατφόρμα.

Η ανταγωνιστική εταιρία της Universal Music Group, η Warner Music ανανέωσε τη συμφωνία αδειοδότησής της με το TikTok τον Ιούλιο του 2023.



Με πληροφορίες από BBC News

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ