Σερβιτόροι διαγωνίζονται σε έναν αγώνα δρόμου κρατώντας δίσκους με γαλλικό πρόγευμα

Ένας από τους πιο αλλόκοτους αγώνες δρόμου.

Article featured image
Article featured image

Την Κυριακή, περίπου 200 άτομα από το προσωπικό εξυπηρέτησης της πόλης φόρεσαν παραδοσιακές ποδιές και λευκά πουκάμισα για να λάβουν μέρος στον αναβιωμένο Course des Cafés (αγώνας καφέ).

Κρατώντας ένα στρογγυλό δίσκο στον οποίο καθόταν ένα τυπικό γαλλικό πρωινό με κρουασάν, καφέ και ένα ποτήρι νερό, ξεκίνησαν με γρήγορο ρυθμό για 2 χιλιόμετρα στους δρόμους της ιστορικής συνοικίας Marais γύρω από το Δημαρχείο.

agonas-kafe-parisi_city (2).png



Οι κανόνες ήταν απλοί: δίσκος μόνο στο ένα χέρι, χωρίς τρέξιμο και ούτε ψίχα ή σταγόνα να χυθεί. Ο αγώνας ήταν ανοιχτός σε επαγγελματίες, μαθητευόμενους και εκπαιδευόμενους σερβιτόροι μερικής απασχόλησης και στη γραμμή τερματισμού οι κριτές εξέτασαν τους δίσκους για να διαπιστώσουν εάν όλα είχαν φτάσει άθικτα. Το έπαθλο: η δόξα του να είσαι ο πιο γρήγορος σερβιτόρος στην πόλη.

Ο αγώνας διεξήχθη για πρώτη φορά το 1914 και ήταν γνωστός ως «la course de garçons de cafe», οι τότε «garçons» ήταν σχεδόν αποκλειστικά άντρες. Οι σερβιτόροι που συμμετείχαν αναμενόταν να φέρουν ένα δίσκο με ένα μπουκάλι και τρία ποτήρια για 8 χιλιόμετρα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στη Μασσαλία, στο Τρουβίλ, στη Λιμόζ και σε άλλες πόλεις και πόλεις, αλλά ο παραδοσιακός αγώνας δεν είχε διεξαχθεί στο Παρίσι από το 2011 λόγω έλλειψης χορηγών. Φέτος, το Δημαρχείο παρενέβη και η αρχή νερού της πόλης Eau de Paris παρείχε 100.000 ευρώ για τους δίσκους, τις ποδιές, τον καφέ και τα κρουασάν.

agonas-kafe-parisi_city (1).png



Πριν από την εκδήλωση της Κυριακής, ο Thibault Poullot, 26 ετών, ο επικεφαλής σερβιτόρος στο Procope, γνωστό ως το παλαιότερο καφέ-εστιατόριο στο Παρίσι, είπε στο France TV ότι θα συμμετείχε επειδή «είναι λίγο διασκεδαστικό και είναι μια ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε τη δουλειά μας».

Η εκδήλωση χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για να τονιστεί η έλλειψη προσωπικού στον τομέα των ξενοδοχείων-εστιατορίων της πρωτεύουσας. Ο Stéphane Counelakis, διευθυντής στη μπρασερί LIPP, είπε ότι ο αγώνας ήταν ένας τρόπος προώθησης ενός επαγγέλματος «που για μένα είναι εξαιρετικό».

Ο Nicolas Bonnet Oulaldj, αντιδήμαρχος της πόλης και αρμόδιος για το εμπόριο, δήλωσε: «Η επανεκκίνηση αυτού του αγώνα, ο οποίος δεν έχει διεξαχθεί εδώ και 11 χρόνια, στοχεύει στην προώθηση της αριστείας γαλλικού τύπου εξυπηρέτησης στα παριζιάνικα μπιστρό και καφέ, τα οποία αποτελούν μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πρωτεύουσάς μας».

Πρόσθεσε: «Η πόλη είναι στην ευχάριστη θέση να υποδεχτεί ξανά αυτόν τον αγώνα, ο οποίος θα παραμείνει κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, καθώς η εκκίνηση θα δοθεί στην πλατεία μπροστά από το Hôtel de Ville, από όπου θα ξεκινήσει ο Ολυμπιακός Μαραθώνιος».



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ