Τη στιγμή που 730 εκατ. άνθρωποι πεινούν, 1 δισ. γεύματα πετιούνται κάθε μέρα στα σκουπίδια

Με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται, θα μπορούσαν να τραφούν όλοι οι άνθρωποι που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο.

Article featured image
Article featured image

Δραματική είναι η προειδοποίηση του ΟΗΕ για το food waste, αφού ένα δισεκατομμύριο γεύματα κάθε μέρα καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το ένα δισεκατομμύριο φτάνουν τα γεύματα που ο κόσμος πετά στα σκουπίδια καθημερινά, την ώρα μάλιστα που εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν από την πείνα, όπως αναφέρει ο ΟΗΕ. H έκθεση του Οργανισμού προκύπτει από τον Δείκτη Σπατάλης Τροφίμων και διαπιστώνει επίσης ότι το food waste παγκοσμίως, συμβάλλει σημαντικά στην επιδείνωση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο γεύματα πετιούνται κάθε μέρα στα σκουπίδια, τόσο σε φτωχές όσο και σε πλούσιες χώρες του πλανήτη, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε όλη τη Γη. Οι αριθμοί δείχνουν ότι περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως σπαταλιέται, μερικές φορές λόγω κακού προγραμματισμού και άλλες λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων ψύξης ή αποθήκευσης. Το παγκόσμιο κόστος του food waste εκτιμάται στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως, ενώ συνολικά στα σκουπίδια καταλήγουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων.

Τα νοικοκυριά είναι που σπαταλούν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% της συνολικής σπατάλης, δηλ. 631 εκατομμύρια τόνους στον κόσμο το 2022 σε ένα και πλέον δισεκατομμύριο συνολικά. Αρκετή από τη σπατάλη διαπιστώνεται επίσης στην τροφοδοτική αλυσίδα όσων εμπορεύονται τρόφιμα, όπου διαπιστώνεται το 28% της σπατάλης. Στο λιανικό εμπόριο περίπου το 12% της σπατάλης τροφίμων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.


Το food waste επιδεινώνει την κλιματική κρίση


Το food waste όμως έχει τρομακτικές συνέπειες και ως προς την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Το ένα δισεκατομμύριο τόνοι τροφίμων που πετάμε στα σκουπίδια κάθε μέρα, όχι μόνο κατασπαταλούν φυσικούς πόρους για να παραχθούν, αλλά συμβάλλουν επίσης σημαντικά στον περιορισμό της βιοποικιλότητας. Είναι χαρακτηριστικό πως εκτιμάται ότι η σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ η εντατική γεωργία εκτοπίζει την άγρια ζωή από διάφορα σημεία του πλανήτη. Πάνω από το ένα τέταρτο της παγκόσμιας γεωργικής γης χρησιμοποιείται για την παραγωγή τροφίμων που στη συνέχεια σπαταλούνται.

Η Ίνγκερ Άντερσεν, η εκτελεστική διευθύντρια του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον περιέγραψε τη σπατάλη τροφίμων ως «παγκόσμια τραγωδία», μιλώντας στον Guardian, επισημαίνοντας ότι το ένα τρίτο των κατοίκων του πλανήτη είναι αντιμέτωποι με τη διατροφική ανασφάλεια, αβέβαιοι για το αν θα μπορέσουν να διασφαλίσουν τροφή. «Εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν σήμερα καθώς τα τρόφιμα σπαταλούνται σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα, όμως, αφού οι επιπτώσεις του food waste προκαλούν σημαντικό κόστος στο κλίμα και τη φύση», είπε η ίδια.

Από την άλλη, ο Ρίτσαρντ Σουάνελ από τη ΜΚΟ WRAP, που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, εξήγησε πως «θα μπορούσαμε να θρέψουμε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από λιμό στον κόσμο» και οι οποίοι είναι περίπου 800 εκατομμύρια, εξασφαλίζοντάς τους τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα, ακριβώς με τα τρόφιμα που σπαταλιούνται.


Κάθε άνθρωπος πετά στα σκουπίδια 79 κιλά τροφίμων ετησίως


Λίγες χώρες έχουν εκπονήσει σχέδια για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και οι περισσότερες αποτυγχάνουν να τα συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Ο ΟΗΕ διαθέτει αξιόπιστα δεδομένα από περισσότερες από 100 χώρες, τα οποία επέτρεψαν στους ερευνητές να πουν με βεβαιότητα ότι η σπατάλη τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που πλήττει τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς και τον πλούσιο κόσμο. Περισσότερα τρόφιμα φαίνεται να πετιούνται στις χώρες που βρίσκονται στις θερμές ζώνες του πλανήτη, γεγονός που σχετίζεται με τις συνθήκες αποθήκευσης και διατήρησης. Τα φτωχότερα νοικοκυριά τείνουν επίσης να πετούν τρόφιμα με ρυθμό όχι πολύ χαμηλότερο από εκείνα με υψηλότερα εισοδήματα: Όπως έδειξαν τα στοιχεία, οι άνθρωποι στα φτωχά νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια περίπου 7 κιλά λιγότερα ανά άτομο ετησίως σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Αυτό μπορεί να αντανακλά πολλούς παράγοντες, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή ψύξη και αποθήκευση, η εξάρτηση από τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας και η έλλειψη χρόνου για την παρασκευή θρεπτικών γευμάτων, εξηγεί ο ΟΗΕ.

Σε όλο τον κόσμο, υπολογίζεται πως 79 κιλά τροφής σπαταλούνται ανά άτομο ετησίως. Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού και της Νότιας Αφρικής, η σπατάλη τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007. Η Ιαπωνία έχει μειώσει τη σπατάλη τροφίμων της κατά σχεδόν ένα τρίτο και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά περίπου 18%.


Με πληροφορίες από Lifo, Kosmodromio

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ