Τύπος έπαθε (μάλλον) εμμονή με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και έκανε 217 εμβόλια

Καλά πήγε κι αυτό.

Article featured image
Article featured image

Μια πολύ ιδιάζουσα περίπτωση άνδρα στη Γερμανία που μάλλον έπαθε εμμονή με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για την περίπτωση ενός 62χρονου από τη Γερμανία, ο οποίος, παρά τις ιατρικές συμβουλές, έχει εμβολιαστεί 217 φορές κατά του Covid, όπως αποκάλυψε το περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Τα εμβόλια αγοράστηκαν και έγιναν ιδιωτικά μέσα σε διάστημα 29 μηνών, όπως μεταδίδει σε σχετικό του δημοσίευμα το BBC.

Ο «υπερεμβολιασμένος» Γερμανός δεν έδειξε «κανένα σημάδι» ότι έχει μολυνθεί ποτέ από τον ιό που προκαλεί την νόσο και δεν είχε αναφέρει καμία παρενέργεια που σχετίζεται με το εμβόλιο.


«Μάθαμε για την περίπτωσή του μέσω άρθρων στις εφημερίδες», είπε ο Δρ Κίλιαν Σόμπερ, από το τμήμα μικροβιολογίας του πανεπιστημίου. «Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε μαζί του και τον προσκαλέσαμε να υποβληθεί σε διάφορες εξετάσεις στο Ερλάνγκεν. Ενδιαφερόταν πολύ να το κάνει», είπε.

Ο άνδρας έδωσε φρέσκα δείγματα αίματος και σάλιου, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν επίσης ορισμένα κατεψυγμένα δείγματα αίματος του που είχαν αποθηκευτεί τα τελευταία χρόνια.

Ο Δρ Σόμπερ είπε: «Μπορέσαμε να πάρουμε δείγματα αίματος μόνοι μας όταν ο άνδρας έλαβε έναν περαιτέρω εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της μελέτης με δική του επιμονή. Μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα δείγματα για να προσδιορίσουμε ακριβώς πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα στον εμβολιασμό».

Αποδεικτικά στοιχεία για 130 από τους εμβολιασμούς συνέλεξε ο εισαγγελέας της πόλης του Μαγδεμβούργου, ο οποίος άνοιξε έρευνα με τον ισχυρισμό για απάτη, αλλά δεν απαγγέλθηκαν ποινικές διώξεις.


Ο Δρ Σόμπερ ανησύχησε ότι η υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος με επαναλαμβανόμενες δόσεις μπορεί να είχε κουράσει ορισμένα κύτταρα. Όμως οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για κάτι τέτοιο στον 62χρονο.

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του άνδρα ήταν πλήρως λειτουργικό. Ορισμένα ανοσοκύτταρα και αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την Covid-19 (Sars-CoV-2) ήταν παρόντα σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άτομα που είχαν λάβει μόλις τρία εμβόλια, ανέφερε η ομάδα.

«Συνολικά, δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση, μάλλον το αντίθετο», δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η Καταρίνα Κόχερ.

Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουν τον υπερεμβολιασμό ως στρατηγική για την ενίσχυση της προσαρμοστικής ανοσίας.

Και τα αποτελέσματα των δοκιμών τους στον 62χρονο ήταν ανεπαρκή για να βγάλουν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα, πόσω μάλλον συστάσεις για το ευρύ κοινό.

«Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι ο εμβολιασμός τριών δόσεων, σε συνδυασμό με τακτικά συμπληρωματικά εμβόλια για ευάλωτες ομάδες, παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση», αναφέρουν στον ιστότοπο του πανεπιστημίου. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι απαιτούνται περισσότερα εμβόλια», υπογραμμίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ