Ένας υποψήφιος δήμαρχος υπόσχεται να διώξει τους πωλητές μπέργκερ από τους δρόμους της Φλωρεντίας

Θέλει να κάνει την πόλη πολιτιστικό «φάρο του κόσμου».

Article featured image
Article featured image

Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι στη Φλωρεντία έχει υποσχεθεί καταστολή της εγκληματικότητας και των πλανόδιων πωλητών μπέργκερ στην προσπάθειά του να επαναφέρει την πρωτεύουσα της Τοσκάνης στην προηγούμενη κατάσταση ως πολιτιστικό «φάρο του κόσμου».

Ο γερμανικής καταγωγής Έικε Σμιντ, 55 ετών, είναι υποψήφιος δήμαρχος της πόλης σε μια λίστα πολιτών που υποστηρίζεται από το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και τους εταίρους της στον κυβερνώντα συνασπισμό, σε μια ασυνήθιστη συνεργασία που έχει προκαλέσει απορία στην κόσμο της τέχνης και της πολιτικής. Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Σμιντ αυτοπροσδιορίστηκε ως ένας «πολύ κεντρώος» που κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών του στο τιμόνι του Ουφίτσι απέφυγε την πολιτικοποίηση, ενώ αύξησε τις πωλήσεις εισιτηρίων με εκθέσεις που καταπιάνονταν με τολμηρά θέματα όπως η βία κατά των γυναικών.

Ωστόσο, είπε ότι ένιωθε υποχρεωμένος να αποχωρήσει «για μια πόλη που αγαπώ», αφού τον ενθάρρυναν να διεκδικήσει την ανώτατη θέση της πόλης οι κάτοικοι της Φλωρεντίας, οι οποίοι είπε ότι τον σταματούσαν στο δρόμο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για ζητήματα όπως η αύξηση της εγκληματικότητας, έλλειψη προσιτών κατοικιών, γκράφιτι, το διαχρονικό πρόβλημα του υπερτουρισμού – και οι πάγκοι με το φαστ φουντ.

Υποσχόμενος να αναλάβει δράση ενάντια στους πλανόδιους πωλητές φαστ φουντ και τα μίνι μάρκετ που έχουν πολλαπλασιαστεί στο κέντρο της Φλωρεντίας, ο Σμιντ, ο οποίος έγινε Ιταλός πολίτης πέρυσι, είπε ότι ο μαζικός τουρισμός τροφοδοτεί μια «ολική απορρύθμιση» του τομέα τροφίμων της πόλης. «Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, αυτό που έχουμε δει είναι μείωση του επιπέδου», είπε.

«Είχαμε δεκάδες άδειες εστιατορίων που μετατράπηκαν σε σταντ για μπέργκερ, έτσι οι άνθρωποι πουλάνε χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες». «Δεν υπάρχουν τραπέζια, τουαλέτες, κάδοι απορριμμάτων… οι άνθρωποι καταλήγουν να κάθονται σε όποια σκαλιά βρουν, σε μνημεία ή έξω από τα σπίτια των πολιτών… και να πετούν λαδόχαρτα στο δρόμο. Είναι ένα θέμα υγιεινής και αυτή η πλήρης απορρύθμιση του τομέα των υπηρεσιών τροφίμων πρέπει πραγματικά να σταματήσει».

aas.jpg



Η Φλωρεντία είναι μια από τις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις της Ιταλίας και, ενώ δεν υπάρχει καλή λύση για τον υπερτουρισμό, ο Σμιντ είπε ότι θα υιοθετήσει μια στρατηγική για τη διάχυση των επισκεπτών σε περιοχές της πόλης και της Τοσκάνης που δεν έχουν επισκέψεις. «Δεν θα έπρεπε πραγματικά να έχουμε αυτή τη συγκέντρωση όλων των τουριστών μόνο στο κέντρο», είπε. «Ακόμη και αν σκεφτεί κανείς μια πιθανή αύξηση των αριθμών, η πόλη θα πρέπει να είναι σε θέση να την κυριαρχήσει, ενώ παράλληλα θα διαδώσει τα οφέλη του τουρισμού σε άλλες περιοχές». Ελπίζει να αναβιώσει τη θέση της Φλωρεντίας ως «φάρο» της τέχνης και του πολιτισμού ενθαρρύνοντας την εγχώρια παραγωγή, είτε πρόκειται για όπερα, θέατρο ή μουσεία.

Η υποψηφιότητα του Σμιντ στη Φλωρεντία, ένα αριστερό προπύργιο εδώ και δεκαετίες, αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για την αντιπολίτευση της Ιταλίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει έδαφος έναντι του δεξιού συνασπισμού σε αρκετές πόλεις-κλειδιά στην ευρύτερη περιοχή της Τοσκάνης. Μια δημοσκόπηση τον Μάρτιο έφερε τον Σμιντ οκτώ μονάδες πίσω από τη Σάρα Φουνάρο, την υποψήφια δήμαρχο της κεντροαριστεράς, κάτι που οι αναλυτές είπαν με όρους Φλωρεντίας ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο.

«Με βάση το συναίσθημα στους δρόμους και με βάση έρευνες, που μας λένε ότι είναι η πρώτη φορά σε πολλές, πολλές δεκαετίες που οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός από την αριστερά έχει πιθανότητες να κερδίσει, είμαι πραγματικά πολύ σίγουρος για την πιθανότητα να κερδίσω», είπε ο Σμιντ. «Η Φλωρεντία έχει πραγματικά το καλύτερο «χέρι» που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, απλά πρέπει να παίξουμε σωστά τα χαρτιά».

Ενώ βρισκόταν στην γκαλερί Ουφίτσι, ο Σμιντ έχτισε μια φήμη για τον εκσυγχρονισμό, την αποτελεσματικότητα και την τάξη, διατηρώντας παράλληλα μια αιχμηρή ματιά στην ομορφιά. Συνάντησε για πρώτη φορά τη Μελόνι αφού της έκανε μια ξενάγηση στην γκαλερί πριν από μερικά χρόνια και είπε ότι είχε «εντυπωσιαστεί θετικά» από την ηγετικότητά της από τότε που έγινε πρωθυπουργός. «Νομίζω ότι είναι μια πολύ ισχυρή και ρεαλιστική ηγέτης και πολλοί άνθρωποι δεν θα το περίμεναν αυτό από αυτήν πριν», είπε ο Σμιντ. Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει προκαλέσει διαμάχη μεταξύ πολλών στον πολιτιστικό τομέα της Ιταλίας για την εκκαθάριση της παλιάς, συχνά ξένης ηγεσίας μερικών από τα πιο διάσημα μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας και πιέσεις για την αντικατάστασή τους από Ιταλούς.

Οι επικριτές κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνησή της ότι θέλει να ελέγξει τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Rai, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την περασμένη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι προσπαθεί να μετατρέψει το κανάλι ειδήσεων της σε «μεγάφωνο» για τα κυβερνώντα κόμματα, πριν από τις ευρωεκλογές.

Απηχώντας τα αγαπημένα θέματα της δεξιάς, ο Σμιντ είπε ότι μία από τις κύριες προτεραιότητές του θα ήταν η αντιμετώπιση του εγκλήματος, κάτι στο οποίο ισχυρίστηκε ότι η αριστερά είχε «κλείσει τα μάτια της». «Η Φλωρεντία έχει μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια – τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται και στις 14 συνοικίες της πόλης», πρόσθεσε. «Το βλέπουμε ιδιαίτερα περισσότερο στην περιφέρεια, όπου τα ποσοστά εγκληματικότητας αυξάνονται συνεχώς».


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ