Τέσσερις χώρες ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης

Η αναγνώριση θα γίνει στις 21 Μαΐου.

Article featured image
Article featured image



Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επιβεβαίωσε ότι τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου.

Απαντώντας σε ερώτηση του ισπανικού ραδιοφωνικού σταθμού ΡΝΕ, αν η 21η Μαΐου θα είναι η μέρα κατά την οποία η Ισπανία, η Ιρλανδία και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε «ναι», αναφέροντας επίσης τη Σλοβενία. «Είναι μια συμβολική ενέργεια πολιτικού χαρακτήρα. Περισσότερο από ένα κράτος, αναγνωρίζει τη βούληση αυτό το κράτος να υπάρχει» πρόσθεσε, λέγοντας πως το Βέλγιο και άλλες χώρες είναι πιθανόν να ακολουθήσουν.

Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη, και πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες να σκληρύνει η ΕΕ τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ ως απάντηση στις υπερβολικές απώλειες ζωών στη Γάζα. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνησή του θα καταστήσει την αναγνώριση της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης κύρια προτεραιότητά της όσον αφορά την εξωτερική πολιτική της Ισπανίας.

Το Ισραήλ έχει πει ότι τα σχέδια για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους αποτελούν «επιβράβευση της τρομοκρατίας» που θα μειώσουν τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στη σύγκρουση στη Γάζα.

Αργότερα σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να υποστηρίξει την προσπάθεια των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζοντας ότι πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να γίνουν μέλη και στέλνοντας την αίτηση πίσω στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να «επανεξετάσει ευνοϊκά το ζήτημα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ